Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:34

Πετράκος κατά Αραχωβίτη για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πετράκος κατά Αραχωβίτη για τη δακοκτονία

«Η κυβέρνηση φταίει για την αποτυχημένη δακοκτονία και γι' αυτό οφείλει να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς».

Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, ο όποιος απέδωσε την καταστροφή από το δάκο στην... κλιματική αλλαγή:

Αναλυτικά η δήλωση του Θ. Πετράκου:

«Αφήστε τις δικαιολογίες κ. υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι φταίει η κλιματική αλλαγή για την καταστροφή των ελαιοπαραγωγών, και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Την κύρια ευθύνη για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω της ποσοτικής μείωσης της παραγωγής τους και της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος την έχει η κυβέρνησή σας, κ. Αραχωβίτη, διότι:

1. Επέδειξε επί 3 χρόνια χαρακτηριστική ανικανότητα και αδιαφορία  με αποτέλεσμα να καταστραφεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και το 2016 και το 2018.

Αγνόησε, κ. υπουργέ, η κυβέρνηση σας τις κραυγές αγωνίας και των υπηρεσιακών παραγόντων και των αγροτών. Με συνέπεια να μην εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες το 2016 και το 2018 ήταν ευνοϊκότατες για δακοπροσβολή.

Αγνόησε επιδεικτικά και τις δικές μου επιστολές στις 18/4/2016, στις 22/5/2017, στις 15/5/2018 και στις 25/6/2018, με τις οποίες ζητούσα να τροποποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις οικονομικές επιτροπές κάθε Περιφέρειας να αναθέτουν στους προσωρινούς μειοδότες την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Οταν χρειάζονται 3 χρόνια για να επικαιροποιήσετε ένα έτοιμο άρθρο, όπως είναι το άρθρο 44 του Ν. 4325/2015, τότε δεν έχετε καμία δικαιολογία.

2. Γιατί εφαρμόζετε μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τη δακοπροστασία με αποτέλεσμα: οι παγίδες να έχουν περιοριστεί στο 50%, αλλά και οι γεωπόνοι δακοκτονίας να έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% σε σχέση με το 2010. Επίσης η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 5-6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία έχει περιοριστεί στις 27 ημέρες.

Συνεπώς αφήστε τις δικαιολογίες, κ. υπουργέ, ότι φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνησή σας έχει την κύρια και βασική ευθύνη για την καταστροφή.

Γι' αυτό έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια στο 100% της μείωσης του εισοδήματος που έχουν υποστεί.

Τέλος, κ. υπουργέ, οφείλετε να ακούσετε τους συναδέλφους σας γεωπόνους υπηρεσιακούς παράγοντες και να υλοποιήσετε επιτέλους όλες τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της δακοκτονίας».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER