Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 18:34

Νίκας κατά Τατούλη για τα σκουπίδια της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Νίκας κατά Τατούλη για τα σκουπίδια της Καλαμάτας

Την αποκλειστική ευθύνη στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, για τους σωρούς των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης, επέρριψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Τόνισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι υπεύθυνη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και πως πρέπει αυτή να πληρώνει τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες των δήμων οι οποίοι κάνουν προσωρινή διαχείριση. Και εκτίμησε πως “όταν θα έρθει ο κατάλληλος πολιτικός καιρός, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους Καλαματιανούς, όπως και στους άλλους δημότες που πληρώνουν χωρίς να φταίνε”.

Αντίθετα, ο κ. Νίκας μίλησε με καλά λόγια για την κυβέρνηση που έδωσε λύση για τα σκουπίδια στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος επεσήμανε πως “είναι απολύτως υπεύθυνη η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης για τη δυσλειτουργία που είχαμε στα θέματα καθαριότητας την τελευταία εβδομάδα στην Καλαμάτα”. Και εξήγησε ότι “δεν εστάλησαν τα στοιχεία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Εμείς θα τη λάβουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση και προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες”.

Ενημέρωσε επίσης πως “μας λείπει προσωπικό, αν ήμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα μας έλειπε” - και πρόσθεσε: “Ευτυχώς με μία ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση από σήμερα έχουμε συν 12 και η κατάσταση ομαλοποιείται και σε μερικές μέρες θα έχουμε κι άλλο προσωπικό”.

Ο δήμαρχος επεσήμανε πολιτικά ότι “για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια” και σημείωσε: “Η Περιφέρεια πρέπει να πληρώνει τα χρήματα που πληρώνουν οι Καλαματιανοί για την προσωρινή διαχείριση, τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες της Οιχαλίας, της Μάνης, περιοχών της Αργολίδας. Δεν είναι δυνατόν να στραγγίζονται προϋπολογισμοί για την προσωρινή διαχείριση και άλλοι δήμοι να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στα βουνά και στα λαγκάδια στην πιο βρώμικη Περιφέρεια της πατρίδας μας”.

Επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή, εξέφρασε την άποψη πως “σε έκτακτη ανάγκη έπρεπε να είναι ολόκληρη η Πελοπόννησος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς απορριμμάτων επί πληρωμή σε άλλες Περιφέρειες. Ηδη ανοίγει το εργοστάσιο των Ιωαννίνων, της Ηπείρου, δουλεύει στη Δυτική Μακεδονία και μονάδες στην περιοχή της Βοιωτίας. Ας ελπίσουμε ότι πολύ γρήγορα θα πάμε στην κεντρική διαχείριση, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες με την επίταξη και την απαλλοτρίωση”.

Μάλιστα, τόνισε ότι “τα χρήματα που έχει ξοδέψει η Καλαμάτα, τα διεκδικεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και όταν θα έρθει ο κατάλληλος πολιτικός καιρός, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους Καλαματιανούς, όπως και στους άλλους δημότες που πληρώνουν χωρίς να φταίνε. Γιατί ο δήμαρχος μαζεύει τα σκουπίδια, κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος από τον ΠΕΣΔΑ για τη διαχείρισή τους”.

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πως “είμαστε εξηγημένοι και αυτά θα εξηγηθούν στους δημότες όλων των περιοχών”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER