Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 09:34

Νέο αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο παρά την προθεσμία της κύβερνησης

Γράφτηκε από τον
Νέο αδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο παρά την προθεσμία της κύβερνησης

 

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο ΦοΔΣΑ δεν συνεδρίασε χθες, για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης, καθώς τελικά δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου. Παρά την επίμονη ενημέρωση από την πλευρά της Περιφέρειας και κυρίως την καταληκτική προθεσμία που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλο.

Σε χθεσινή ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία μεταφέρονται οι απόψεις του δημάρχου Π. Νίκα, η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις, ενώ επισημαίνεται πως «συνεδρίαση έπρεπε να γίνει, γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για το παραπάνω ζήτημα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017». Ετσι εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση που θα ανάψει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, με τους βελτιωμένους όρους από τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Αντίθετα, η προσπάθεια αναστέλλεται, καθώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 5 δήμοι της Περιφέρειας (Κορινθίων, Αργους - Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας), 3 σωματεία και 2 πολίτες, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου) για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Υποστηρίζουν ότι πάσχει από έλλειψη ασυμβατότητας με τον εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μετά την αδιαφορία και την κωλυσιεργία από την πλευρά των δημάρχων.

Στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα στις 23 Ιουνίου, σε δηλώσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Φάμελλος είχε πετάξει το μπαλάκι στο ΦοΔΣΑ, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «αν δεν θέλει την κεντρική διαχείριση που έγινε πιο δίκαιη, πιο φθηνή και πιο περιβαλλοντική, θα πρέπει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη».

Τότε, στη συνάντησή του με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας του είχε επιστρέψει το μπαλάκι, δηλώνοντας ότι αν ο ΦοΔΣΑ δεν πάρει απόφαση, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δώσει λύση, έστω και αν έχουν κόστος, πολιτικό και οικονομικό.

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη πρό(σ)κληση κ. Φάμελλος απάντησε πως η κυβέρνηση έχει ισχυρή αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και πως πρέπει αυτή να πάρει τις αποφάσεις, προσδιορίζοντας ότι «μέχρι τις 10 Ιουλίου θα περιμένουν την απάντηση του ΦοΔΣΑ». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την επάρκεια και το σθένος να λύσει τα προβλήματα». Τώρα πλέον ο υπουργός καλείται να αποδείξει αν εννοούσε πραγματικά αυτά που έλεγε.

Οσον αφορά τις βελτιώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση στο αρχικό σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης, είχε παρατηρήσει ότι «μειώσαμε το κατώφλι από τους 150.000 τόνους στους 100.000, μειώσαμε τη σύμβαση στα 21 χρόνια, στο 37% την κεντρική διαχείριση και προσθέσαμε 5 σταθμούς μεταφόρτωσης -γίνονται συνολικά 7- και τα φωτοβολταϊκά πάρκα».

Γ.Σ.


NEWSLETTER