Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 09:01

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με Τατούλη - "Σφήνα" Νίκα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Θέτει ξαφνικά ζήτημα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, λέγοντας μάλιστα ότι το κράτος διένεμε καλύτερα τα χρήματα για τα έργα. Παράλληλα ο κ. Νίκας απειλεί με μηνύσεις τους αιρετούς και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας που επιβάλλουν πρόστιμα στους δήμους για τις χωματερές.

Θέμα η διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες


Η ανάθεση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες -των πιστώσεων των ΠΕΠ ειδικότερα- αποτέλεσε λάθος και μετά τις εκλογές οι πρωτοβάθμιοι αυτοδιοικητικοί «θα θέσουμε ευθέως θέμα ποιος διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα».
Στη δήλωση αυτή προέβη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όταν κλήθηκε χθες το μεσημέρι να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σύμφωνα με την οποία στην Περιφέρεια «δεν επιθυμούμε οριζόντιες δράσεις για τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις».
Νωρίτερα δε, ο δήμαρχος είχε σημειώσει -αναφερόμενος στις χαμηλές απορροφήσεις πιστώσεων του ΕΣΠΑ- ότι ευθύνεται η επιλογή προς χρηματοδότηση προτάσεων μη ώριμων μελετητικά -«οι αξιολογήσεις των προτάσεων δεν γίνονται με τον τρόπο που πρέπει, προφανώς για πολιτικούς λόγους» τόνισε.
Ο δήμαρχος έσπευσε να διευκρινίσει πάντως ότι οι αναφορές του είναι γενικές και δεν επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:
«Ηταν καλύτερη η διαχείριση όταν η Περιφέρεια ήταν κρατική, καθώς υπήρχε ένα συλλογικό όργανο και πράγματι υφίστατο δημοκρατικός προγραμματισμός. Δεν αναφέρομαι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αλλά είναι πρωτοφανές ένα μόνο πρόσωπο να επιλέγει έργα, να επιβάλει τα έργα και να έχει και τη διαχειριστική αρχή».
Οπως τόνισε δε ο Π. Νίκας, μετά τις εκλογές «η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, γιατί διαφορετικά δημιουργούνται άλλα ζητήματα - πρέπει να τελειώνουν καταστάσεις με δημάρχους οι οποίοι σκύβουν τη μέση και εκλιπαρούν».

 

Ο Νίκας για τις χωματερές:

Απειλεί με μηνύσεις όσους

…απειλούν με πρόστιμα


Δικαστικά εναντίον των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που υπογράφουν πρόστιμα κατά των δήμων για τις χωματερές θα στρέφονται οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου -έχοντας ως βάση σχετική γνωμοδότηση που ζήτησε η ΠΕΔ από το νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Πάνο Ζυγούρη.
Στην πιο πάνω ανακοίνωση προέβη χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας ότι η γνωμάτευση αφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των σκουπιδιών:
«Να δούμε ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τη όζουσα κατάσταση που υφίσταται στην Πελοπόννησο» όπως είπε ο δήμαρχος, παρατηρώντας χαρακτηριστικά:
«Θα στρεφόμαστε κατά των πολιτικών -αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που προσυπογράφουν- πρόστιμα κατά των δήμων, αντί κατά του εαυτού τους».