Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 09:22

Μητσοτάκης κατά απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την



Κόντρα για το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” (που θα αντικαταστήσει τον “Καλλικράτη”) επανέλαβε ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική τον Οκτώβριο του 2019, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι “η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία”.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να επαναφέρει το ισχύον σε περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν μετά τις εθνικές. Ετσι παραμένει “στον αέρα” το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με συνέπεια οι υποψήφιοι να διστάζουν να ανακοινώσουν υποψηφιότητα, καθώς δεν ξέρουν τι θα ισχύει ούτε για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αλλά κυρίως ποιοι συνδυασμοί θα θεωρούνται επιτυχόντες και ποιο αριθμό συμβούλων θα εκλέγουν. Επίσης κανένας δεν γνωρίζει, τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση στη Βουλή του “Κλεισθένη”, αν στις δημοτικές εκλογές θα ισχύει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τον δήμο και τις κοινότητες ή αν θα στηθούν ξεχωριστές κάλπες για τα τοπικά συμβούλια.


ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: “ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ”


Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ANT1 για τον “Κλεισθένη” επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής: «Η πιο ουσιαστική δικλίδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό».


Μιλώντας για τις υπόλοιπες αλλαγές που φέρνει ο “Κλεισθένης” ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Πρώτα απ' όλα αλλάζουμε τη σχέση ανάμεσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς, θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προφανώς αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών της αυτοδιοίκησης. Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους. Διότι άλλες είναι οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου από αυτές ενός αστικού ή ενός αγροτικού δήμου. Παρεμβαίνουμε, επίσης, στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών, κάνοντας ένα ευέλικτο σύστημα, με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων.


Ακόμα, θα διευρύνουμε τη δυνατότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Υπάρχει η κατεύθυνση να εντάξουμε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τις υπηρεσίες πρασίνου. Επιπλέον, συστήνουμε ένα διαρκές όργανο σε διυπουργική βάση και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο θα εξετάζει κάθε φορά σε σχέση με κάθε προωθούμενο νομοθέτημα τις αρμοδιότητες που αφορούν τα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι το οποίο δεν υπήρχε και έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις επικαλύψεις στον τομέα των αρμοδιοτήτων. Επίσης, από το νομοσχέδιο θα προκύψει η συγκρότηση μιας επιτροπής στη βάση της νέας κατηγοριοποίησης των δήμων, που θα οδηγήσει στην ανακατανομή των πόρων».


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ”


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, δήλωσε στο aftodioikisi.gr. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».


Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την αυτοδιοίκηση: «Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιό μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητά μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της».

Θ.Λ.