Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 09:19

Μεσσηνία: Δημαιρεσίες με τον φόβο αντιδράσεων

Γράφτηκε από την

Προσδοκώντας να περιορίσουν τη δυσαρέσκεια σε διαχειρίσιμα επίπεδα, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας θα ορίσουν αντιδήμαρχους μετά τις κυριακάτικες δημαιρεσίες.

Συγκεκριμένα, αν και οι δήμαρχοι εμφανίζονται ως κυρίαρχοι στην πολιτική σκακιέρα, φοβούνται τις αντιδράσεις των δυσαρεστημένων συμβούλων της πλειοψηφίας που δεν θα γίνουν αντιδήμαρχοι, και γι' αυτό θα τους ορίσουν αφού πρώτα ψηφιστεί την Κυριακή η πρότασή τους για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπό καθεστώς ομηρίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα υπερψηφίσουν την πρόταση των δημάρχων για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στους πέντε από τους έξι δήμους της Μεσσηνίας, ενώ στο Δήμο Οιχαλίας κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνεύμενη αφού οι ισορροπίες είναι κάτι παραπάνω από ασταθείς. 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές και σίγουρα θα παραμείνει υπαρχηγός του Πέτρου Τατούλη η Ντίνα Νικολάκου.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Λίγες ώρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Χάρη Βγενή πραγματοποιούνται αύριο οι δημαιρεσίες στο Δήμο Καλαμάτας. Στα μισά της διαδρομής ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που μπροστά στον κίνδυνο διαρροών από τους δυσαρεστημένους συμβούλους δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά του πριν από την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει αφενός να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες των συνεργατών του και αφετέρου να επιλέξει τα κατάλληλα σχήματα για την προώθηση του δημοτικού έργου.

Το κρίσιμο ζήτημα για μετά την Κυριακή είναι αν, με τις επιλογές του στους αντιδημάρχους και στους επικεφαλής των νομικών προσώπων, ο δήμαρχος θα καλύψει τις επιθυμίες των συμβούλων του - κυρίως αυτών που ήταν στο περιθώριο και περιμένουν αναβάθμιση.

Για πρώτη φορά ο κ. Νίκας μοίρασε στους συμβούλους του μηχανογραφημένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο τους κάλεσε να γράψουν τη θέση στην οποία επιθυμούν να αξιοποιηθούν, ενώ κάλεσε και σε συζήτηση όποιον θέλει να του καταθέσει πρόσωπο με πρόσωπό το αίτημά του.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας μας είχε πει ότι ετοιμάζει εκτεταμένες αλλαγές και χωρίς ισορροπίες. Είχε επισημάνει πως θα δώσει ευκαιρίες σε όλους, καθώς «όλοι έχουν δικαίωμα να δοκιμάσουν σε θέση ευθύνης». 

Με βάση τη δήλωση αυτή, αλλά και τα δεδομένα των πρώτων 2,5 χρόνων και την εμπειρία από τη λειτουργία του κ. Νίκα, το πιθανότερο είναι να αλλάξει καταρχάς ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο κ. Νίκας θα προτείνει άλλο πρόσωπο στη θέση της Μαρίας Οικονομάκου, καθώς οι σχέσεις τους στο παρελθόν δεν ήταν οι καλύτερες. Ακούγεται το όνομα του αντιδημάρχου Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ενώ η κ. Οικονομάκου παίζει για την αντιδημαρχία της πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής. Θέσεις αντιδημάρχων φαίνεται να διεκδικούν από καλύτερη αφετηρία οι Θανάσης Ηλιόπουλος, Παναγιώτα Ντίντα, Δημήτρης Δημόπουλος και Νίκος Μπασακίδης, ενώ παίζεται η παραμονή του αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Σε κορυφαίο πόστο νομικού προσώπου αναμένεται να πάει ο Ανδρέας Καραγιάννης, αν δεν παραμείνει αντιδήμαρχος, ενώ στα ονόματα - εκπλήξεις που ακούγονται για ανάληψη θέσης ευθύνης είναι ο Γιάννης Μπάκας και η Αναστασία Μπελογιάννη. Ερωτηματικό αποτελεί ο Γιάννης Αδαμόπουλος, που αν δεν αναβαθμιστεί σε αντιδήμαρχο θα παραμείνει πρόεδρος στην Κεντρική Αγορά.

 

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 

Στο Δήμο Μεσσήνης ο Χρήστος Χριστόπουλος δε θα συνεχίσει στη θέση του προέδρου του Σώματος. Η συνύπαρξή του με το δήμαρχο κάθε άλλο παρά αρμονική ήταν και ο Γ. Τσώνης είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει την παραίτησή του. Οι πληροφορίες θέλουν, ωστόσο, το δήμαρχο να δίνει στο Χρ. Χριστόπουλο θέση αντιδημάρχου. Αντιδήμαρχοι φαίνεται να παραμένουν ο Νίκος Ξαρχάκος και ο Κώστας Γεωργακόπουλος (έπαιξε και για πρόεδρος του Δ.Σ.), ενώ θέση αντιδημάρχου ακούγεται πως θα πάρει η Γεωργία Παναγοπούλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσώνης ανανέωσε πριν από λίγες μέρες τη θητεία του αντιδημάρχου Χρήστου Καρύδη.

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 

Στο Δήμο Τριφυλίας οι μνηστήρες είναι πολλοί και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας έχει σοβαρό πονοκέφαλο για το πώς θα κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς και θα καλύψει όλες τις φιλοδοξίες.

Ολο αυτό το σκηνικό επηρεάζεται και από το ανοιχτό μέτωπο αντιπαράθεσης με τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κόλλια.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είναι απόλυτος κυρίαρχος και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οπως ανακοινώθηκε, ομόφωνα η "Νέα Πελοπόννησος" επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ηλία Στρατηγάκο, που ήταν αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής για τα πρώτα 2,5 χρόνια. Ετσι συνεχίζεται η παράδοση που θέλει πρόεδρο του ΠεΣυ από τη Λακωνία. 

Ο κ. Τατούλης δεν συνηθίζει να κάνει αλλαγές, με βάση την εμπειρία της πρώτης περιφερειακής του θητείας, όμως αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες μεταβολές. Αυτή που δεν "κουνιέται" με τίποτα είναι η Ντίνα Νικολάκου, το δεξί του χέρι.