Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 08:09

Εκδήλωση αυτοδιοικητικών για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον
Εκδήλωση αυτοδιοικητικών για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” στην Καλαμάτα 

 

Εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση και τη συζήτηση της πρότασης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Πουλάκης, γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου.

Την εκδήλωση οργανώνουν η παράταξη των αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, οι παρατάξεις του Μανώλη Μάκαρη στο Δήμο Καλαμάτας, του Γιώργου Τσώνη στο Δήμο Μεσσήνης, του Νίκου Καραμπάτσου στο Δήμο Πύλου - Νέστορος και οι παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με επικεφαλής το Νίκο Πατσαρίνο, τον Παναγιώτη Αλευρά, τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου και τον Παναγιώτη Ξεροβάσιλα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου οι οργανωτές συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγών του "Καλλικράτη". Κάλεσαν τους αυτοδιοικητικούς και τους πολίτες της Μεσσηνίας να παρακολουθήσουν και να μετάσχουν στην εκδήλωση, ώστε με τις προτάσεις τους να συμβάλλουν στην ψήφιση ενός νέου σύγχρονου και πιο δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι επέκριναν την ΚΕΔΕ που απορρίπτει το διάλογο και τις αλλαγές.

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε πως πρέπει να αλλάξει η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο δήμαρχο, η αδυναμία έκφρασης συλλογικοτήτων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων και τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς επεσήμανε πως απαιτείται νέος βελτιωμένος "Καλλικράτης". Και ανέφερε ότι πρέπει να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δημιουργήσουμε νέα σύγχρονο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Ξεροβάσιλας παρατήρησε ότι όλοι συμφωνούν πως ο "Καλλικράτης" πρέπει να αλλάξει. Και μίλησε για εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτομεταρρύθμιση δημοκρατίας και δικαιοσύνης από ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και για Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ταιριάζει σε μια νέα Ελλάδα και όχι στα κόμματα.

Η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου παρατήρησε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα, κόμματα, είναι για τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να έχουν άποψη στο νέο σχεδιασμό.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος παρατήρησε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν και τάχθηκε υπέρ μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός συστήματος πιο δημοκρατικού.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν ελάχιστοι συγκεκριμένοι πόροι, δίκαιο σύστημα εκλογής, περισσότερη δημοκρατία και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και εποπτείας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER