Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 08:34

Υποδομών διαψεύδει Τατούλη για το Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την
Υποδομών διαψεύδει Τατούλη για το Πάτρα - Πύργος

Υποδομών διαψεύδει Τατούλη για το Πάτρα - Πύργος 

 

Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ένταξη του δρόμου Πάτρα - Πύργος στο νέο ΕΣΠΑ, σημειώνει το υπουργείο Υποδομών. Αναφέρει πως «ο φάκελος του έργου θα κατατεθεί τον Ιούλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα γίνει αποδεκτός, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα με την τμηματοποίηση του έργου και την Ανάλυση Κόστους - Οφέλους».

Για τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Αξονα (Πάτρα - Καλαμάτα) επισημαίνει ότι έχει ενταχθεί στο «πακέτο Γιούνκερ».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υποδομών, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτη» του Πύργου, μετά τη σύσκεψη των βουλευτών Ηλείας και Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ με τους γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιο Βούρδα και Υποδομών Γιώργο Δέδε. 

Στο Δελτίο Τύπου για τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι γ.γ. εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος που ακόμη μια φορά στοχεύουν στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση των πολιτών και σημείωσαν ότι το συγκεκριμένο δημόσιο έργο προχωρά χωρίς πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας διαπιστώσει ότι στο παρελθόν και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου υπήρξαν υπερβολές στα τεχνικά χαρακτηριστικά αρκετών έργων υποδομών και υπερβάσεις στα κόστη κατασκευής αναλογικά με τα οφέλη, απευθυνόμενη σε όλα τα κράτη της ΕΕ εξέδωσαν φέτος νέες προδιαγραφές βάσει των οποίων πρέπει να συντάσσονται οι μελέτες και να υποβάλλονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης. Το υπουργείο προχώρησε στην επικαιροποίηση των μελετών και της Ανάλυσης Κόστους - Οφέλους του έργου για τον άξονα Πάτρα - Πύργος με τις νέες παραμέτρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβεβαίωσε και τυπικά την ορθότητα του αρχικού σχεδιασμού, έναντι άλλων υποτιθέμενων εναλλακτικών σεναρίων που θα αφορούσαν την κατασκευή νέου οδικού άξονα με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ή την αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού άξονα. 

Αμεσα, τον Ιούλιο, ο φάκελος μεγάλου έργου θα είναι πλέον έτοιμος για κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο φάκελος θα γίνει αποδεκτός, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα με την τμηματοποίηση του έργου και την Ανάλυση Κόστους - Οφέλους. Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι θα δοθεί τέλος στις παλινωδίες δεκαετιών, με τις αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε απένταξη του έργου και ότι μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Οσον αφορά τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Αξονα (Πάτρα - Καλαμάτα) επισημαίνεται ότι έχει ενταχθεί στο «πακέτο Γιούνκερ», όπου ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Επενδυτικού Σχεδίου» η χρηματοδότηση του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται: 

«Παρ' όλα αυτά η Στρατηγική για τις Μεταφορές των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε κατατάξει τον άξονα στο δευτερεύον σιδηροδρομικό δίκτυο. Με την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου το ερχόμενο φθινόπωρο ο άξονας θα ενταχθεί στο πρωτεύον δίκτυο. Σημειώνεται, ότι για να προχωρήσει το έργο δεν πρέπει να καθυστερήσει η οριστικοποίηση της λύσης σχετικά με τη διέλευση του τρένου από την Πάτρα. Ιδιαίτερα για το τμήμα Κατάκολο - Ολυμπία θα υπάρξει η δυνατότητα για άμεση διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του, καθώς έχουν ωριμάσει και όλες οι σχετικές μελέτες».


NEWSLETTER