Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 09:05

Σκουπιδοπόλεμος δημάρχων με Τατούλη

Γράφτηκε από τον
Σκουπιδοπόλεμος δημάρχων με Τατούλη

Κανονικός... σκουπιδοπόλεμος εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους δημάρχους να κατηγορούν -τόσο μέσω του προέδρου της ΠΕΔ, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, όσο και... κατά μόνας- την Περιφέρεια και την Πολιτεία για το διαφαινόμενο αδιέξοδο που προκύπτει εν όψει του καλοκαιριού. Κι αν στο σύνολο της Περιφέρειας οι εκτιμήσεις -του προέδρου της ΠΕΔ Π. Νίκα- κάνουν λόγο για «βόμβα 350.000 τόνων σκουπιδιών που θα εκραγεί το καλοκαίρι», υπάρχουν ήδη ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου που βιώνουν το πρόβλημα με δραματικό τρόπο.
Μία από αυτές είναι ο Δήμος Ερμιονίδας, που «φιλοξενεί» στο Κρανίδι περί τα 20.000 δέματα με σύμμεικτα σκουπίδια, προϊόντα του δεματοποιητή που λειτουργεί εκεί από τον Αύγουστο του 2010. Η δεύτερη περιοχή δεν είναι άλλη από το Δήμο Τρίπολης, την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

Ο αργολικός δήμος υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια παρενέβη ώστε να μην προχωρήσει -στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ- μια ολοκληρωμένη μελέτη του για κομποστοποίηση, κάδους ανακύκλωσης και αποκατάσταση 4 ανενεργών χωματερών.
«Ηταν μια πρόταση που εκτιμούσαμε ότι θα βοηθήσει να αποφορτιστεί η περιοχή» είπε στην «Ε» ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Σταύρος Κούστας, εξηγώντας ότι η Περιφέρεια, αιτιολογώντας την παρέμβασή της, ενημέρωσε το δήμο ότι έχει αναλάβει η ίδια να δώσει λύση συνολικά, στο επίπεδο και των 5 νομών.
«Κανένας άλλος δήμος όμως δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. Εχουμε 20.000 δέματα που κανείς δεν γνωρίζει πού θα πάνε, ο χώρος έχει κορεστεί, οι δημότες εκφράζουν έντονη ανησυχία. Κι όμως, παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και έγγραφά μας ως Δήμος Ερμιονίδας, κανείς δεν αναλαμβάνει να δώσει λύση» πρόσθεσε ο Στ. Κούστας.
Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι από την Περιφέρεια είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις -προφορικές, όπως είπε χαρακτηριστικά- ότι ώς πέρυσι τον Αύγουστο θα είχε απομακρυνθεί μέρος των δεμάτων:
«Το μόνο έγγραφο που έχουμε από την πλευρά της Περιφέρειας απλώς αναφέρει ότι προωθείται η διαδικασία για την απομάκρυνση των πρώτων 1.000 δεμάτων» είπε ο Στ. Κούστας, που εξήγησε ότι αρμόδιος για τη λειτουργία του δεματοποιητή -η οποία κοστίζει 500.000 ευρώ τον χρόνο- δεν είναι ο δήμος, αλλά ο τοπικός Σύνδεσμος Διαχείρισης.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

«Δυστυχώς ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε καταληκτική κατάσταση διαφαίνεται» είπε στην «Ε» από την πλευρά του ο Κώστας Ταλούμης, αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Τρίπολης, αναφερόμενος στη διαχείριση των σκουπιδιών κατά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της οριστικής λύσης που δρομολογεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο αντιδήμαρχος εκτίμησε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών «δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά» - και παρατήρησε ότι με την κατάσταση να διαμορφώνεται ανεξέλεγκτα απαιτείται πλέον «μόνο μια λύση που θα επιβληθεί εκ των άνω».
Οπως είπε ο Κ. Ταλούμης, ο Δήμος Τρίπολης υποχρεώθηκε να διενεργήσει διαγωνισμό -η προθεσμία υποβολής προσφορών στον οποίο λήγει τη Δευτέρα 26 Μαρτίου- προκειμένου να εξεύρει χώρο για να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του.
Στο χώρο αυτό θα γίνεται κομποστοποίηση και διαλογή των ανακυκλώσιμων, ενώ θα εγκατασταθεί και ο δεματοποιητής. «Ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας είπαν ότι πρέπει να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και διαβεβαίωσαν το δήμο ότι θα βοηθήσουν, αλλά οι δεματοποιητές είναι το μέγιστο ημίμετρο» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κ. Ταλούμης.

«ΣΚΟΤΑΔΙ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας, είπε στην «Ε» από την πλευρά του πως η Ενωση εκτιμά ότι η υλοποίηση της όποιας οριστικής λύσης διαχείρισης θα απαιτήσει περί τα 3 με 4 χρόνια. Χρονικό διάστημα για το οποίο δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη τι θα γίνονται τα παραγόμενα στο μεταξύ σκουπίδια:
«Δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία στρατηγική για το ενδιάμεσο στάδιο, δεν έχει γίνει τίποτα, κανένας σχεδιασμός για την προσωρινή διαχείριση, απλώς προσπαθούν να επιβάλουν τους δεματοποιητές, για να δημιουργηθούν καταστάσεις όπως αυτές στο Κρανίδι, στον Πύργο, αλλά και στην Πύλο» είπε ο Π. Νίκας, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά:
«Φτιάχνουν καινούργιες χωματερές χωρίς προοπτική, που επιπλέον πληρώνονται πανάκριβα, ενώ υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά των δημάρχων, με τους οποίους όμως κανείς δεν θέλει να συζητήσει. Αφήνουν το θέμα να σέρνεται, αλλά ο Ιούνιος πλησιάζει - αν και προβλέπω ότι τελικά δεν θα κλείσουν οι χωματερές» είπε ο Π. Νίκας.
Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς το πρόσωπό του. «Επανειλημμένα έχω ζητήσει συνάντηση μαζί του, ως πρόεδρος της ΠΕΔ, χωρίς αποτέλεσμα. Ποιους δέχεται τέλος πάντων ο υπουργός Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να δεχτεί τον πρόεδρο των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου;» αναρωτήθηκε - και στη συνέχεια παρατήρησε: «Είναι σαφές ότι ο καθένας έχει και τη δική του πολιτική, άλλη το Εσωτερικών, άλλη το Περιβάλλοντος, άλλη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».
Πάντως, ο Π. Νίκας εξήγησε ότι υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο κατά το ενδιάμεσο διάστημα:
«Ας πούμε "ναι" στους δεματοποιητές, αλλά να υποδείξουν με σαφή τρόπο πώς θα γίνει στη συνέχεια η διαχείριση των δεμάτων. Υπάρχει επίσης η κοινή χρήση κομποστοποιητών -προκειμένου να απομακρύνονται τα οργανικά- και δεματοποιητών για τα ανακυκλώσιμα, ενώ το υπόλειμμα να διατίθεται σε έναν χώρο που θα καθοριστεί.
Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα άτοκων δανείων προς τους δήμους για να καλύπτεται η δαπάνη λειτουργίας των δεματοποιητών, αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των περιοχών της χώρας για τη διάθεση του υπολείμματος».


NEWSLETTER