Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 09:50

Αβεβαιότητα για δήμους - περιφέρειες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αβεβαιότητα για δήμους - περιφέρειες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019

 

Η αβεβαιότητα, τόσο για τον εκλογικό νόμο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και για το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό κλίμα στο οποίο αυτές θα διεξαχθούν, έχει παγώσει κάθε σκέψη για ανακοίνωση υποψηφιοτήτων ή προσπάθεια συγκρότησης δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων.

Ακόμα και όσοι το σκέφτονταν να είναι υποψήφιοι πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι θα θεσμοθετήσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αλλωστε, ακόμα και αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψηφίσει την απλή αναλογική, κανένας δεν ξέρει αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με αυτόν τον εκλογικό νόμο ή αν μια άλλη κυβέρνηση θα ψηφίσει κάποιον άλλο. 

Το κλίμα αυτό της αβεβαιότητας ευνοεί τους υπάρχοντες τοπικούς άρχοντες που διαθέτουν ήδη συνδυασμό, ενώ προβληματίζει όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά, καθώς δεν ξέρουν ακόμα τους κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Αν στο κάδρο της αβεβαιότητας προστεθεί και η συρρίκνωση της δύναμης των πανίσχυρων -στο παρελθόν- τοπικών κομματικών μηχανισμών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το προβάδισμα των εκλεγμένων αρχόντων αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, αφού ελάχιστοι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία χωρίς ευρύτερη πολιτική στήριξη. 

Κανένας όμως δεν γνωρίζει, τουλάχιστον αυτή την χρονική περίοδο, αν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες θα θελήσουν να είναι πάλι υποψήφιοι, όταν γνωρίζουν πως ίσως χρειαστεί να διοικήσουν χωρίς να έχουν πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο. 

Εν τω μεταξύ τα κόμματα, σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική είτε με το σημερινό εκλογικό σύστημα, έχουν πολλούς λόγους να μη στηρίξουν υποψήφιους στους μικρούς δήμους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να στηρίξουν υποψηφίους μόνο στις πρωτεύουσες των νομών και στις περιφέρειες. Αναπόφευκτα τότε, όλα τα φώτα της δημοσιότητας στη Μεσσηνία θα πέσουν πάνω στις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, ενώ οι υποψηφιότητες στους άλλους δήμους θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. 

Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος και για τρίτη φορά, αλλά κανένας δεν γνωρίζει εάν και ποια κόμματα θα τον στηρίξουν σε αυτή την αναμέτρηση. Στην πρώτη τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ενώ στη δεύτερη η Νέα Δημοκρατία και το... μισό ΠΑΣΟΚ. Τώρα, τόσο η κόντρα του κ. Τατούλη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση, όσο και η αναβάθμιση των σχέσεών του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τις συνεργασίες στις επερχόμενες εκλογές. 

Στο Δήμο Καλαμάτας όλοι περιμένουν να δουν αν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Νίκας θα αποφασίσει για την υποψηφιότητά του όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον εκλογικό νόμο, και εφόσον οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι δεν κινδυνεύει με εκλογική ήττα. Τις κινήσεις του παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει απέναντί του - καθώς δεν έχει πειστεί ακόμα (και μάλλον ούτε πρόκειται) για τη χείρα φιλίας που του έτεινε ο κ. Νίκας αναγνωρίζοντάς του ότι πρόσφερε θετικό έργο από τη θέση του πρωθυπουργού. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER