Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 17:16

"Λίγα κτήματα δεν έχουν νερό στο Μπουρνιά" απαντάει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ

Γράφτηκε από τον
"Λίγα κτήματα δεν έχουν νερό στο Μπουρνιά" απαντάει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ

 

«Ενα μικρό ποσοστό από τα κτήματα του Μπουρνιά, αυτά που βρίσκονται προς το τέλος του αρδευτικού δικτύου, δεν έχει την ποσότητα νερού που πρέπει, για να ποτιστούν».

Αυτό απαντά ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Μιχάλης Μανωλέας στη χθεσινή διαμαρτυρία των παραγωγών της περιοχής αυτής στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, για τον κίνδυνο να καταστραφούν μέσα στον Ιούλιο, καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων, λόγω έλλειψης νερού. 

Παραδέχεται ότι η Ανατολική Προσαγωγός Διώρυγα (ΑΠΔ) έχει χρόνια να καθαριστεί και θα καθαριστεί από την επόμενη εβδομάδα. Επιβεβαίωσε ότι «πολλοί από τους αγρότες δεν πληρώνουν για το νερό που χρησιμοποιούν» και δήλωσε πως απαιτείται συνολικό έργο βελτίωσης κι εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου ανοιχτού αρδευτικού δικτύου, με υδρόμετρα για ισονομία και οικονομία.

Αναλυτικά ο κ. Μανωλέας παρατήρησε ότι «ο Μπουρνιάς είναι η μόνη περιοχή που έχει νερό όλο το χρόνο. Ολα τα κτήματα έχουν νερό να ποτίσουν εκτός από ένα μικρό ποσοστό απ’ αυτά, που δεν έχει την ποσότητα που πρέπει». Ενημέρωσε πως «πριν από 1,5 μήνα ο ΓΟΕΒ καθάρισε την ορθογωνική διώρυγα που είναι παράλληλα στον Πάμισο και καταλήγει στην παραλιακή διώρυγα».

Ακόμα, διευκρίνισε ότι «ο Μπουρνιάς χρεώνεται με 8 ευρώ το στρέμμα και όχι με 10».

Οσον αφορά την ακαθάριστη διώρυγα από το δρόμο της Μεσσήνης μέχρι το φράγμα στον Αρι, απάντησε ότι «ο καθαρισμός της ΑΠΔ (Ανατολικής Προσαγωγού Διώρυγας) έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσω εργολαβίας της Περιφερειακής Ενότητας, από το έργο για την αποκατάσταση ζημιών του δικτύου στην περιοχή της Μεσσήνης, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ». Μας πληροφόρησε πως «την Τετάρτη υπογράφηκε η σύμβαση με τον εργολάβο και ο καθαρισμός της ΑΠΔ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Από την ΑΠΔ παίρνουν νερό ο Μπουρνιάς, η Σπερχογεία (τα ρύζια) και η Μακαρία».

Για το γεγονός ότι δεν έχουν νερό όλοι οι παραγωγοί στον Μπουρνιά, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ ανέφερε ως αιτίες τη συντήρηση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κυρίως το πεπαλαιωμένο δίκτυο του Οργανισμού. Επίσης, παρατήρησε ότι «παραγωγοί αφήνουν τις βάνες ανοιχτές, αδιαφορώντας για τους επόμενους παραγωγούς που θέλουν να ποτίσουν». Παραδέχθηκε πως «η ΑΠΔ είχε χρόνια να καθαριστεί» και συμπλήρωσε ότι «φέτος καθαρίσαμε όλες τις πρωτεύουσες διώρυγες με πολύ λίγα χρήματα».

Ο κ. Μανωλέας επιβεβαίωσε ότι «πολλοί από τους αγρότες δεν πληρώνουν για το νερό που χρησιμοποιούν και δεν έχουμε χρήματα για να συντηρήσουμε το έργο».

 

ΕΡΓΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της άρδευσης στον Μπουρνιά, σημείωσε ότι «απαιτείται συνολικό έργο βελτίωσης κι εκσυγχρονισμού του ανοιχτού αρδευτικού δικτύου, το οποίο έχει φτιαχτεί πριν από 60 περίπου χρόνια. Κι επιπλέον να μπουν υδρόμετρα για ισονομία και οικονομία, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ενημέρωσε πως «υπάρχει παλιά μελέτη για τη βελτίωση του αρδευτικού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με προϋπολογισμό 10,5 εκ. ευρώ».

Ακόμα, όσον αφορά τα οικονομικά του ΓΟΕΒ και την ανάγκη στήριξης και συνεργασίας ο κ. Μανωλέας επεσήμανε: «Το καλοκαίρι του 2016 που ανέλαβε η διοίκησή μας, παραλάβαμε μεγάλο χρέος. Διακανονίσαμε την οφειλή προς τη ΔΕΗ και έχει μειωθεί και έχουμε μείωση των δαπανών μας που είναι μικρότερες από τα έσοδά μας. Ζητάμε τη βοήθεια των ωφελούμενων, της Περιφέρειας και του υπουργείου για να στηριχθεί, να λειτουργεί καλύτερα και να εκσυγχρονιστεί το έργο. Από τους ωφελούμενους ζητάμε να συνεργάζονται και να ακούνε την υπηρεσία, να μην παρεμβαίνουν στο έργο και δυσκολεύουν τη λειτουργία του για τους υπόλοιπους παραγωγούς. Το ανοιχτό έργο θα πρέπει να γίνει κλειστό και με συνεχή έλεγχο από την υπηρεσία. Και να μην ξεχνάμε ότι το έργο είναι για όλους».

Γ.Σ.


NEWSLETTER