Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 08:29

Μόνο από 4 δήμους της Μεσσηνίας ψήφισμα για το “Κλεισθένης Ι”

Γράφτηκε από την

  

Οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης αποκλίνουν από τη “γραμμή” που υποδείκνυε η ΚΕΔΕ -μέσω της έκδοσης ψηφισμάτων των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων- εναντίον του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την έκφραση αιτήματος για την απόσυρσή του.

“Σας καλώ να προχωρήσετε στη σύγκληση Δημοτικών Συμβουλίων την Παρασκευή 4 Μαΐου και τη Δευτέρα 7 Μαΐου” ζητούσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην επιστολή του προς τους δημάρχους της χώρας και ως εκ τούτου, στους υπόλοιπους 4 ΟΤΑ της Μεσσηνίας, τα Δημοτικά Συμβούλια συνεδρίασαν προχθές Τρίτη (Τριφυλίας) και τη Δευτέρα 7 Μαΐου (Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος) και κατά πλειοψηφία ενέκριναν το ψήφισμα που πρότεινε η Ενωση, με το οποίο ζητεί, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ενέκρινε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για το “Κλεισθένης Ι” στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα χρειάστηκε να γίνουν και προσθήκες επί του αρχικού ψηφίσματος με βάση παρατηρήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα συγκεντρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για να περάσει, αφού είχε διαφανεί ότι οι αντιπολιτεύσεις θα το καταψήφιζαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνητική ψήφος παρά την αντίθετη εισήγηση του δημάρχου υπήρχε και από την πλευρά της συμπολίτευσης, αφού ο Αναστάσιος Αδρακτάς ψήφισε κατά.

Μπορούμε να πούμε ότι τρεις ήταν οι τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, αλλά και μία παράμετρος που μπήκε για το χωροταξικό. Αρχικά η αρνητική άποψη απέναντι στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε έντονα από το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα και ορισμένους συμβούλους της πλειοψηφίας, όπως οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μερκούρης και Γιάννης Κατσούλας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλκαβούρας και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέας Μπουγάς. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι κύριος στόχος είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μίλησαν και για επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση. Από την άλλη οι περισσότεροι σύμβουλοι, όπως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, είδαν και θετικά και αρνητικά το νομοσχέδιο, με τα περισσότερα θετικά να εκφράζονται από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η απλή αναλογική δεν θα πρέπει να τους φοβίζει. Την ίδια στάση κράτησαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος και ο Γιάννης Αδρακτάς που ζήτησαν να υπάρχουν και συγκεκριμένες προσθήκες.

Ενθερμη υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου ήταν η επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης” Ιωάννα Μαραβελή, η οποία τόνισε ότι ξεβολεύει τους ηγεμόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και καταργεί ένα μηχανισμό που ήθελε τις αντιπολιτεύσεις άπραγες. Δικό της ψήφισμα κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” με τον επικεφαλής Σαράντο Κουκούμη.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης που έγινε είναι ότι σύμβουλοι της πλειοψηφίας επανέφεραν το χωροταξικό ζήτημα για το δήμο, με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο να σημειώνει πως στον “Κλεισθένη” δεν υπάρχει χωροταξικό και “αν δεν θιγεί και από εμάς σημαίνει ότι έχει τελειώσει”. Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής δημοτικοί σύμβουλοι των Γαργαλιάνων είχαν δει πώς μπορεί να αλλάξει το χωροταξικό. “Αν ανοίξει τέτοιο θέμα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε θέση, γιατί είναι ή τώρα ή ποτέ” σημείωσε. Ο Δημήτρης Σαρματζής επισήμανε ότι υπάρχει θέμα με το χωροταξικό για το πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης, ενώ και ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου σημείωσε πως πρέπει να μπει τέτοιο θέμα.

Φρένο σε όλα αυτά επιχείρησε να βάλει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης ο οποίος αναρωτήθηκε: “Αναθεματίζουμε σήμερα τον καλλικρατικό δήμο, δεν ξέρω γιατί, γιατί γίνεται αυτό;”.

