Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 11:03

Κέντρο νεοσυλλέκτων το στρατόπεδο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα επαναλειτουργήσει ως κέντρο νεοσυλλέκτων αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ή το αργότερο μέχρι το Μάιο. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε χθες το πρωί στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο -όπως ο ίδιος δήλωσε στην «Ε»- ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Δεν υπάρχει συζήτηση, δεν τίθεται θέμα το καλύτερο στρατόπεδο της Ελλάδας να γίνει κέντρο λαθρομεταναστών» είπε ο κ. Λαμπρόπουλος ότι τον διαβεβαίωσαν με ιδιαίτερη έμφαση ο υπουργός αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς με τον οποίο ο βουλευτής συναντήθηκε χθες το απόγευμα.

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής έκανε στην «Ε» γνωστό ότι -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει- μόλις την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Καλαμάτα γενικός επιθεωρητής του στρατού, ο οποίος αφού έλεγξε τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του στρατοπέδου, εισηγήθηκε την επαναχρησιμοποίησή του από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Στο μεταξύ, κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στο στρατόπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

«Εξοργίζομαι ακόμα και στην ιδέα ότι κάποιοι σκέφτηκαν να διαθέσουν το ιστορικό αυτό στρατόπεδο για έναν τέτοιο ρόλο» σημείωσε με έμφαση ο δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι ακόμα και χθες υπήρχαν προς το πρόσωπό του «διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ότι θα επαναλειτουργήσει αποκλειστικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως στρατόπεδο και μόνο».

Χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ποια «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα» αναφέρεται, ο Π. Νίκας αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχει ρητή απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας πως το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα λειτουργήσει και πάλι, για στρατιωτικό σκοπό». Παράλληλα, απέκλεισε το να υπάρξει -ή να προταθεί- οποιαδήποτε εναλλακτική τοποθεσία στο Δήμο Καλαμάτας για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών.

Ο δήμαρχος, με οξύ τρόπο, επιτέθηκε προς τους πολιτικούς παράγοντες που ενώ «επί 15 χρόνια άφηναν τη λαθρομετανάστευση να εξελιχθεί σε μείζον -ίσως και σε εθνικό- πρόβλημα», θεωρούν ότι τώρα θα λυθεί με τη μαζική μετακίνηση των λαθρομεταναστών από την Αττική στην ελληνική περιφέρεια:

«Προβλήματα 15 χρόνων δεν λύνονται μέσα σε 30 ημέρες. Είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί οτιδήποτε χωρίς τη συναίνεση των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας. Τόνισε δε ότι το σχέδιο συζητήθηκε προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια «θυελλώδη» -όπως τη χαρακτήρισε- συνεδρίαση, με τη συμμετοχή περιφερειαρχών και προέδρων ΠΕΔ, του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου και Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου.

Η εκτίμηση του δημάρχου ήταν ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί μια πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποκλειστικά στην Αττική, όπου -όπως είπε- υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα:

«Η Πελοπόννησος, με την εξαίρεση μιας - δύο περιοχών, αγροτικών κυρίως, δεν αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της Αττικής με τη μεταφορά ανθρώπων στην Πελοπόννησο» επανέλαβε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η επίλυση πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο.

Β.Γ.Μ.