Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 07:51

Κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου: Κατηγορηματικός ο Βαλιώτης, συγκρατημένος ο Μάκαρης (vid)

Γράφτηκε από τον
Κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου: Κατηγορηματικός ο Βαλιώτης, συγκρατημένος ο Μάκαρης (vid)

Κατά της κεντρικής διαχείρισης και της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα και υπέρ της ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς, τάχθηκε ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης χθες στην Καλαμάτα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο "Rex", που οργάνωσε η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή (στο σπίτι του πολίτη), της επαναχρησιμοποίησης και της διαχείρισης του υπολείμματος, αλλά όταν ρωτήθηκε, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της κυβέρνησης που έχει επιλέξει να προωθήσει τη ΣΔΙΤ. Εκτίμησε, ακόμα, ότι η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Σπάρτης είναι «ένα πετυχημένο παράδειγμα που μπορεί να είναι οδηγός και για τους άλλους δήμους». Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζουν την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχουν έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς δεν ξέρουν αν πρέπει να στηρίξουν τη ΣΔΙΤ που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση Τσίπρα ή την τοπική διαχείριση που προβάλλει ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης. 

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Βαλιώτης παρουσίασε την αξιόλογη προσπάθεια τοπικής διαχείρισης που υλοποιεί ο δήμος του και σημείωσε πως «η ΣΔΙΤ είναι 2,5 φορές πάνω από την τοπική διαχείριση. Θα έχει δυσβάστακτα τέλη η κεντρική διαχείριση». Επεσήμανε ότι στο τελευταίο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ δεν μπορούσαν να υπογράψουν για την έγκριση της ΣΔΙΤ και της κεντρικής διαχείρισης με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, γιατί δεν έχουν τον ΠΕΣΔΑ και τη σύμβαση της ΤΕΡΝΑ, τα οποία περιμένουν για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν».

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγ. Βαλιώτης ανέφερε ότι γίνεται διαλογή στην πηγή σε 6 ρεύματα. Ενημέρωσε πως ο δήμος έχει μοιράσει 4.500 μικρούς κάδους σε σπίτια και καταστήματα και έχει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑ) για 12.500 κάδους συνολικά. Πληροφόρησε πως κάθε σπίτι έχει κάδους για χαρτί, πλαστικό, οργανικό (σκουπίδια) και στους δρόμους υπάρχει κοινόχρηστος κάδος για γυαλί και μέταλλο. Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μοιράσουν και έναν κόκκινο μικρό κάδο για το υπόλειμμα (πάνες κ.λπ.). 

Ο Δήμος Σπάρτης παίρνει από την ΕΕΑ 100 ευρώ επιδότηση τον τόνο για γυαλί και μέταλλο και 15 ευρώ τον τόνο για το χαρτί.

Ο κ. Βαλιώτης παρατήρησε ότι η προσπάθεια «έχει αγκαλιαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων» και επεσήμανε: «Η αστοχία των υλικών της ανακύκλωσης είναι στο 1% με 2%. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης στο 70%. Εχει φθάσει στο 25%, ενώ όταν την παραλάβαμε ήταν στο 8% με 9%».

Εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να πάει στο 40% η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση και δήλωσε πως έχουν όφελος 50.000 ευρώ έσοδα του χρόνου, χωρίς να έχουν δικό μας ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).

Παρατήρησε ότι το κόστος της αποκομιδής των σκουπιδιών, από τα 204 ευρώ/τόνο το 2011, έχει πέσει στα 69 ευρώ το 2016 και στα 62 ευρώ/τόνο τους πρώτους μήνες του 2017. Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε φτιάξει μονάδα για τη διαχείριση του κομπόστ, γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα τις αδειοδοτήσεις» - και εξέφρασε την πίστη ότι θα πάρουν τις άδειες γι’ αυτές τις μονάδες.

Ο δήμαρχος Σπάρτης ενημέρωσε ότι τα 800.000 ευρώ που πήρε ο δήμος του το Φεβρουάριο του 2015 από το υπουργείο Εσωτερικών για την προσωρινή διαχείριση θα διατεθούν για την αγορά μηχανημάτων για τις μονάδες κομποστοποίησης.

 

ΤΑ ΘΑΒΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ 

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «τα σκουπίδια τα θάβουμε στον ΧΑΔΑ του Αφυσσού» - επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να τα θάβουμε, πρέπει να πάμε σε ολοκληρωμένη τοπική διαχείριση». Πληροφόρησε ότι στις 23 του μήνα η Περιφέρεια Πελοποννήσου δημοπρατεί την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και απάντησε πως με την αποκατάσταση «η ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) προβλέπει κατά τη μεταβατική διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Σπάρτης την επεξεργασία τους στη μονάδα του Δήμου Ευρώτα».

Ο κ. Βαλιώτης υποστήριξε ότι «τα σκουπίδια αφορούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση να λύσει το πρόβλημα και το κράτος να τη χρηματοδοτήσει γι’ αυτές τις δράσεις». Δήλωσε κατηγορηματικά πως «αν πάρουν την αρμοδιότητα από τον πρώτο βαθμό, η αυτοδιοίκηση θα αντιταχθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει, και μπορεί και η κοινωνία με δημοψήφισμα». Ακόμα, ενημέρωσε ότι «τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει απόφαση να αγοράσει δικούς του χώρους για την κομποστοποίηση και το υπόλειμμα». Διευκρίνισε ότι «με αποκεντρωμένη διαχείριση δε θα κάνουμε καμία αύξηση στα τέλη, 1,20 ευρώ έχουμε εμείς, τα πιο μικρά τέλη».

Τέλος, ο κ. Βαλιώτης ζήτησε από την κυβέρνηση να δει διαφορετικά το ζήτημα των σκουπιδιών και παρατήρησε πως «είναι λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να πάει σε ΣΔΙΤ. Θα φανεί από τον ΠΕΣΔΑ και από το αν θα υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, το αν η κυβέρνηση θα αλλάξει θέση».

Γ.Σ.


NEWSLETTER