Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 10:14

Δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σιγή ιχθύος από όλους για την επόμενη μέρα  

Γράφτηκε από τον

Σιγή ιχθύος, τόσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιώξουν -αφού καμία παράταξη δεν θα έχει αυτοδυναμία λόγω απλή αναλογικής- όσο και για το ποιον θα στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή αν βρεθούν στη τρίτη θέση, τηρούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Γιώργος Δέδες, Γιάννης Μπουντρούκας, Παναγιώτης Νίκας και Πέτρος Τατούλης

Ενώ μάλιστα γνωρίζουν ότι την επομένη των εκλογών θα αναγκαστούν να συνδιοικήσουν τουλάχιστον με έναν από τους αντιπάλους που σήμερα καταγγέλλουν, συνεχίζουν να πολιτεύονται όπως τον... παλιό καλό καιρό της ενισχυμένης αναλογικής.

Εννοείται ότι οι "αντισυστημικοί" υποψήφιοι Νίκος Γόντικας, Θανάσης Πετράκος, Παναγιώτης Κάτσαρης και ένας τυχόν υποψήφιος της Ακρας Δεξιάς, δεν πρόκειται να συνεργαστούν προγραμματικά με κανέναν περιφερειάρχη. Από εκεί και πέρα οι "συστημικοί" υποψήφιοι προσπαθούν να συσπειρώσουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους με... σκληρό ροκ, επειδή φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός δεύτερου γύρου αν δηλώσουν με ποιον αντίπαλο προτιμούν να συνεργαστούν στη συνέχεια.

Ειδικά ο Π. Τατούλης που ισορροπεί πατώντας σε δυο βάρκες, της Δεξιάς και της Κεντροαριστεράς, κινδυνεύει να βρει στην κάλπη μονοψήφιο ποσοστό ψήφων, είτε δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Γ. Δέδε (γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα χάσει μόνο τις δεξιές ψήφους, αλλά και του ΚΙΝΑΛ) είτε δηλώσει ότι δεν αποκλείει συνεργασία με τον Π. Νίκα (γιατί θα χάσει τα... αυγά και τα πασχάλια αν πει πως θα συνεργαστεί με αυτόν τον οποίο βρίζει).

Σιγή ιχθύος για τις μετεκλογικές συνεργασίες τηρεί και ο Π. Νίκας, αν και ξέρει ότι δεν μπορεί να διοικήσει την Περιφέρεια με τις αντισυστημικές ακροδεξιές και ακροαριστερές παρατάξεις. Με δεδομένη μάλιστα την πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που καθιστά αδύνατη τη συνεργασία με Δέδε, ο κ. Νίκας δεν θέλει ούτε να σκεφτεί, πόσο μάλλον να παραδεχτεί, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με τον Πέτρο και την Ντίνα - αν φυσικά η τελευταία καταφέρει να εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα θα αντιμετώπιζε και ο κ. Δέδες, αν δεν έπρεπε πρώτα απ' όλα να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι έχει ήδη ατύπως συστήσει αντιδεξιό μέτωπο με τον κ. Τατούλη, κι ότι έχουν μοιράσει ήδη και τις αντιπεριφέρειες. Η φήμη αυτή θα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση όσο ο Γ. Δέδες δεν διαψεύδει ενδεχόμενη στήριξη Τατούλη σε βάρος Νίκα στον δεύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας όσους "οσμίζονται" ότι η συνεργασία της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση δεν σταμάτησε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει και ο Π. Τατούλης, όσο δεν διαψεύδει ότι θα στηρίξει Δέδε σε μια ενδεχόμενη αναμέτρησή του με τον Νίκα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες και στήριξη άλλου υποψηφίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών προκαλεί προβλήματα και στον υποψήφιο Γιάννη Μπουντρούκα, καθώς πρέπει να συσπειρώσει τουλάχιστον τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αποκλείοντας -τουλάχιστον προεκλογικά- συζητήσεις τόσο με τη Δεξιά όσο και με την Αριστερά.

Εννοείται ότι ο καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους θα δηλώνει μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ενώ όμως όλοι γνωρίζουμε ότι τη δεύτερη Κυριακή μονομαχούν μόνο δύο υποψήφιοι, μάλλον δεν θα μάθουμε προεκλογικά ποιον θα στηρίξουν ο τρίτος και ο τέταρτος. Επίσης, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαία η μετεκλογική συνεργασία των παρατάξεων για τη διοίκηση της Περιφέρειας, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με ποιον, ή αν τελικά θα κυβερνήσει το χάος και η ασυνεννοησία.

Θ.Λ.