Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 23:00

Πορεία στο σκοτάδι για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Πορεία στο σκοτάδι για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Αφαντος παραμένει ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της γνωμοδότησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων: Για το αν θα δώσει το “πράσινο φως” για την υπογραφή της ΣΔΙΤ και τη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

Η κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία στο ΦοΔΣΑ έως το τέλος Ιουνίου, αλλά το Δ.Σ. του φορέα δεν συνεδρίασε και δεν πήρε θέση. Πληροφορίες ήθελαν το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ να συνέρχεται αυτή την εβδομάδα, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Η διχογνωμία και η αντιπαράθεση για το σοβαρό αυτό ζήτημα καλά κρατεί στην αυτοδιοίκηση της Πελοποννήσου. Η πλειοψηφία των μικρών δήμων μαζί με το Δήμο Καλαμάτας -το μεγαλύτερο δήμο στην Περιφέρεια- έχουν ταχθεί υπέρ της ΣΔΙΤ με τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ. Θεωρούν ότι μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους, γι' αυτό και δεν έχουν προχωρήσει την προσωρινή διαχείριση κι εκτιμούν ότι η ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος.

 

Από την άλλη, 5 δήμοι, από τους οποίους 4 μεγάλοι (Κορίνθου, Αργους - Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης) αντιδρούν στη ΣΔΙΤ και έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της. Αντιτίθενται κυρίως στο υψηλό κόστος της διαχείρισης και το βασικό τους επιχείρημα πλέον είναι το χαμηλό κόστος (45 ευρώ ο τόνος) της διαχείρισης, που πέτυχε στο διαγωνισμό για την προσωρινή ο Δήμος Αργους - Μυκηνών. Εκτιμούν ότι παρά το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί, οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους τη διαχείριση των απορριμμάτων και να πετύχουν πιο φθηνή τιμή, που δεν θα είναι δυσβάστακτη για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.


NEWSLETTER