Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 18:22

“Πράσινο φως” για την υποψηφιότητα Τζαμουράνη: Αυξάνεται έως 50% ο δυνατός αριθμός υποψηφίων

Γράφτηκε από τον

 

Αυξημένος έως και 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, μπορεί να είναι ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις εκλογές του Μαΐου. Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ορίζεται και η ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών στο 40%.

Συγκεκριμένα το άρθρο 52 του νομοσχεδίου προβλέπει: «Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω».

 

“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΣΕ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

“Πράσινο φως” στην υποψηφιότητα Τζαμουράνη δίνεται με τροποποίηση του άρθρου 51 του νομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται το εξής:

«9. Για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, το κώλυμα που προβλέπεται στην περίπτ. δ' της παρ. 1, ειδικά ως προς τους προέδρους διοικητικών συμβουλίων, τους διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα, καθώς και το κώλυμα της περίπτ. ε' της παρ. 1, ειδικά ως προς τους υπαλλήλους των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει το κώλυμα παραιτηθούν από τη θέση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 50 του πδ 26/2012, πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων».

Η παράγραφος ε’ για τα ασυμβίβαστα που θα αντικατασταθεί αφορά τους εξής: «ε) Υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του δημόσιου τομέα, όπως αυτό ισχύει δώδεκα μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή ανώτερου, μέσα στο δωδεκάμηνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η αρμοδιότητα των ανωτέρω οργανικών μονάδων».

Θ.Λ.