Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 17:37

Απόσυρση του “Κλεισθένης Ι” ζητούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες

Γράφτηκε από την
Απόσυρση του “Κλεισθένης Ι” ζητούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες

 

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ζητούν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, την απόσυρση του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” ζητεί με ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της Γ. Πατούλη. Με βάση τον «οδικό χάρτη» της ΚΕΔΕ καλούνται τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας να συγκληθούν στις 4 και 7 Μαΐου, καθώς και τα Δ.Σ. των ΠΕΔ στις 8 και 9 Μαΐου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Επίσης συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 11 Μαΐου και κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις 12 Μαΐου. Παράλληλα ζητεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις της επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε «να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και να το επιστρέψει στον υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η ΚΕΔΕ, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών».

 

Η ΕΝΠΕ

Επίσης στην προχθεσινή συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ καθόρισε το εξής πλαίσιο δράσης:

* Εως Τετάρτη 9 Μαΐου: Σύγκληση εκτάκτως των περιφερειακών συμβουλίων.

* Παρασκευή 11 Μαΐου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ - ανοικτή σε όλα τα μέλη του συνεδρίου της Ενωσης.

* Σάββατο 12 Μαΐου: Κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ με βάση την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου των δύο Ενώσεων.

«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με βάση την πρόταση σχεδίου νόμου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας για την περιφερειακή διακυβέρνηση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τις αποφάσεις των συνεδρίων των αυτοδιοικητικών θεσμών» είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Το σχέδιο νόμου είναι η χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι υπόλοιπες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου ως… περιτύλιγμα», τόνισε ο κ.  Αγοραστός και ξεκαθάρισε πως «αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας. Οχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας σημείωσε ότι «συνιστά εμπαιγμό για την αυτοδιοίκηση και ιδίως την περιφερειακή αυτοδιοίκηση το γεγονός ότι:

- Δεν έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αυτοδιοικητικών θεσμών. Δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη.

- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπαναχώρησε ακόμη και στο θέμα των αποκεντρωμένων διοικήσεων, για τις οποίες κατ’ επανάληψη τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωναν ότι θα τις συρρικνώσουν.

- Μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία 40 μήνες να αναφέρει ότι χρειάζεται άλλους 4 μήνες για να αντιληφθεί ποιες είναι οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και Διευθύνσεις Περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων.

- Να κρατούν κρυφό το σχέδιο νόμου για 14 ολόκληρους μήνες και να το δίνουν για διαβούλευση μόλις… 10 εργάσιμες ημέρες».

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μας γυρίζει δύο χρόνια πίσω στο χρόνο, στην εποχή που συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”» και διερωτήθη: «Αλήθεια, τι νόημα είχε να συσταθεί επιτροπή και να γίνουν τόσες ανθρωποώρες συζητήσεων αφού το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει και το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος;».

Για το εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ κατά της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισε: «Στις Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, η οποία είναι αλήθεια ότι παρουσιάζεται ελκυστική στον πολίτη. Ωστόσο, ποιος σκέπτεται την επόμενη ημέρα; Η εφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και δήμους σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης».

 

Η “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ”

Η “Πελοπόννησος Πρώτα” με ανακοίνωσή της αναφέρει για την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ: «Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) την Τετάρτη 2 Μαΐου απασχόλησε ιδιαίτερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης 1”, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Αποφασίστηκε:

• Να γίνουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της παράταξης “Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία” για συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών.

• Να συζητηθεί το θέμα στα περιφερειακά συμβούλια το επόμενο διάστημα.

• Να πραγματοποιηθεί κοινό συνέδριο με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) στις 12 Μαΐου.

• Χωρίς να γίνει σοβαρή συζήτηση επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να ζητηθεί από την κυβέρνηση η απόσυρσή του.

Η δική μας άποψη είναι ότι:

• Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να είναι βάση για συζήτηση. Κινείται σε θετική κατεύθυνση και περιλαμβάνει σημαντικές τομές στον τρόπο εκλογής των οργάνων και συμμετοχής των πολιτών, όπως η απλή αναλογική.

• Οπως αρμόζει στην κουλτούρα της αυτοδιοίκησης, πρέπει τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να απομονώσουν τις φωνές που δεν δέχονται το διάλογο αλλά και τις ακραίες φωνές που κινούνται μόνο σε αντικυβερνητική βάση».


NEWSLETTER