Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 09:23

Σκληρή αντιπαράθεση Καφαντάρη με Καρβέλα για βιολογικό Κορώνης

Γράφτηκε από την
Σκληρή αντιπαράθεση Καφαντάρη με Καρβέλα για βιολογικό Κορώνης

Παρεμβάσεις για τον βιολογικό καθαρισμό της Κορώνης και την οικοδομική δραστηριότητα στη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, επικρίνοντας δριμύτατα τη δημοτική αρχή.

Ειδικότερα, για το έργο αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στην Κορώνη σημειώνει:

“Με τη δήλωσή μου αυτή, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανακοίνωση του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, στις 8/3/2019 αναφορικά με τη χρηματοδότηση, των 7.900.000 ευρώ, που εξασφαλίστηκε για το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης. Κρίνεται αναγκαίο, να υπενθυμίσω στους συνδημότες μου, ότι το συγκεκριμένο έργο είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση αντιστοίχου ποσού (περίπου 7.500.000 ευρώ) από τον Απρίλιο του 2012, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ). Δυστυχώς, εξαιτίας της ανικανότητας της παρούσας δημοτικής αρχής, η χρηματοδότηση χάθηκε και το έργο δεν έγινε.

Αποτέλεσμα ήταν οι συνδημότες μας να έχουν στερηθεί το δικαίωμα βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, ενώ ταυτόχρονα επηρεάστηκε αρνητικά η τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής. Εάν η τωρινή δημοτική αρχή είχε επιδείξει υπευθυνότητα, το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης της Κορώνης θα είχε ολοκληρωθεί και θα μπορούσαμε σήμερα να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση της επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, όπως το Χαρακοπιό και το Βασιλίτσι.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η νέα αυτοδιοικητική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, με γνώση, εμπειρία, θέληση και αποφασιστικότητα θα αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και θα κάνει πράξη το σημαντικό αυτό έργο”.

Για την οικοδομική δραστηριότητα στον πρώην Δήμο Μεθώνης και το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της εδαφικής επικράτειας της περιοχής χαρακτηρίζεται ως γη υψηλής παραγωγής, ο κ. Καρβέλας παρατηρεί:

“Η περιοχή του πρώην Δήμου Μεθώνης γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή οικιστική, οικοδομική και οικονομική καταστροφή, εξαιτίας της αδικαιολόγητης απραξίας της παρούσας δημοτικής αρχής. Για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μεθώνης, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2018, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ζητούσε επανειλημμένα, από τους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής, να της αποστείλουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Μέχρι την άνοιξη του 2018, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, ύστερα από έντονη δραστηριοποίηση μιας επιτροπής πολιτών, στην οποία συμμετείχα, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος αποφάνθηκε επί του ζητήματος με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο του 2018. Παρ' όλα αυτά, η ενέργεια της δημοτικής αρχής δεν βελτίωσε την κατάσταση, αλλά την οδήγησε σε τέλμα, με αποτέλεσμα σήμερα να χαρακτηρίζεται σχεδόν το σύνολο της εδαφικής επικράτειας του πρώην Δήμου Μεθώνης ως γη υψηλής παραγωγής.

Αυτή η καταστροφή που συντελείται στην περιοχή μας, πρέπει να επιλυθεί άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα είναι προτεραιότητά μας η πίεση και η άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, καθώς μοναδικός μας στόχος είναι το συμφέρον των δημοτών και η ανάπτυξη του τόπου μας”.

 

Απάντηση Καφαντάρη

Στην ανακοίνωση του Παναγιώτη Καρβέλα για τον βιολογικό της Κορώνης (που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες) έσπευσε να απαντήσει χθες ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο κ. Καφαντάρης χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σε απάντηση της τοποθέτησης, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορά στον βιολογικό καθαρισμό Κορώνης, του “Αναπληρωτή Δημάρχου Πύλου - Νέστορος από το 2011 – 2014” Παναγιώτη Καρβέλα και υπαλλήλου του Δήμου μας, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Ο κ. Καρβέλας θα όφειλε να γνωρίζει ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Κορώνης εντάχθηκε το 2012, με πρώτο υποέργο την μελέτη του και δεύτερο υποέργο την κατασκευή του, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 9 εκ. ευρώ, μετά από κατάθεση του φακέλου από το δήμο μας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να αναλάβει η εταιρεία τη σύνταξη των μελετών, προκειμένου εν συνεχεία να υλοποιηθεί το έργο. Με την ολοκλήρωση 31-12-2015 της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, ο δήμος μας είχε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης και κατάφερε το έργο, με υπογραφή του υπουργού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κ. Σκρέκα, να ενταχθεί ως εμπροσθοβαρές στα έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οφείλω να ενημερώσω τους δημότες μας ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, επιλέξιμοι βιολογικοί προς ένταξη και υλοποίηση, βάσει Κοινοτικής Οδηγίας, είναι οι οικισμοί Γ’ προτεραιότητας (οικισμοί πάνω από 2.000 κατοίκους), στοιχείο το οποίο ο οικισμός της Κορώνης δεν πληρούσε.

Μοιραία λοιπόν, ο βιολογικός θα έμενε στις καλένδες. Με οργανωμένη όμως προσπάθεια καταφέραμε το 2017, κατ' εξαίρεση η Κορώνη να συμπεριληφθεί με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων στους οικισμούς Γ' Προτεραιότητας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επανένταξης και υλοποίησης του έργου. Ενός έργου ζωτικής αναπτυξιακής σημασίας για τον τόπο μας και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Επανυποβλήθηκε λοιπόν ο φάκελος σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος 1», που κατά προτεραιότητα χρηματοδοτεί έργα Βιολογικών Γ' Προτεραιότητας και με υπογραφή Αλέξη Χαρίτση, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η ένταξη του έργου, με προϋπολογισμό 7.825.700 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Εργο το οποίο θα υλοποιήσει αυτή η δημοτική αρχή, γιατί θα είναι και η επόμενη δημοτική αρχή.

Τις ανάγκες του τόπου τις ξέρουμε πιο καλά από τον καθένα, γιατί είμαστε κοντά στον πολίτη, κάθε ημέρα για πολλά χρόνια. Κάποιοι, μην έχοντας άλλο δρόμο μπρος στα αδιέξοδά τους, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Εμείς θα λέμε μόνο την αλήθεια και θα αγωνιζόμαστε για αυτό. Γιατί η συνέπεια των λόγων και των έργων είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας και να ξέρουν οι φίλοι μας δημότες Κορωναίοι, ότι το έργο εμείς το σχεδιάσαμε, το μελετήσαμε, το εντάξαμε και θα το υλοποιήσουμε”.

 

Ανταπάντηση Καρβέλα

Ανταπαντώνας στο δήμαρχο Δ. Καφαντάρη για τον βιολογικό της Κορώνης, ο Π. Καρβέλας παρατηρεί:

“Σχετικά με το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης επανέρχομαι θέτοντας τρεις ξεκάθαρες ερωτήσεις: 1) Η χρηματοδότηση των 7.500.000 ευρώ του Απριλίου του 2012 από το ΥΠΕΚΑ χάθηκε; Ναι ή όχι; 2) Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το έργο; Ναι ή όχι; 3) Είναι αληθές ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν μέχρι 31/12/2015 και μετά μέχρι 31/12/2017 με δυνατότητα παράτασης; Ναι ή όχι;”.


NEWSLETTER