Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 14:32

Η ομιλία Διασάκου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές μπορεί να μην βγάζουν κυβέρνηση, όμως βγάζουν τα τοπικά όργανα διοίκησης στους Δήμους και στις Περιφέρειες, που  είναι όργανα του καπιταλιστικού κράτους. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά, για μηχανισμούς που προωθούν σε τοπικό επίπεδο την στρατηγική του κεφαλαίου.
Αυτή η στρατηγική προωθείται πιο γρήγορα σήμερα εν μέσω κρίσης, με το Μνημόνιο της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και με τον «Καλλικράτη». Οι Καλλικρατικοί πια Δήμοι καλούνται να στηρίζουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του κεφαλαίου. Καλούνται να στηρίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου και σε τομείς όπως είναι η υγεία, η πρόνοια και η παιδεία. Καλούνται να διαχειριστούν αναπτυξιακά σχέδια, προγράμματα και επιδοτήσεις, να αξιοποιήσουν φιλέτα γης, να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, να γίνουν περισσότερο φορομπήχτες …όλα για το συμφέρον του κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των «τρωκτικών» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Πολλοί λένε ότι: καλά όλα αυτά, αλλά τώρα όμως ψηφίζουμε για Δημάρχους και Περιφερειάρχες, τώρα ψηφίζουμε πρόσωπα, άξιους και ικανούς, ψηφίζουμε για τα τοπικά προβλήματα. Όμως ακόμα και τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα απορρίμματα κ.α.) έχουν τη ρίζα τους στη κεντρική πολιτική σκηνή.
Ομως ανεξάρτητα από το κριτήριο που ψηφίζει ο καθένας, το αποτέλεσμα της κάλπης θα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία και έτσι θα αξιοποιηθεί. Αυτό άλλωστε λένε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο Γ.Α.Π. στη συνέντευξή του εκβίασε το λαό ότι τυχόν καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για την εικόνα της χώρας στο ΔΝΤ, την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές. Εκβίασε μάλιστα με εκλογές το Μάρτη αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για το ΠΑΣΟΚ.
Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για τοπικά προβλήματα και τοπικά κριτήρια. Οι εργαζόμενοι στις τοπικές εκλογές έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν την ψήφο των βουλευτικών εκλογών. Έχουν την ευκαιρία να δυσκολέψουν το πολιτικό σύστημα – που ήδη έχει δυσκολίες. Να κάνουν το βήμα και να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, να μην σκοντάψουν στα αναχώματα που στήνουν οι διάφοροι «ανεξάρτητοι» ή «αντάρτες» και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος, δήθεν αριστεροί ή δήθεν αγανακτισμένοι προβάλλουν την αποχή σαν πολιτική στάση. Το ίδιο έργο παίχτηκε και στις Ευρωεκλογές και σ΄ ένα βαθμό και στις Βουλευτικές του 2009. Ομως η μεγάλη αποχή δεν τους εμπόδισε να ξεκινήσουν μια επίθεση, χωρίς προηγούμενο, στα λαϊκά δικαιώματα. Η αποχή ούτε τους ενοχλεί, ούτε τους φοβίζει. Δεν είναι μια επιλογή που δίνει προοπτική, το αντίθετο μάλιστα, δείχνει ηττοπάθεια και συμβιβασμό.
Προβάλουν την αποχή για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα της νεολαίας σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια.
Το μόνο που τους φοβίζει, που δημιουργεί ανησυχία στο κεφάλαιο και στα κόμματά του είναι η ρήξη με το πολιτικό σύστημα και τα αναχώματά του. Είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης και της ενίσχυσης στη κάλπη των τοπικών εκλογών των ψηφοδελτίων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».
Βγαίνουν διάφοροι (Μπεχράκης – ΣΥΝ, Νίκας – ΝΔ) με σημαία ενάντια στο Μνημόνιο. Δεν μας λένε όμως πως γίνεται να είσαι εναντίον του Μνημονίου και την ίδια στιγμή να στηρίζεις την ΕΕ και τις επιλογές της;
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι αναγκαστικά λόγω του μεγάλους χρέους και ότι θα έχουν ημερομηνία λήξης. Κρύβουν, όμως, ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου εδώ και 2-3 δεκαετίες. Αυτά τα μέτρα αναφέρονται συγκεκριμένα στη συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Συνθήκη της Λισσαβόνας κ.α. Έχουν γίνει πράξη σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως πχ. στη Γερμανία εδώ και 10 χρόνια και σήμερα γενικεύονται σε μια σειρά χώρες όπως πχ. η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στο Μνημόνιο σαν αντιαναπτυξιακό. Όμως, το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για ποιόν;  Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Και παλιότερα είχαμε ανάπτυξη αλλά κέρδισαν τα μονοπώλια. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η όποια ανάπτυξη ούτε το χρέος θα αντιμετωπίσει, ούτε την ανεργία, ούτε τα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και θα δημιουργήσει νέα κρίση.
Η μοναδική γραμμή που είναι πραγματικά ενάντια στο Μνημόνιο είναι αυτή που έρχεται σε ρήξη με την στρατηγική που υπηρετεί το Μνημόνιο. Που έρχεται σε ρήξη με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Είναι η γραμμή που προβάλλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και αυτή τη γραμμή εκφράζουν στις τοπικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και στο Δήμο Καλαμάτας και στη Περιφέρεια.                

