Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 10:05

Σκληρές κόντρες στη μάχη του σταυρού σε Περιφέρεια και μεγάλους δήμους

Γράφτηκε από τον
Σκληρές κόντρες στη μάχη του σταυρού σε Περιφέρεια και μεγάλους δήμους

Σκληρό ανταγωνισμό, γκρίνια και συντροφικά μαχαιρώματα στους "μεγάλους" συνδυασμούς φέρνει εκτός όλων των άλλων η απλή αναλογική, αφού η ανακατανομή των εδρών ευνοεί τους μικρούς συνδυασμούς και αφήνει εκτός συμβουλίου πρωτοκλασάτους  υποψήφιους.

Η μάχη του σταυρού θα είναι πιο αμφίρροπη στις περιφερειακές εκλογές και στους μεγάλους δήμους, καθώς αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Συμβουλίων. Ειδικά στην Περιφέρεια η κατανομή των εδρών με απλή αναλογική θα αφήσει εκτός του νέου Συμβουλίου αρκετά στελέχη της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται να είναι πιο σκληρός στη Μεσσηνία, αφού ο δεύτερος συνδυασμός με δυσκολία θα εκλέξει τρεις συμβούλους. Αν λοιπόν ο συνδυασμός Τατούλη δεν επικρατήσει στην μάχη της πρώτης Κυριακής των εκλογών, ενδέχεται να μην εκλεγεί μία από τις δυο Μεσσήνιες αντιπεριφερειάρχες Αντωνία Μπούζα και Ντίνα Νικολάκου. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από τον ανταγωνισμό των δυο αντιπεριφερειαρχών τον φόβο της μη εκλογής.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για την κ. Νικολάκου, καθώς η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουντρούκα της στερεί ψήφους από το ΠΑΣΟΚ ενώ η "αντίπαλός" της συνεχίζει να αλιεύει ψήφους από την πηγή όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της ευρύτερης Δεξιάς που εκτείνεται από τις παρυφές του κέντρου έως τα όρια της Χρυσής Αυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ένας συνδυασμός αναδειχθεί νικητής στις περιφερειακές εκλογές με ποσοστό ίσο με αυτό που απέσπασε ο Π. Τατούλης το 2014, θα εκλέξει 9 λιγότερους περιφερειακούς συμβούλους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανομή των εδρών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα λάβουν οι μικρότερες παρατάξεις του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει τις εξής έδρες ανά περιφερειακή ενότητα: Αργολίδα 8, Αρκαδία 8, Λακωνία 8, Κορινθία, 13 και Μεσσηνία 14.

Στον πίνακα 1 διαβάζουμε, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014, την κατανομή των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έγινε με ενισχυμένη αναλογική και όπως θα γινόταν με απλή αναλογική,

Στον Πίνακα 2 διαβάζουμε, με βάση πάντα αποτελέσματα των εκλογών του 2014, την κατανομή των εδρών με απλή αναλογική ανά περιφερειακή ενότητα.

Θ.Λ.

 

 


NEWSLETTER