Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 09:47

Τα χρίσματα για την Πελοπόννησο: Με Δέδε ο ΣΥΡΙΖΑ και με Νίκα η Ν.Δ.

Γράφτηκε από τον

 

Ο γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα "μονομαχήσουν" για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Η επιλογή του κ. Δέδε και άλλων 6 υποψήφιων περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε προχθές αργά το βράδυ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η στήριξη στον κ. Νίκα από τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώθηκε χθες το πρωί με ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γ. Δέδε, την Κορινθία, και εκεί αναμένεται να βρεθεί για πρώτη φορά στο πλευρό του ο Π. Νίκας.

Η πρώτη κοινή παρουσία Μητσοτάκη - Νίκα επιλέχθηκε να γίνει στην Κορινθία, όχι μόνο επειδή είναι ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Δέδε, αλλά και γιατί εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος σκόπελος γαλάζιων συμβούλων που εξακολουθούν να στηρίζουν τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος στη σύσκεψη που έγινε το Σεπτέμβριο στην Πειραιώς, παρουσία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, είχε υποστηρίξει μεν το έργο της περιφερειακής αρχής αλλά είχε δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τις επιλογές του κόμματος. Αντιθέτως, στην ίδια σύσκεψη ο γαλάζιος σύμβουλος Κορινθίας Απόστολος Παπαφωτίου  είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό του κ. Τατούλη.

Εννοείται ότι εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσουν οι γαλάζιοι περιφερειακοί σύμβουλοι των άλλων νομών, που εξακολουθούν να συμπορεύονται με την παράταξη της πλειοψηφίας.

Ο γαλάζιος ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς δήλωσε για τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Π. Νίκα:

«Ο Παναγιώτης Νίκας αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Γνώστης της αυτοδιοίκησης, με πολύχρονη προσφορά στον τόπο μας, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να υπηρετήσει με επιτυχία την ανάγκη να αλλάξει σελίδα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε αυτή την εκλογική μάχη, όλοι εμείς οι Πελοποννήσιοι οφείλουμε να σταθούμε δίπλα του με όλες μας τις δυνάμεις, για μια μεγάλη νίκη και ένα καλύτερο μέλλον για την Πελοπόννησο, που μας αξίζει»

Εκτός από την υποψηφιότητα του κ. Νίκα, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει στην Περιφέρεια Αττικής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον 34χρονο αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον 38χρονο περιφερειακό σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριο Φαρμάκη.

 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΔΕ

 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η επιλογή του γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε έγινε με προφανή στόχο να συσπειρώσει όχι μόνο μέλη και φίλους του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά ο κ. Δέδες καλείται να καταφέρει αυτό που δεν κατόρθωσε στις εκλογές του 2014 ο Οδυσσέας Βουδούρης, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που αμφισβήτησε την επιλογή του. Ομως οι περισσότεροι αμφισβητίες της επιλογής του κ. Βουδούρη έχουν προσχωρήσει από το καλοκαίρι του 2015 στη ΛΑΕ, κι έτσι ο κ. Δέδες θα βρεθεί αντιμέτωπος με μικρότερη εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα πρέπει, πάντως, να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αυτή την φορά θα είναι συνεπής με τις επιλογές του. Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 ο κ. Δέδες εκλέχτηκε

αντιεπεριφερειάρχης Κορινθίας με το συνδυασμό του κ. Τατούλη, αλλά λίγο πριν τις εκλογές του 2014 διαφώνησε με το νυν περιφερειάρχη και αποχώρησε από την παράταξη. Στις εκλογές του 2014 ο κ. Δέδες ήταν επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία", αλλά παραιτήθηκε από περιφερειακός σύμβουλος το 2015 και ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα στο υπουργείο Υποδομών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο κ. Δέδες προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, από την εποχή που ήταν μαζί στην ΠΑΣΠ.

Η κεντροαριστερή προέλευση του κ. Δέδε αναμένεται να προκαλέσει προβληματισμό όχι μόνο στα σκληροπυρηνικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα πρέπει να επιλέξει αν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή αν θα ακολουθήσει τον κεντροαριστερό κυβερνητικό υποψήφιο. Υπάρχουν πάντως και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που θα στηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη αν και εφόσον επιμείνει να είναι υποψήφιος.

Εκτός του κ. Δέδε, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι θα στηρίξει τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, το Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Θεόδωρο Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Απόστολο Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.