Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 09:39

Με τις ρυθμίσεις Σκουρλέτη για απλή αναλογική: Παζάρι για τις καρέκλες σε δήμους - περιφέρειες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με τις ρυθμίσεις Σκουρλέτη για απλή αναλογική: Παζάρι για τις καρέκλες σε δήμους - περιφέρειες

 

Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν αντίστοιχα τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ουσιαστικά με την απλή αναλογική ανοίγει ο δρόμος για το διορισμό αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, μετά φυσικά από εξαντλητικό διάλογο και... παζάρι για τις καρέκλες.

Ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε επίσης ότι ο «Κλεισθένης» θα ψηφιστεί σε δύο δόσεις και ότι το δεύτερο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση θα ψηφιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε αναμενόμενο το νομοσχέδιο, αποσπασματικό, απλής διαχείρισης, χωρίς τομές και όραμα, το οποίο η Ν.Δ. θα το καταργήσει αμέσως όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων. 

Ο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:

- Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.

- Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

- Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν».

- Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, αντίστοιχα.

- Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.

- Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.

- Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο Δ.Σ. της ΕΥΑΘ.

- Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

- Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

- Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.

ΒΟΡΙΔΗΣ: ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ

Αποσπασματικό, απλής διαχείρισης, χωρίς τομές και όραμα, το οποίο η Ν.Δ. θα το καταργήσει αμέσως όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, στον χαιρετισμό του στο πρώτο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα προβεί σε ολοκληρωμένη μετάβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση. «Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας θα περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Αυτό που πιστεύει η Ν.Δ. Αυτό που θα υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του» πρόσθεσε. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι με τη μετάθεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «διπλής κάλπης».

Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα της αυτοδιοίκησης. «Για το υπουργείο, το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι πολλαπλοί έλεγχοι, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού, αλλά το πώς θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η προτεραιότητά του, αυτό θέλει για να τον θυμούνται ο κ. Σκουρλέτης» επισήμανε. Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «σήμερα, στα δημοτικά συμβούλια οι συναινέσεις στηρίζονται σε ισχυρή βάση γιατί υπάρχει πλειοψηφία» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση «για έναν και μόνο σκοπό, να διαμορφώσει ερείσματα σ' αυτήν».

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στον χαιρετισμό του στο πρώτο κοινό συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως πρέπει να δοθεί σημαντικός χρόνος, ώστε οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν τις απαραίτητες παρατηρήσεις και «να μην δοθεί εξουσία σε μειοψηφίες, οι οποίες θα είναι απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Το θέμα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι προϊόν δημιουργικών πλειοψηφιών και όχι ιδεοληπτικών μειοψηφιών». Επίσης, μίλησε για αλλαγή του μοντέλου στη διοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα διακυβέρνηση και να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα της γραφειοκρατίας. Οπως επισήμανε, απαιτείται να μεταβιβαστούν στην αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένα πεδία πολιτικής και όχι αποσπασματικές αρμοδιότητες και πρόσθεσε ότι το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ συνολικά η αυτοδιοίκηση μόνο 650.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι επικεντρώνονται μόνο στον εκλογικό νόμο γιατί στο σύνολο των στρατηγικών τους έχουν την ίδια κοινή-στρατηγική αντίληψη, «το πώς θα προσαρμόσουν το κεντρικό κράτος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «θα είναι στην ίδια λογική με εκείνη των προηγούμενων αλλαγών του "Καλλικράτη", που δεν προστάτεψαν το λαό αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βάναυση μνημονιακή επίθεση» και κάλεσε την αυτοδιοίκηση να έχει «ως αφετηρία την πάλη και τις αγωνίες του λαού».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Ιωαννίδης στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι εκτός από τη Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ενάντια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας δήλωσε ότι το κόμμα του είναι θετικό στη θέσπιση θητειών, για τον εκλογικό νόμο είπε ότι είναι υπέρ «της ανόθευτης εκπροσώπησης της λαϊκής ψήφου», υπογράμμισε την αναγκαιότητα «συναινετικών μοντέλων διακυβέρνησης» κ.ά. Επίσης άσκησε κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που τα «40 χρόνια που κυβέρνησαν δεν προχώρησαν στις απαραίτητες αλλαγές που είχε ανάγκη η αυτοδιοίκηση» .

Ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εθνικές απειλές χωρίς ισχυρές τοπικές κοινωνίες και ισχυρή αυτοδιοίκηση». Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε την αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει στο Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών. «Σήμερα έχουμε 600 πλειστηριασμούς σ’ όλη την Αττική. Εξακόσιες οικογένειες θα χάσουν τις περιουσίες τους. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να σιωπά; Ή να αφήνει την Αθήνα να αστυνομοκρατείται; Πού ζούμε; Χούντα έχουμε;» είπε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER