Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 21:53

Παρέμβαση Βαλασόπουλου για τα έργα στην Αρκαδία

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Βαλασόπουλου για τα έργα στην Αρκαδία

Κατά την συζήτηση στις 29 Αυγούστου 2011, του Τεχνικού Προγράμματος 2011 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είχα αποχωρήσει όπως γνωρίζετε, από την διαδικασία ψηφοφορίας, διότι όπως τόνισα κατά την τοποθέτηση μου, το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε .Αρκαδίας, είναι μονομερές και σε καμία περίπτωση δεν είχε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιβάλλουν οι καιροί. Δεν αποτελούσε με λίγα λόγια μέρος μιας ολοκληρωμένης πρότασης ,για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε, -ενώ, σήμερα ουσιαστικά υλοποιούμε ακόμα τα τεχνικά προγράμματα που η τέως Ν.Α. Αρκαδίας είχε εκπονήσει ή αυτά που ερχόντουσαν από  το ΕΑΠ, για το Δήμο Μεγαλόπολης   - ,από την δε ανάλυση του, προκύπτουν τα εξής στοιχεία׃
-Σε συνολικό ποσό 6.840.000 ευρώ που είναι το σύνολο του τεχνικού προγράμματος 2011,της Π.Ε. Αρκαδίας, τα 2.000.000 ευρώ αφορούν μελέτες ,ενώ  από τα υπόλοιπα 4.840.000, αυτά που προβλέπονται για τις περιοχές των  Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας είναι 400.000 ευρώ, για την κάθε περιοχή, ενώ για το Δήμο Μεγαλόπολης κανένα ποσό. Αυτό συνεπάγετε,  τα 2/3 του νομού να αποκλείονται από το φετινό τεχνικό πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι προβλεπόμενοι πόροι κατανέμονται χωρίς να υπάρχει προηγούμενος στρατηγικός σχεδιασμός , ώστε να αποτελέσουν μέρος ενός αναπτυξιακού ανταποδοτικού προγράμματος, που είναι απόλυτα αναγκαίο, ιδιαίτερα στον δήμο Γορτυνίας ,αλλά και στις  άλλες γεωγραφικές περιοχές, ειδικά σήμερα, που η πενία πόρων στην πατρίδα μας,είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Στην τοποθέτηση του δε, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας , είχε απαντήσει στις αιτιάσεις μου , δεσμευόμενος ότι από τις αρχές Νοεμβρίου θα υπάρξει επιτροπή με μέλη και του Π.Σ., ώστε εγκαίρως να επεξεργασθούν το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2012.     
Ταυτόχρονα πρέπει ΑΜΕΣΑ, να υπάρξει αντίστοιχη πρόταση- σχέδιο ανάπτυξης, από την ίδια επιτροπή, με σαφή οριζόμενα κίνητρα, ώστε συνολικά με το τεχνικό πρόγραμμα, να εισαχθούν προς συζήτηση στις αρχές του νέου έτους στο ΠΕ.ΣΥ. και αυτά που είναι αρμοδιότητα της Π.Π. να υλοποιηθούν , ενώ τα υπόλοιπα να αποτελέσουν προϊόν διεκδίκησης της αιρετής περιφέρειας προς την κεντρική κυβέρνηση.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να βοηθήσουμε αυτόν τον συνεχώς συρρικνούμενο πληθυσμό, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους.          
Για όλους αυτούς τους λόγους, εκ μέρους του συνδυασμού «Δυνατή Πελοπόννησος»,  ζητώ:
Να τεθεί το θέμα για συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ.,
Να συγκροτηθεί άμεσα η αντίστοιχη επιτροπή .

Παν. Βαλασόπουλος              
περιφερειακός σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας


NEWSLETTER