Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 11:11

Καλαμάτα: Η Μαρία Οικονομάκου απαντά στους ψηφοφόρους

Γράφτηκε από την

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που της θέτουν συχνά οι ψηφοφόροι δίνει η υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου και εξηγεί αναλυτικά τις θέσεις και τις απόψεις της στις διάφορες απορίες.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο Είναι γεγονός ότι η δέσμευσή σας να διαθέτετε το μισθό σας σαν Δήμαρχος Καλαμάτας σε ανθρωπιστικές δράσεις, προκάλεσε αίσθηση. Δεν φοβάστε μην σας κατηγορήσουν ότι είναι απλά μια προεκλογική σας εξαγγελία, χωρίς συνέχεια;

Μα γι’ αυτό δεσμεύτηκα δημόσια. Για να μπορεί ο κάθε συνδημότης μας μετεκλογικά να ελέγξει την αξιοπιστία μου. Και αν εννοείται ότι πιθανόν αυτό δεν θα έχει κάποια σημασία, αφού θα έχω ήδη εκλεγεί Δήμαρχος, σας λέγω ότι την αξιοπρέπειά μου την βάζω πάνω κι από αξιώματα κι από θέσεις. Αλλωστε, οι δημότες έχουν ήδη κριτήριο για να αξιολογήσουν την ειλικρίνεια των λόγων μου. Με ξέρουν τόσα χρόνια και μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα. Εμένα δεν θα με βρείτε σε φωτογραφίες επειδή έπεσε ένα τ.μ. τσιμέντο ή επειδή μπήκε ένα κάγκελο σε πεζοδρόμιο. Η δουλειά μου ήταν πάντα ουσιαστική, καίρια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο χαρακτήρας μου. Επομένως, δεν μπορώ να κατηγορηθώ ούτε για δημαγωγία, ούτε για λαϊκισμό. Ενας άνθρωπος που έχει δώσει στο παρελθόν αποδείξεις ότι αυτά που λέει τα εννοεί, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι στο μέλλον θα αλλάξει συμπεριφορά και θα προτιμήσει τον εξευτελισμό από τη συνέπεια.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο Τι απαντάτε σ’ αυτούς που ερωτούν για την ικανότητα και εμπειρία σας να διοικήσετε το Δήμο Καλαμάτας;

Το ερώτημά σας το εκλαμβάνω σαν αφορμή να επαναλάβω γνωστά πράγματα στον κόσμο του Δήμου μας. Κριτήριο στην απόφασή μου να είμαι υποψήφια Δήμαρχος και επικεφαλής συνδυασμού ήταν το γεγονός ότι διαθέτω τη δυνατότητα να ηγηθώ του μεγαλύτερου Δήμου του Νομού μας. Οι εγκύκλιες και πανεπιστημιακές μου σπουδές (όπως γνωρίζετε έχω σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη Λοζάνη, επιλέγοντάς την από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, στην οποία είχα πετύχει), η γενικότερη παιδεία μου και η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά του Δήμου σε θέσεις ευθύνης, παρέχουν τις αποδείξεις που κάθε καλόπιστος μπορεί να αναζητεί για τις ικανότητες και τις γνώσεις του υποψηφίου Δημάρχου, που θα επιλέξει. Αν, πάλι, θέλει να αρνείται τα προφανή και αυταπόδεικτα, τότε, προφανώς, δεν είναι καλόπιστος και, απλά, θα προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή που έχει κάνει στη βάση άλλων κριτηρίων. Γιατί είναι εντελώς οξύμωρο να αποδίδεις σε κάποιον, αναλόγων σπουδών και προσόντων με τα δικά μου, τα διαπιστευτήρια αξιοσύνης και ικανότητας που του αναλογούν και να τα αρνείσαι σ’ εμένα.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο Η διαφοροποίησή σας από τη δημοτική ομάδα του σημερινού Δημάρχου κ. Νίκα, θεωρείτε ότι είναι πρόβλημα στην υποψηφιότητά σας;

Η διαφοροποίησή μου είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν συνέπεια προσωπικού μου εγωισμού ή ιδιοτελούς σχεδιασμού. Ημουν η πρώτη που με απόλυτα έντιμο τρόπο διαχώρισα τη θέση μου. Εγώ δεν συμμετείχα στην εκλογή νέου επικεφαλής, για να αποχωρήσω μετά ή να θέσω υποψηφιότητα με άλλο συνδυασμό. Διαφώνησα με τη διαδικασία για λόγους αρχής, από τη στιγμή που ο επικεφαλής τής δημοτικής μας ομάδας δεν είχε παραιτηθεί. Αντίθετα, μέχρι σήμερα παραμένει, κατ’ επιλογή του, Δήμαρχος Καλαμάτας. Εγώ είχα την πολιτική θέση ότι ο νέος επικεφαλής της ομάδας μας θα έπρεπε να είναι και Δήμαρχος της πόλης μέχρι το τέλος αυτής της θητείας. Δευτερευόντως, διαφώνησα και με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος. Εγώ προέκρινα ανοιχτές διαδικασίες, με ευρύτατη συμμετοχή προσώπων, ώστε ο εκλεγόμενος να έχει άμεση πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση απέναντι στους εκλογείς του συνδυασμού, στους οποίους σε λίγο θα απευθυνόταν σαν νέος επικεφαλής του και υποψήφιος Δήμαρχος. Η καθαρή, συνεπώς, στάση μου και μάλιστα δημόσια για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν μου δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αντίθετα, έχει επαινεθεί από παρά πολλούς συνδημότες μου, που επιβραβεύουν την αυτόνομη και ανεξάρτητη εκλογική μου προσπάθεια.