Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 19:46

Προτάσεις για την Τεχνική Εκπαίδευση

Γράφτηκε από την

Άρθρο του Φώτη Παναγιωτόπουλου*

Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι ο σημαντικότερος πυλώνας ανάπτυξης και προόδου μιας κοινωνίας. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση είναι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μας. Εχοντας εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στην Τεχνική Εκπαίδευση ύστερα από παρότρυνση των συναδέλφων μου εκπαιδευτικών.

Ο τομέας της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι χρήσιμος και απαραίτητος για την επίλυση ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Η Τεχνική Εκπαίδευση ως Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση παίζει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό λοιπόν προτείνω λακωνικά τα εξής:

1. Αναδιοργάνωση του 4ου έτους μαθητείας σε επίπεδο 5 (χωρίς εξετάσεις πιστοποίησης μόνο με βεβαίωση φοίτησης)

2. Ειδικότητες σε συνεργασία με την τοπική οικονομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να συνδέονται αυτές με τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και της προοπτικής απασχόλησης (προτεραιότητα σε ειδικότητες Τουρισμού και Ναυτιλίας) και αναδιαμόρφωση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας

3. Αμεση συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

4. Αύξηση αμοιβής μαθητευόμενων στα όρια του κατώτατου μισθού

5. Καθιέρωση συνολικού ποσοστού 35% για τους μαθητές ΕΠΑΛ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα στις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων

6. Προγράμματα σπουδών συμβατά με τα εθνικά πρότυπα «επαγγελματικών περιγραμμάτων» και προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων

7. Επίσης προτείνω την επαναεισαγωγή του Σ.Ε.Π. (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου.

Κλείνοντας, συνιστώ στους γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις προοπτικές που έχει κάποιος ακολουθώντας την Τεχνική Εκπαίδευση. Στόχος της είναι η απόκτηση δεξιοτήτων, που είναι κύριο συστατικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας και της προόδου.

Τώρα πρέπει να επιδειχθεί η πολιτική βούληση στη χώρας μας, για να δώσει το ανάλογο στίγμα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όπως έχουν κάνει οι ευημερούσες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Διαφορετικά θα παραμείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και στις κομματικές - πολιτικές ιδεοληψίες.