Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 07:41

Νίκας κατά Τατούλη για τον Ταΰγετο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Επίθεση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για την καταστροφή στον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη, αλλά και για τις σοβαρές ζημιές στον κάμπο λόγω ΓΟΕΒ και για τη μη έγκριση ιδιωτικών επενδύσεων στα χωριά του Ταϋγέτου.

Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή ζητεί την κήρυξη όλου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επεσήμανε πως η επίσημη έκθεση του ΙΓΜΕ για τις ζημιές στον Ταΰγετο θα παραδοθεί σε ένα μήνα και ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην περιοχή του Ταϋγέτου η ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) της Γ.Γ. Υποδομών, για να κάνει έλεγχο στα 7 σπίτια που έχουν πληγεί.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος είπε ότι «δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ούτε καν σκέψη για μετακίνηση σπιτιού ή οικισμού. Δεν υπάρχει έκταση καταστροφής, αλλά ζημιές». Ανέφερε πως «το βουνό είναι γερό και από τα 2.000 σπίτια και άλλες κατασκευές στον Ταΰγετο, μόνο 7 έχουν πάθει ζημιές και αυτά ελέγχθηκαν».

Για τις καθιζήσεις και τον αποκλεισμό στον εθνικό δρόμο, είπε ότι «από κακοκατασκευές έγιναν οι ζημιές, όχι από ερπυσμό, ούτε από τη φύση, ούτε από το Θεό». Επικαλέστηκε τον γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ Δημ. Τσαγκά και τις δηλώσεις του στην “Καθημερινή” της Πέμπτης ότι «“αυτό που έπεσε κατασκευάστηκε το 2015 από την Περιφέρεια. Εκεί που καθόταν κι έκανε δηλώσεις ο περιφερειάρχης». Και κάλεσε τον κ. Τατούλη να εξηγήσει τι έγινε, τι συνέβη.

Ανέφερε ακόμα πως δεν ξέρει τι γίνεται με τα 3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Περιφέρεια για τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης και κάλεσε τον κ. Τατούλη να ενημερώσει.

Οσον αφορά τους δημοτικούς δρόμους στην Αλαγονία και στο Λαδά, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ο κ. Νίκας παραδέχτηκε ότι είχε σοβαρά προβλήματα ο δρόμος Πηγές - Αλαγονία και πως σοβαρό είναι το ζήτημα της πρόσβασης στον Μαχαλά. Είπε, όμως, πως «ό,τι είχε κάνει ο δήμος δεν έχει πληγεί» και παρατήρησε ότι πρέπει να γίνουν δομικές παρεμβάσεις.

Ζήτησε 500.000 ευρώ από το 1,5 εκατ. ευρώ που περισσεύει από τα 3 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης, που ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αναγνώρισε την προσφορά του υπουργείου Εσωτερικών σε αυτή τη δύσκολη ώρα.

Διαβεβαίωσε δε ότι «το Πάσχα του 2019 θα είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα στην Αλαγονία».

Επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή, παρατήρησε πως καταστράφηκαν σοδειές στον κάμπο και αυτό συνδέεται με τον ΓΟΕΒ. Κατήγγειλε ότι είναι εγκαταλελειμμένο και ρημαγμένο το έργο του ΓΟΕΒ, μιλώντας για λόγους και φανφάρες προς τους αγρότες, από την ηγεσία της Περιφέρειας.

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη και τα προγράμματα είναι δουλειά της Περιφέρειας και κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή πως δεν ενέκρινε ιδιωτικές επενδύσεις στον Ταΰγετο, όπως έκανε -σωστά- στη Μάνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι η περιοχή του Ταϋγέτου ποτέ δεν πήρε το μερίδιο που της αναλογούσε μετά τις πυρκαγιές του 2007, “καρφώνοντας” εμμέσως την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., και παραδέχτηκε πως η πλέον γενναία χρηματοδότηση ήταν αυτή που ήρθε από το υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον κ. Χαρίτση.

Για τη μη επίσκεψή του στις καταστροφές του Ταϋγέτου ανέφερε ότι στις καταστροφές δεν πάει με κάμερες, δήλωσε πως θα πάει στον Ταΰγετο με την αποκατάσταση, και τάχθηκε κατά της τακτικής αυτών που πηγαίνουν για να φωτογραφίζονται με φόντο τις καταστροφές και να λαϊκίζουν, να παριστάνουν ότι νοιάζονται και να υποκρίνονται.

Γ.Σ.