Πριν την ψηφοφορία έγιναν προσθήκες-αλλαγές στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ που αναφέρουν: «Να μην υπάρξει μείωση των υποψηφίων κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Να μην παραταθεί η δημοτική θητεία. Οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού συστήματος να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη θητεία. Η θητεία των δημοτικών αρχών να είναι τετραετής», ενώ ψηφίστηκε από 12 παρόντες συμβούλους της πλειοψηφίας. Κατά ψήφισαν από την πλειοψηφία ο Αναστάσιος Αδρακτάς, από τη μείζονα αντιπολίτευση ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, από την πρώτη ελάσσονα η Ιωάννα Μαραβελή και η Αλεξάνδρα Τσούλου και από τη δεύτερη ελάσσονα ο Σαράντος Κουκούμης. Λευκό ψήφισαν από τη μείζονα μειοψηφία οι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Σωτήρης Μπακούρος και Αλέκος Κουτρουμπής.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας δήλωσε ότι “ταυτίζεται απόλυτα” με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για απόσυρση του νομοσχεδίου, παρατηρώντας μεταξύ άλλων: “Πιστεύω ακράδαντα ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι, το κύριο θέμα που αντιμετωπίζει είναι η εκλογή των αιρετών, εισάγοντας ένα σύστημα απλής αναλογικής για την εκλογή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι το βασικό μέλημα του νόμου”. Εξέφρασε δε την άποψη ότι “η απλή αναλογική θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και κατά συνέπεια των δήμων και θα οδηγήσει σε διαδικασίες και συμβιβασμούς που σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Γιαννημάρας τάχθηκε κι αυτός εναντίον του νομοσχεδίου. “Κανένα νομοσχέδιο δεν λύνει, στην ουσία, τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, απλά δίνουν αρμοδιότητες χωρίς οικονομική ενίσχυση. Ημουν συνδικαλιστής και πάντα σεβόμουν τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων και πάντα ήμουν αντίθετος όταν δεν ακουγόταν η φωνή τους. Συμφωνώ και ασπάζομαι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ” σημείωσε.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Μπασάκος ωστόσο χαρακτήρισε το εν λόγω ψήφισμα “παραταξιακό κείμενο κατά εντολή της Νέας Δημοκρατίας” και εκτίμησε ότι “το νομοσχέδιο είναι σωστό, είμαι σύμφωνος με την απλή αναλογική που την ζητάμε χρόνια”, αναρωτήθηκε δε “ποια είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ για τους μικρούς δήμους”. Πρόσθεσε, πάντως, ότι συμφωνεί “να δοθεί μια παράταση να καταθέσουμε τις προτάσεις μας”.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλέξης Ρουτζούνης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μόνο η απλή αναλογική, έχει αξιόλογες προτάσεις. Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να νομοθετεί, ο διάλογος έχει γίνει, η ΚΕΔΕ θέλει να καθοδηγήσει τα πράγματα κάπου αλλού, έστειλε έτοιμο ένα ψήφισμα”.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το ψήφισμα της ΚΕΔΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι Παναγιώτης Μπασάκος και Αλέξης Ρουτζούνης, ενώ λευκό ψήφισε ο Γιώργος Τσιμικλής.

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Να “αγωνιστούμε προκειμένου να προστατέψουμε τους δήμους μας και τους πολίτες από τις συνέπειες ενός νομοσχεδίου τερατουργήματος” ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, διαβάζοντας το εισηγητικό σημείωμα του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ.

Αρνητικός στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Ρεϊτζόπουλος, ζητώντας -στην πρόταση που κατέθεσε προς ψήφιση- “αποκλειστικά δωρεάν δημόσια συστήματα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς στους δήμους, όπως είναι υγεία, πρόνοια, παιδεία” και εκφράζοντας τη διαφωνία του “στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους”.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καταψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θύμιος Βεργής και Γιάννης Μιτζάς, καθώς και οι συνάδελφοί τους από τις μειοψηφίες Δημήτρης Μπινίσκος και Κώστας Δημητρακόπουλος, όπως και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Παναγιωτόπουλος. “Παρών” δήλωσαν οι Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Ηλίας Ντονάς και Γιάννης Παπαδόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία, ενώ ο Κ. Ρεϊτζόπουλος υπερψήφισε τη δική του πρόταση ψηφίσματος.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης μετέφερε την εκτίμηση της ΚΕΔΕ ότι οι δήμοι πρέπει “να εμποδίσουμε, με κάθε τρόπο, τη διάλυση της αυτοδιοίκησης και την καταστροφή της χώρας” τα οποία, όπως υποστήριξε, θα επιφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο, καλώντας το Σώμα να εγκρίνει το ψήφισμα της Ενωσης για την απόσυρσή του.

Τη συναίνεσή τους στο εν λόγω νομοσχέδιο εξέφρασαν στη συνέχεια οι σύμβουλοι των μειοψηφιών Νίκος Καραμπάτσος, Παναγιώτης Παντελόπουλος, Δημήτρης Σιψάς, Ηλίας Κανάκης, Παναγιώτης Μπλάνας, Γιώργος Ζεργιώτης και Λεωνίδας Γαϊτάνης, ενώ για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” η Σοφία Αποστολοπούλου, δήλωσε αντίθετη με το νομοσχέδιο, αλλά κατέθεσε δικό της ψήφισμα καλώντας -μεταξύ άλλων- για “δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των βασικών ζωτικών λειτουργιών του δήμου, όπως τα απορρίμματα και το πράσινο”.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καταψήφισαν οι Λεωνίδας Γαϊτάνης, Νίκος Καραμπάτσος, Παναγιώτης Παντελόπουλος, Δημήτρης Σιψάς, Ηλίας Κανάκης, Παναγιώτης Μπλάνας, Γιώργος Ζεργιώτης, Σοφία Αποστολοπούλου και Κώστας Αποστολόπουλος.