Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 22:14

Ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας μιλάει για εξομάλυνση, σοβαρεύει το θέμα με τα σκουπίδια στους δρόμους

Γράφτηκε από την
Ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας μιλάει για εξομάλυνση, σοβαρεύει το θέμα με τα σκουπίδια στους δρόμους

Στους δρόμους της Καλαμάτας και σήμερα τα σκουπίδια, με την κατάληψη των συνεργείων του δήμου από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας να συνεχίζεται για τρίτη μέρα. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μιλώντας χθες για το θέμα επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεσμευόμενος πάντως ότι μέχρι απόψε θα έχουν απομακρυνθεί σε πρώτη φάση τα βουνά σκουπιδιών στο Πεδίο Βολής, που βρέθηκαν εκεί λόγω της... έκτακτης ανάγκης, και ότι σταδιακά από αύριο το πρωί θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση μέσα στην πόλη.
Μπροστά πάντως στο αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγείται για μία ακόμα φορά η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, το ενδεχόμενο να μεταφερθούν με πλοία τα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε μπάλες (όπως είναι πριν μπουν στο ΚΔΑΥ) φαίνεται να... παίρνει πόντους. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ram Europe Θεόδωρος Ρέντζος μιλώντας στην “Ε” διέψευσε τις φήμες που έκαναν λόγο για “ναυάγιο” της προσπάθειας από θαλάσσης μεταφοράς και σημείωσε ότι, ιδίως μετά τη σχετική αδειοδότηση της Λιμενικής Επιτροπής, έχουν προχωρήσει κάποιες συμφωνίες για τη μεταφορά απορριμμάτων στην Πορτογαλία και την Ολλανδία και σε χώρες της Απω Ανατολής με βάση την Κίνα. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει -σύμφωνα με τον κ. Ρέντζο- γύρω στα τέλη του μήνα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα φορτία χαρακτηρίζονται “μη επικίνδυνα, μη τοξικά”. Απαιτούν πάντως πιστοποιήσεις από τη χώρα προέλευσης και τη χώρα προορισμού, καθώς και έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι ο... παραλήπτης έχει άδεια για διασυνοριακή μεταφορά απορριμμάτων.
Εντονη ήταν πάντως η αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη μέθοδο της Ram ανίκανη να διαχειριστεί τα απορρίμματα των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ασκώντας έντονη κριτική στα περί μεταφοράς τους σε άλλες χώρες με πλοία. Παράλληλα για μία ακόμα φορά κάνουν λόγο για υψηλό κόστος διαχείρισης και για έλλειψη ενημέρωσης προς τους πολίτες για την προώθηση της διαλογής στην πηγή και την τοποθέτηση κάδων οργανικών σκουπιδιών. Ακολούθως καταγγέλλουν «την άστοχη επιλογή του δημάρχου και μαζί όσους συναίνεσαν και τον συνέδραμαν στην προσπάθειά του αυτή λέγοντας, ρητά ή άρρητα, "το μη χείρον βέλτιστον". Αν ήταν ανενημέρωτοι, άσχετοι, ή δε γνώριζαν, όφειλαν να ενημερωθούν για το "αδύνατον" να λύσει ο δήμος το προβλήματα με αυτόν τον τρόπο». Επίσης καλούν το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να αφήσει τους "στρουθοκαμηλισμούς", να εφαρμόσει τον Κανονισμό Καθαριότητας που έχει ψηφίσει και να αναιρέσει τη δική του απόφαση και της Λιμενικής Επιτροπής για άδεια μεταφοράς με πλοίο.
Εξάλλου χθες η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία (λευκό ψήφισε η παράταξη Μπρεδήμα) την κατάθεση αίτησης ανάκλησης της απόφασης του Ζ' κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε άκυρος ο διαγωνισμός για την επεξεργασία καθώς διεξήχθη από λάθος φορέα. Λίγο νωρίτερα είχε εγκριθεί, επίσης κατά πλειοψηφία (λευκό και πάλι ο Μπρεδήμας) η ανάθεση της μεταφοράς στον... γνωστό εργολάβο.


NEWSLETTER