Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 10:17

Υποψήφιοι δήμαρχοι και... αντιδήμαρχοι: Πλήθος οι μνηστήρες στη μετά Νίκα εποχή

Γράφτηκε από τον

Η είδηση για την προοπτική μετακίνησης του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που δημοσίευσε η "Ε",  λειτούργησε καταλυτικά, επιταχύνοντας τον πολιτικό βηματισμό όσων φιλοδοξούν να διεκδικήσουν όχι μόνο τη θέση του δημάρχου, αλλά και μια καρέκλα αντιδημάρχου σε μια μετεκλογική δημοτική αρχή συνεργασίας.

Ετσι κι αλλιώς, η απλή αναλογική δίνει το δικαίωμα στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων να διεκδικήσουν μετεκλογικά μια θέση αντιδημάρχου όταν ο δήμαρχος εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή,  καθώς ο συνδυασμός του δεν θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα στο Δήμο Καλαμάτας, εκτός από το ενδιαφέρον για τις καρέκλες υπάρχει και έντονο κομματικό παρασκήνιο, καθώς ο μεγαλύτερος δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν αφήνει αδιάφορες τις ηγεσίες των κομμάτων.

 

ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Ειδικά η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο ο Δήμος Καλαμάτας να χρωματιστεί... ροζ ή πολύχρωμος το βράδυ των εκλογών. Γι' αυτό όχι μόνο θα αναζητήσει την ιδανική λύση, αλλά και θα επιχειρήσει να κλείσει το συντομότερο δυνατό το θέμα της στήριξης, ώστε να αποθαρρύνει στο μέτρο του δυνατού τη συγκρότηση πολλών ψηφοδελτίων. Αντίπαλοί της σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνο οι φιλοδοξίες των τοπικών στελεχών της, αλλά και ο ασταμάτητος πόλεμος μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και των υπόλοιπων ισχυρών γαλάζιων παραγόντων του νομού.

Η απουσία του πρώην βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου από τα εγκαίνια της Μονής Βουλκάνου απλώς επιβεβαιώνει όσους φοβούνται ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ετσι κι αλλιώς πολλοί Μεσσήνιοι νεοδημοκράτες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - και τον κατηγορούν (στους διαδρόμους βεβαίως κι όχι ανοιχτά) ότι επιχειρεί να ελέγξει πλήρως τόσο το ψηφοδέλτιο του νομού όσο και την αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο, με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα διευκολύνουν την κάθοδο του γιου του, Κώστα, στον πολιτικό στίβο. Στην απέναντι όχθη το στρατόπεδο Σαμαρά, σε περίπτωση μετακίνησης του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στον ευρύτερο μηχανισμό του δήμου. Αν ο κ. Νίκας επιλέξει να παραμείνει στο δήμο -επιλογή που συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες- είναι σίγουρο ότι θα έχει ανοιχτά τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στην αντίθετη περίπτωση ο νυν δήμαρχος θα επιδιώξει να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής του σε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, με θεωρούμενο ως πιθανότερο τον χειρουργό Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξης είναι διατεθειμένοι να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Γιαννόπουλο ή αν θα διαπραγματευτούν με άλλους επικεφαλής μια θέση σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο.

Σε περίπτωση που διαδεχτεί τον Π. Νίκα, ο Π. Γιαννόπουλος δεν θα έχει να διαχειριστεί μόνο τις φιλοδοξίες των συναδέλφων του, αλλά και την ισορροπία μεταξύ Σαμαρικών και Μητσοτακικών, που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Αν στην εξίσωση προστεθεί και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλη, ο οποίος ανακατεύτηκε ενεργά στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, γίνεται κατανοητό ότι ο διάδοχος του κ. Νίκα (όποιος κι αν είναι) κάθε άλλο παρά... περίπατο θα κάνει στο δρόμο προς την κάλπη. Με δεδομένο μάλιστα ότι δύσκολα δεν θα είναι ξανά επικεφαλής συνδυασμού ο νυν δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο διάδοχος του σημερινού δημάρχου θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσει να μετρά απώλειες που θα του στερήσουν γαλάζιες ψήφους.

Το ενδεχόμενο συγκρότησης συνδυασμού διερευνά και ο νεοδημοκράτης πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος, χωρίς κανείς να γνωρίζει προς το παρόν αν η προσπάθειά του θα αποφέρει καρπούς.

Εν τω μεταξύ ο δικηγόρος Κώστας Μαργέλης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές "έκαψε" την υποψηφιότητά του επειδή την ανήγγειλε πρόωρα, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μάλλον δεν βιάζεται ν' απαντήσει σε όσους τον προσεγγίζουν για να εξακριβώσουν τις προθέσεις του.

Κλείνοντας την περιήγηση στο γαλάζιο στρατόπεδο, αξίζει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα και το όνομα του δικηγόρου Γιώργου Μπουλούκου αλλά δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εκ μέρους του ή αν απλώς το όνομά του αποτελεί ένα ακόμα διαπραγματευτικό όπλο του Πέτρου Τατούλη στη μάχη που δίνει για να μπει η κόρη του, Εύη, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αρκαδία.

