Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:24

Η Τόνια Κουζή για τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από την

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση των Ρομά η προκατάληψη, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε, προκαλεί τύφλωση, προκαλεί άβατο, επιφέρει αγεφύρωτα χάσματα.

Με τη γενική ιδεολογική τοποθέτηση ότι επιβάλλεται να γεφυρωθούν τα όποια χάσματα, συμμετείχαμε με πολλή και ειλικρινή χαρά στη συζήτηση που προς τιμήν τους προκάλεσαν οι αθίγγανοι της Αγίας Τριάδας”.

Αυτό επισημαίνει η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Τόνια Κουζή, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, για την προχθεσινή συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων με τους τσιγγάνους στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Αφού αναφέρει ότι “η από κοινού δουλειά Ρομά και μη Ρομά θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα και όχι τα ειδικά δικαιώματα”, παρατηρεί πως “το 2017 με το άρθρο 159 του Ν. 4483 καθορίστηκε το πλαίσιο παρέμβασης για τη στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά, ώστε να εξαλειφθούν περιπτώσεις αστικών γκέτο όπως αυτό της Αγίας Τριάδας. Η τεχνική υπηρεσία της ειδικής γραμματείας ζητά ως προαπαιτούμενο μια ακριβή καταγραφή της αναγκαιότητας (αριθμό οικογενειών και ακριβή αριθμό ατόμων ανά οικογένεια), ώστε να χωροθετήσει το πλήθος των κατοικιών σε ένα μάστερ πλαν και βεβαίως να βγάλει την απαίτηση σε γη. Να τονιστεί ότι συζητάμε για πέντε τύπους κατοικιών από 35 - 98 μ² και ένταξη σε έναν σχεδιασμό με ύπαρξη πιθανότατα πολυκέντρου, ικανών δημόσιων χώρων και πράσινου. Στόχος η συνέχεια πολεοδομικά της γειτονιάς και όχι η δημιουργία ενός ξένου σώματος, μια ασυνέχεια στον ιστό”.

Σημειώνει, όμως, ότι “στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να αφεθεί έξω από τη συζήτηση το δεδομένο της καταπάτησης ιδιοκτησιών από τους Ρομά. Οποια έργα δρομολογηθούν, θα πρέπει να μην επεκτείνονται στις εν λόγω καταπατήσεις, ώστε να μην θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Αλλωστε στις προσπάθειες μετεγκατάστασης, οι πρώτες οικογένειες που θα απομακρυνθούν από το συνοικισμό θα είναι όσες βρίσκονται επί του καταπατημένου εδάφους”.