Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 11:06

Υπάρχουν λύσεις για τον επαγγελματικό κόσμο

Γράφτηκε από την

Άρθρο του Κώστα Φαντάκου*

Ο επαγγελματικός κόσμος της Καλαμάτας, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, είναι αυτός που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση.

Μεγάλο οικονομικό βάρος της κρίσης μετακυλίστηκε στις πλάτες του επαγγελματικού κόσμου με αποτέλεσμα πολύ μεγάλο ποσοστό του να κλείσει τις επιχειρήσεις και να περάσει στην ανεργία. Ακόμη και σήμερα που, υποτίθεται ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» η βαριά φορολογία και το υψηλό ΦΠΑ εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και την γραφειοκρατία, που επικρατεί σε όλους τους τομείς, τότε έχει ένα καλό μείγμα αντι-επιχειρείν.

Σε τοπικό επίπεδο και όσον αφορά στον Δήμο Καλαμάτας, η υποστήριξη των επιχειρήσεων θα μπορούσε να υπάρχει -πάντα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και τους λοιπούς θεσμικούς φορείς- μέσω ενός Γραφείου Πληροφόρησης και παροχής δεδομένων που θα δίνει πλήρη εικόνα της αγοράς και θα διευκολύνει τόσο τις νέες επιχειρήσεις όσο και τις παλιές. Ενα άλλο μέτρο θα ήταν η αντιμετώπιση των «προβλημάτων της καθημερινότητας» από τον Δήμο σε όλη την ακτίνα εμπορικής δραστηριότητας και όχι μόνο στο κέντρο: ασφαλή και βατά πεζοδρόμια, φωτισμός, καθαριότητα, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.

Δεν θα αναφερθώ στα δημοτικά τέλη σε σχέση με τις επιχειρήσεις διότι είναι θέμα που καίει. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση, και προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε τα τέλη να είναι κάπως αναλογικά, ανάλογα με την ζώνη αλλά και τον τζίρο των καταστημάτων. Πιστεύω ότι ο ειλικρινής διάλογος και η διαρκής συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με την χρήση των σύγχρονων μέσων και της τεχνολογίας μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα και στον επαγγελματικό κόσμο. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική της Πρωτεύουσας Δύναμης που, με επικεφαλής την Ελένη Αλειφέρη, θα αλλάξει πολλά στον Δήμο Καλαμάτας. Γι’ αυτό άλλωστε συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές.

* Ο Κώστας Φαντάκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τον Συνδυασμό “Πρωτεύουσα Δύναμη” της Ελένης Αλειφέρη