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Νέα Δημοκρατία, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια, είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν αντίρρηση να συζητήσουν το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί το άνοιγμα του κόμματος σε ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Το ενδιαφέρον μάλιστα και των δύο πλευρών έχει στραφεί προς την Κίνηση "Καλαμάτα 2030", καθώς θεωρείται ότι έχει την απαιτούμενη δυναμική ώστε να "ξεκολλήσει" ο Δήμος Καλαμάτας από τη μακροχρόνια θητεία Νίκα.

Τα κομματικά όργανα παρακολουθούν με προσοχή την Κίνηση περιμένοντας να δουν αν θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Ειδικότερα, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουν αν ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Παπαευσταθίου θα είναι τελικώς επικεφαλής της Κίνησης και αν θα μπορούν να προτείνουν κομματικά στελέχη για το ψηφοδέλτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η, σκληροπυρηνική κάποτε, Σαμαρική πτέρυγα δεν έχει αντίρρηση να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την "Καλαμάτα 2030".

Με την... άλλη άκρη του ματιού τους, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις κινήσεις του πολιτικού μηχανικού Βασίλη Κοσμόπουλου ο οποίος διερευνά επίσης τη δυνατότητα συγκρότησης δημοτικού συνδυασμού. Η προσπάθεια του κ. Κοσμόπουλου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την "Καλαμάτα 2030", αφού όχι μόνο έχουν το ίδιο κοινό, αλλά αντλούν στελέχη και από την ίδια πολιτική δεξαμενή. Αν η "Καλαμάτα 2030" μετεξελιχτεί σε δημοτική κίνηση, τότε ο κ. Κοσμόπουλος δύσκολα θα συγκροτήσει ένα στιβαρό ψηφοδέλτιο χωρίς την ανοιχτή στήριξη είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας. Η ταύτισή του όμως με ένα από τα δύο κόμματα θα του στερήσει μέρος της αυτονομίας του, καθώς το ψηφοδέλτιο θα έχει αναγκαστικά και κομματικά στελέχη.

Στην πλευρά των ανεξάρτητων, τις τελευταίες μέρες ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου, αν και αυτό περιορίζεται ακόμα σε επίπεδο φήμης.

Ανεξάρτητο συνδυασμό επιθυμούν επίσης να συγκροτήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάρης Βγενής (που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Νίκα) και Παναγιώτης Αλούπης (που ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Μάκαρη).

 

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά (αλλά δεν το ομολογούν δημοσίως) ότι για να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας μια ευρύτερα αριστερή παράταξη θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ξεπεραστεί ο σκόπελος του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μάκαρης δεν είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προέρχεται από τον κομματικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας και βρέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού μετά από κεντρική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα είναι εύκολο στον ΣΥΡΙΖΑ να τον "αδειάσει" πολιτικά χωρίς επιπτώσεις.

Οι φιλοδοξίες του επικεφαλής του συνδυασμού στις εκλογές του 2010, Σταμάτη Μπεχράκη, δύσκολα θα εκπληρωθούν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αφού -εκτός από τις εσωκομματικές αντιθέσεις- ένας καθαρά κομματικός υποψήφιος χωρίς ειδικό πολιτικό ή κυβερνητικό βάρος δύσκολα θα περάσει σε ενδεχόμενο β' γύρο των εκλογών.

Από τα στελέχη της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" έχει ακουστεί το όνομα του συμβούλου Στάθη Σταματόπουλου, αλλά σε αυτή τη λύση θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ευρύτερες συνεργασίες.

Από εκεί και πέρα, τμήμα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την υποψηφιότητα του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα, που την καλοβλέπουν τόσο οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς μόνο έτσι θα "απαλλαγούν" από έναν αντίπαλο υποψήφιο βουλευτή με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Κωνσταντινέας, αν και δεν είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στην αναγνωρισιμότητά του συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, αφήνοντας εκτός Βουλής πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Α. Χαρίτσης και ο Γ. Κατρούγκαλος. Γι' αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να τον πείσουν να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, με απώτερο στόχο να τους... αδειάσει τη γωνιά από το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών. 

Στο παρελθόν είχε ακουστεί έντονα και το όνομα του Α. Χαρίτση για τη δημαρχία της Καλαμάτας, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας δύσκολα θα αναλάμβανε ένα ρίσκο που μπορεί να τον οδηγήσει σε συντριβή. Ο κ. Χαρίτσης θα ήταν επικεφαλής μόνο ενός ευρύτερου κεντροαριστερού συνδυασμού, που θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο τον μηχανισμό του πρώην δημάρχου Σταύρου Μπένου και πολλά πρώην στελέχη της παράταξης τα οποία ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε επί 15 χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας. Ομως, οι σχέσεις Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και η αποδυνάμωση του μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο, καθιστούν απαγορευτική τη σκέψη να τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού ο κ. Χαρίτσης. Ο ίδιος, μάλιστα, δύσκολα θα ξεχάσει τη δυσάρεστη εμπειρία της σταυροδοσίας όταν ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Σταμάτη Μπεχράκη.

Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αντίρρηση να έχει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του έναν κεντροαριστερό υποψήφιο, αλλά δύσκολα θα βρεθεί πρόσωπο για να ενδυθεί αυτόν το ρόλο.

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν κεντροαριστερό επικεφαλής, στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα κατεβάσουν κομματικό ψηφοδέλτιο στοχεύοντας σε μετεκλογικές συνεργασίες ή αν θα επιχειρήσουν προεκλογική συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αν τελικώς αποφασιστεί να συγκροτηθεί κομματικό ψηφοδέλτιο, δεν αποκλείεται επικεφαλής να είναι και πάλι ο Θεόδωρος Μπρεδήμας. Αν όμως οι δημοτικές εκλογές γίνουν μαζί με τις εθνικές το Μάιο και ταυτόχρονα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά να είναι υποψήφια βουλευτής στη Μεσσηνία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής στο δημοτικό ψηφοδέλτιο ένας νέος πολιτικός, όπως ο Μενέλαος Γερονικολός.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιλεγεί η σύμπραξη με άλλες δυνάμεις, θα δούμε τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής να στελεχώνουν είτε το ψηφοδέλτιο του "Καλαμάτα 2030" είτε του Βασίλη Κοσμόπουλου - χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεμονωμένων μελών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το Δήμο Καλαμάτας θα στρέψει το βλέμμα της και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σε περίπτωση που διαλυθεί η παράταξη Τατούλη (ώστε να είναι υποψήφια με τη ΝΔ στην Αρκαδία η κόρη του Εύη). Ομως η κ. Νικολάκου δύσκολα θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού "Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας" χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νυν επικεφαλής Θεόδωρου Μπρεδήμα.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ... ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αριθμός των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των απογοητευμένων από την κυβέρνηση Τσίπρα ριζοσπαστών αριστερών.

Μέχρι τώρα, με σιγουριά μπορούμε να πούμε μόνο ότι ένα ποσοστό των "κοψοχέρηδων" θα το διεκδικήσει δυναμικά και αυτόνομα η "Λαϊκή Συσπείρωση" που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο Δημήτρης Οικονομάκος και, αν δεν αλλάξει η κομματική στρατηγική, ο ίδιος θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος.

Η "Λαϊκή Ενότητα" κατά καιρούς έχει υποβάλει πρόταση συνεργασίας στις άλλες αντισυστημικές αριστερές δυνάμεις, αλλά δεν γνωρίζουμε αν στο Δήμο Καλαμάτας θα συγκροτηθεί ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο συνεργασίας ή αν θα κατεβούν ξεχωριστοί συνδυασμοί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Πλεύση Ελευθερίας (της Ζωής Κωνσταντοπούλου) και τη ΜέΡΑ25 (του Γιάνη Βαρουφάκη). Δεν αποκλείεται να συγκροτηθούν τελικά 4 διαφορετικά ψηφοδέλτια, καθώς η απλή αναλογική επιτρέπει σε όλους να ονειρεύονται μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ... ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Θέσεις στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας θα διεκδικήσει και η αντισυστημική Δεξιά, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να... μαντέψει ούτε πόσοι συνδυασμοί θα συγκροτηθούν ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος ο επικεφαλής της παράταξης "Ελληνική Δράση για το Δήμο Καλαμάτας" Γιώργος Δημητρούλιας. Ψηφοδέλτιο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κατεβάσει και η Χρυσή Αυγή, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι είναι εφικτή η εκλογή τουλάχιστον δύο δημοτικών συμβούλων.

Συνδυασμό θα επιχειρήσει να συγκροτήσει και η Ελληνική Λύση (του Κυριάκου Βελόπουλου) που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φλερτάρει με είσοδο στη Βουλή.

Αγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος Δημήτρης Κουκούτσης, αφού μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στη Βουλή με το κόμμα Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση ή αν θα προτιμήσει να συνεχίσει στην αυτοδιοίκηση.

 

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ  

Αγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα τηρήσει η "Ελλήνων Συνέλευσις" (του προφυλακισμένου Αρτέμη Σώρρα) που, εκτός από γραφεία στην Καλαμάτα, διαθέτει και πολλά μέλη. Κανένας πάντως δεν θα πέσει από τα σύννεφα αν κατεβάσει συνδυασμό και εκλέξει δημοτικό σύμβουλο.

Αντιθέτως, πολύ δύσκολα θα εκλέξει σύμβουλο ένα ψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ (του Καλαματιανού Δημήτρη Καζάκη) και γι' αυτό τα τοπικά στελέχη του μάλλον θα στηρίξουν άλλες "αντιμνημονιακές" δυνάμεις.