Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 10:08

Με αφορμή τις επικείμενες εξελίξεις: Η αυτοδιοίκηση αγωνιά για απλή ή ενισχυμένη

Γράφτηκε από τον
Με αφορμή τις επικείμενες εξελίξεις: Η αυτοδιοίκηση αγωνιά για απλή ή ενισχυμένη

Το βλέμμα καρφωμένο στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουν από χθες οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι. Γνωρίζουν ότι από το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί καταρχάς το εκλογικό σύστημα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και, συνακόλουθα, ο αριθμός των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος σε αυτές:

Μια ενδεχόμενη επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής θα οδηγήσει σε απόσυρση πολλών υποψηφιοτήτων που έχουν ανακοινωθεί λόγω της απλής αναλογικής.

Αν η κυβέρνηση την Τετάρτη χάσει τη δεδηλωμένη και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μια πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και οι κάλπες το Μάιο θα διεξαχθούν με αυτό το σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η κυβέρνηση Τσίπρα παραμείνει ζωντανή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

Ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα κυρίως στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για παράδειγμα, τυχόν επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, σε συνδυασμό με την πόλωση, αναμένεται να εξαερώσει την παράταξη Τατούλη που έχει χάσει όλα τα κομματικά στηρίγματα.

Στο Δήμο Καλαμάτας, αν ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική θα οδηγήσει σε απόσυρση τους… μισούς υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι σε αυτές τις συνθήκες δεν θα έχουν καμιά ευκαιρία στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Θ.Λ


NEWSLETTER