Σ/φοι και φίλοι,
Στις τοπικές εκλογές για το νέο Δήμο της Καλαμάτας έχουμε απέναντί μας τα ψηφοδέλτια:
του κ. Νίκα (χρίσμα ΝΔ και στήριξη ΛΑΟΣ): ο κ. Νίκας είναι γνωστός, έχει προϋπηρεσία στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε στο Δήμο μας, την προηγούμενη 4ετία. Κάθε χρόνο έκανε αύξηση στη δημοτική φορολογία, επέβαλλε και νέα τέλη, όπως το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, τα τροφεία κ.α. Ενεργοποίησε τη δημοτική αστυνομία. Συνέχισε με την παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών του Δήμου όπως πχ. κομματιών της καθαριότητας και του πράσινου. Συνέχισε το θεσμό της ελαστικής απασχόλησης στο Δήμο (8μηνα, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, μπλοκάκι κλπ). Θα συνεχίσει αν εκλεγεί στη ίδια ρότα. (σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα Πάρκινγκ κ.α.)
του κ. Μπρεδήμα (ΠΑΣΟΚ): Συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είτε σαν δημοτική αρχή, είτε σαν αντιπολίτευση θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Καλαμάτας έχει βεβαρημένο παρελθόν ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας (Μαρίνα, σφαγεία, ΜΟΛΑΚ, κ.α.). Έχει σοβαρές ευθύνες για την δημιουργία της χωματερής στη Μαραθόλακκα και στον Κορδία.
του κ. Φωτέα: Δηλώνει ανεξάρτητος, αφού δεν πήρε το χρίσμα από την ΝΔ, επομένως συμφωνεί με την πολιτική της ΝΔ και στην τοπική διοίκηση.
και το ψηφοδέλτιο του κ. Μπεχράκη (στήριξη ΣΥΝ): Δηλώνει ανεξάρτητος αν και είναι στέλεχος του ΣΥΝ. Ο πολιτικός του χώρος είναι αφερέγγυος και στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα (Μνημόνιο, Καλλικράτης, ΕΕ κλπ.), αλλά, και τοπικά. Ο ΣΥΝ κατεβαίνει με χωριστό ψηφοδέλτιο γιατί δεν τα βρήκε με το ΠΑΣΟΚ. Στους υπόλοιπους δήμους του Νομού στηρίζει με διάφορους τρόπους τα ψ/δ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ ή και τα δύο μαζί για να καρπωθεί ψήφους στην περιφέρεια.
Λοιπόν, τους ρωτάμε, τους ανεξάρτητους και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνουν στο β΄ γύρο; Γιατί με βάση και αυτό πρέπει να κριθούν. Εμείς το λέμε καθαρά, στο β΄ γύρο, θα κάνουμε ότι και στο πρώτο, θα ρίξουμε τα ψηφοδέλτια της  «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και όπου δεν υπάρχουν λευκό ή άκυρο.
Μας λένε: τι θα κάνετε εσείς αν εκλεγείτε; Απαντάμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκός Δήμος μέσα στο υπάρχον πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή νησίδα μέσα στον ωκεανό του καπιταλισμού.
Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι θα μπουν μπροστά στην συντονισμό του αγώνα μαζί με το ταξικό εργατικό  κίνημα, το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, το κίνημα της νεολαίας και των γυναικών  ενάντια στον «Καλλικράτη», στο Μνημόνιο, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα μονοπώλια.
Οσο περισσότεροι εκλεγμένοι με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» τόσο καλύτερα θα παλέψουμε για μέτρα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Όσο μεγαλύτερα τα ποσοστά της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείται και η ανάγκη για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.
Τέλος, πρέπει να σκεφτούμε και το εξής: αφού τα κόμματα της αστικής τάξης μας βάζουν το ζήτημα της απήχησης που θα έχουν οι τοπικές εκλογές της Ελλάδας στην ΕΕ, θα πρέπει κι εμείς να ΄χουμε σαν στόχο το αποτέλεσμα να δώσει ελπίδα και προοπτική στους λαούς αυτών των χωρών.

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού


NEWSLETTER