Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 09:22

Απρόθυμοι οι πρωτοκλασάτοι - Αναζήτηση συμμάχων: Δυστοκία ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια - Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Απρόθυμοι οι πρωτοκλασάτοι - Αναζήτηση συμμάχων: Δυστοκία ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια - Καλαμάτα

 

Απρόθυμα αντιμετωπίζουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική υποψηφιότητάς τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Δήμο Καλαμάτας, καθώς γνωρίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας οδυνηρής ήττας που ενδεχομένως αποδειχθεί καταστροφική για την πολιτική τους καριέρα.

Ενδεικτική της απροθυμίας αυτής είναι η απάντηση "θα κάνω ό,τι μου πει ο πρωθυπουργός" του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα σε όσους τον ρωτούν αν υπάρχει ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας. Ουσιαστικά ο κ. Κωνσταντινέας δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής μόνο με εντολή πρωθυπουργού και όχι επειδή θέλουν να τους αδειάσει τη γωνιά όσοι φοβούνται την αναγνωρισιμότητα και τη δημοτικότητά του. Στη "γραμμή Κωνσταντινέα" κινούνται όμως και τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμούν μια θέση υποψηφίου στα κομματικά ψηφοδέλτια από τη θέση του επικεφαλής ψηφοδελτίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν στο παζλ προστεθεί και το αποτυχημένο πείραμα της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, γίνεται κατανοητό ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν "εθελοντές" για να σηκώσουν το σταυρό των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα σε μια εποχή που η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται στο δικό της Γολγοθά.

Σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Πελοπόννησο δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προέχει για το κυβερνών κόμμα η μάχη για την ανάκτηση των δημοσκοπικών ποσοστών που χάθηκαν από το 2015 έως σήμερα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει αταλάντευτα ότι η ανάκαμψη του κόμματος θα δώσει ώθηση και στις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Γι’ αυτό με αιχμή του δόρατος τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ενώ αν κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο μετακίνησης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το φθινόπωρο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Υπενθυμίζουμε ότι στο αρχικό σχέδιο του "Κλεισθένη" οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο. Η ημερομηνία τους όμως άλλαξε με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας μετακίνησής τους αν αυτή εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ανεξάρτητα όμως από την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι δύσκολα θα επιτύχει μια εκλογική νίκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γι’ αυτό έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια αξιοπρεπή ήττα και σε μια υποψηφιότητα που θα προσβλέπει σε μετεκλογικές συνεργασίες (αν και εφόσον οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική). Στην πρώτη περίπτωση η υποψηφιότητα του Νίκου Πατσαρίνου είναι ιδανική καθώς δεν υπάρχουν, όπως εξηγήσαμε και στην αρχή του ρεπορτάζ, πρωτοκλασάτα στελέχη για να αναλάβουν το βάρος που συνεπάγεται μια ήττα που όσο αξιοπρεπής και να είναι δεν παύει να είναι οδυνηρή. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύσει σε μετεκλογικές συνεργασίες θα πρέπει να αναζητήσει άλλον επικεφαλής, καθώς ο κ. Πατσαρίνος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν αντιδεξιό συνασπισμό, ειδικά αν σε αυτόν πρωτοστατεί ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Αντιθέτως ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, που την προηγούμενη τετραετία ήταν αντιπεριφερειάρχης του Πέτρου Τατούλη, θα συμμετείχε με μεγαλύτερη ευκολία σε μια μετεκλογική "κυβέρνηση συνεργασίας" αλλά θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης μόνο με... εντολή πρωθυπουργού, αφού ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις συνήθεις δυσκολίες και το πρόβλημα της χαμηλής αναγνωρισιμότητας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα που να ξεπερνά τα όρια του νομού.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε αντίθεση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου τα περιθώρια εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ στενά, στο Δήμο Καλαμάτας η διαφαινόμενη αποχώρηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, αφού ο διάδοχός του δύσκολα θα συσπειρώσει γύρω του τόσο τα στελέχη της δημοτικής αρχής όσο και τους ψηφοφόρους. Ανεξάρτητα όμως από το τι θα κάνουν οι διάδοχοι του κ. Νίκα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης έχει δηλώσει ότι θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Εχει συγκαλέσει μάλιστα γενική συνέλευση των μελών της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες της Καλαμάτας" τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο "Ρεξ". Στη συνέλευση αυτή, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ξεκαθαρίσει αν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με τον κ. Μάκαρη ή αν το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει άλλον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας με επικεφαλής από το χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο συγκρότησης ψηφοδελτίου με επικεφαλής έναν δεξιό αντιμνημονιακό υποψήφιο. Ετσι και αλλιώς δεν είναι λίγα τα μέλη του κόμματος, που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που σε κάθε ευκαιρία επαναφέρουν στο προσκήνιο τη δυνατότητα συνεργασίας με τον μηχανικό Βασίλη Κοσμόπουλο. Στον αντίποδα, δεν είναι λιγότερα τα στελέχη που καλοβλέπουν μια συνεργασία με τον αντιμνημονιακό πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη. Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτών των προεκλογικών συνεργασιών θα εξεταστεί με προσοχή κάθε εφικτή συμμαχία που μπορεί να οδηγήσει σε μετεκλογική συνεργασία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η προοπτική μιας καθαρής κομματικής υποψηφιότητας συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες, αφού μεταξύ άλλων είναι δύσκολο να οδηγήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες που αποτελούν έτσι και αλλιώς στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι οι φημολογούμενες φιλοδοξίες του Σταμάτη Μπεχράκη, ακόμα και αν έχουν υπόσταση, εκτιμάται ότι θα παραμένουν ανομολόγητες, καθώς συγκρούονται με τον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος.

Στους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ενεργά μόνο συνδυασμούς που ενδέχεται να διεκδικήσουν δυναμικά την εκλογική νίκη. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Μεσσήνης, όπου θα στηριχθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι οποίες ενδεχομένως του προκαλέσουν προβλήματα, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.


NEWSLETTER