Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 08:44

Δεσμεύσεις ΑΦΜ από δήμους για κλήσεις και οφειλές

Γράφτηκε από την

 

Οι δήμοι έχουν δεσμεύσει ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμες οφειλές από απλήρωτες κλήσεις, ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη και οι φορολογούμενοι  αυτοί δεν μπορούν ούτε να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, ούτε να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα.

Οι δήμοι στέλνουν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των οφειλετών που δεν πληρώνουν, δίνοντας παράλληλα εντολή για μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας. Ουσιαστικά αποτελεί μέτρο που λαμβάνουν οι δήμοι για να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ετσι όσοι δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η χαριστική βολή για τους οφειλέτες των δήμων έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινητών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.

Σύμφωνα μάλιστα με "Τα Νέα, "οι δήμοι έχουν μπει ήδη για τα καλά στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκτός από εκποιήσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, άρχισαν να βγάζουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και ακίνητα. Για να ενεργοποιηθεί ξανά ο ΑΦΜ και να μπορέσει ο φορολογούμενος να εισπράξει την επιστροφή φόρου που δικαιούται, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον δήμο όπου έχει την οφειλή. Εκεί έχει δύο επιλογές: είτε να εξοφλήσει εξ ολοκλήρου το χρέος του είτε να το ρυθμίσει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Εφόσον τακτοποιήσει την οφειλή, ο δήμος χορηγεί βεβαίωση για άρση της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, την οποία θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος στην Εφορία του, προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο ΑΦΜ και να λάβει την επιστροφή φόρου ή φορολογική ενημερότητα. Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων για τον διακανονισμό της οφειλής, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα".