Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 18:36

Δημήτρης Κουκούτσης: “Απόφαση ζωής η ενασχόληση με το Δήμο Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Κουκούτσης: “Απόφαση ζωής η ενασχόληση με το Δήμο Καλαμάτας”

Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής περιόδου.

Εκρινα ότι σε αυτή την φάση και έχοντας την πλήρη και την μεγάλη εικόνα του δήμου μας είναι χρήσιμο να προβώ σε μια αποτίμηση του προεκλογικού αγώνα. Θα ήθελα ουσιαστικά να σας παρουσιάσω τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις του συνδυασμού μας.

Θέλω για πρώτη φορά να προβώ σε μια πολιτική ακτινογραφία των άλλων συνδυασμών γιατί πολλά αβάσιμα λέγονται και περισσότερα εντελώς αστήρικτα ακούγονται.

Ξέρετε όμως τι συμβαίνει; Κάποιοι ξεχνούν ότι σε αυτή την πόλη ΟΛΟΙ γνωριζόμαστε!

Επειδή όμως για να μιλήσεις με τους άλλους πρέπει πρώτα να μιλάς με τον εαυτό σου, θέλω να επαναλάβω κάποια πράγματα για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Η προσωπική μου διαχρονική παρουσία και δράση έχει πρόσημο δεξιό. Και αυτή την πολιτική ταυτότητα δεν την απεμπόλησα ποτέ γιατί πάντοτε στο μυαλό μου υπάρχει σε πρώτη προτεραιότητα το έθνος και η πατρίδα.

Τα κίνητρά μου πάντα ήταν ανιδιοτελή και πατριωτικά και συνδέονταν με το κοινό καλό.

Ποτέ μου δεν τάχθηκα κατά των λαϊκών συμφερόντων και πάντοτε τάσσομαι στο πλευρό των αδύναμων και των καταφρονεμένων.

Εδώ και δυόμισι χρόνια είμαι ανεξάρτητος βουλευτής και συνολικά οι συμπατριώτες μου μέσα από 4 εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και 8 χρόνια με εκλέγουν συνεχώς γι’ αυτό και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έζησα και πολιτικά και προσωπικά, ποτέ δεν στήριξα κάτι αντιλαϊκό.

Δεν ψήφισα μνημόνια, περικοπές και φορολογικά μέτρα που διέλυσαν επιχειρήσεις, ανθρώπους και υποστάσεις.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον δήμο μας ήταν απόφαση ζωής. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ άσκησα το επάγγελμά μου, εδώ έζησα και ζω με την οικογένειά μου. Κοιτάω λοιπόν τους συμπολίτες μου στα μάτια και πάντα σε ανθρώπινο επίπεδο στάθηκα δίπλα σε όποιον με είχε και με έχει ανάγκη.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας συμπυκνώνει τον λαϊκό χαρακτήρα των πιστεύω μου για την αυτοδιοίκηση, την πόλη και τους ανθρώπους της.

Η αυτονομία και ο πλουραλισμός μας αποδεικνύει την απεξάρτησή μας από τα κόμματα.

Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά δεν δεχόμαστε τον ασφυκτικό στραγγαλισμό της Τ.Α. και την χειραγώγησή της.

Πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας με αυτόνομο λόγο και δράση μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα και επωφελή.

Για εμάς η Τ.Α. είναι ανθρωποκεντρική με κοινωνικό πρόσωπο και λαϊκό πρόσημο γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις μας έχουν στο επίκεντρο τον δημότη στην πόλη και στα χωριά μας.

Ως εκ τούτου για εμάς δεν υπάρχουν δημότες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ούτε προνομιακές ή περιθωριακές συνοικίες και χωριά.

Πάμε τώρα να δούμε τους άλλους συνδυασμούς.

Υπάρχουν 3 συνδυασμοί που διεκδικούν είτε να είναι συνεχιστές της σημερινής δημοτικής αρχής, είτε με παραλλαγές να στοχεύουν σε μέρος αυτής της «κληρονομιάς».

Και αυτό το βλέπουμε από τον διαγκωνισμό αυτών των υποψηφίων (ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ - ΑΛΕΙΦΕΡΗ) στις κομματικές εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις του κ. ΝΙΚΑ.

Αυτή η εσωστρεφής μάχη για την αυτοδιοικητική κληρονομιά Νίκα έχει σαφώς κομματικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην υπάρχει επίσημο χρίσμα αλλά ωστόσο υπάρχουν επιχρίσματα και όλη αυτή η διαμάχη δείχνει την κατάσταση στον δήμο.

Παρότι εμφανίζονται ως «κληρονόμοι» κρατάνε μόνο τα καλά της δημαρχοντίας Νίκα, αλλά για τα προβλήματα και τις αστοχίες δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη ενώ εδώ και πολλά χρόνια κρατούν θέσεις εξουσίας είτε στον δήμο είτε στην περιφέρεια. Ουσιαστικά κάνουν καταμέτρηση και πιστοποίηση των προβλημάτων επισημαίνοντάς τα, χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνες ή να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Αυτή η στάση είναι υποκριτική, κυρίως πριν την πολιτική «συνταξιοδότηση» κάποιων.

Από την άλλη η πρακτική των τσιμεντοστρώσεων, της παροχολογίας και του ταξίματος μας γυρίζει πολύ πίσω, θυμίζοντας τους σκωπτικούς στίχους:

«Μικρή γλυκειά μου μπετονιέρα

ρίχνεις τσιμέντα όλη μέρα

σε γειτονιές και χωραφάκια

για να μαζέψεις ψηφαλάκια!»

Υπάρχουν και τρεις συνδυασμοί που είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (την λεγόμενη Κεντροαριστερά).

Παρότι επισήμως την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ την έχει ο κ. ΜΑΚΑΡΗΣ, ανεπισήμως υπάρχει και με την συμμετοχή υποψηφίων και στον κ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ ο οποίος έχει στον συνδυασμό του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο συνδυασμός του κ. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ στηρίζεται από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της αυτοδιοικητικής του παράταξης αλλά συμμετέχουν και κάποια στελέχη της Κεντροδεξιάς, ακόμη και στέλεχος της σημερινής δημοτικής αρχής.

Και οι τρεις αυτοί συνδυασμοί, τουλάχιστον οι επικεφαλής τους, δεν είναι άμοιροι ευθυνών για όσα τα τελευταία χρόνια έγιναν ή δεν έγιναν στην Καλαμάτα.

Ο κ. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ διεκδικεί τον τίτλο του «χάρακα και του διαβήτη» της πόλης ως στέλεχος και διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου (παντός καιρού και δημάρχων) και ως εκ τούτου έχει κι αυτός τις ευθύνες του, όχι μόνο για τα καλά αλλά και για τις λάθος επιλογές και τις αστοχίες.

Ο κ. ΜΑΚΑΡΗΣ όντας στην αντιπολίτευση δεν κατάφερε να προτάξει μια διαφορετική ατζέντα, ταυτιζόμενος σε πολλά με την δημοτική αρχή.

Ο κ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ με 2 θητείες στην αντιπολίτευση του δήμου αποχώρησε όταν κατάλαβε ότι η κυριαρχική παρουσία ΝΙΚΑ δεν θα του επέτρεπε την ικανοποίηση της πρόθεσής του να γίνει δήμαρχος. Τώρα, ελέω απλής αναλογικής επέστρεψε, στηριζόμενος στα ίδια επιτελικά πρόσωπα με κάποιες διαφοροποιήσεις στην ατζέντα του σε μια προσπάθεια προσέγγισης του συντηρητικού τμήματος του εκλογικού σώματος.

Τέλος υπάρχει και ο συνδυασμός του ΚΚΕ που παραδοσιακά εκπροσωπείται στο Δ.Σ., αν μη τι άλλο με την ιδεολογική του συνέπεια, τον ξύλινο λόγο του όσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του (όπως εγώ...).

Δύο ακόμα συνδυασμοί (ο κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ και η κ. ΚΟΥΖΗ) ο πρώτος εκ δεξιών και η δεύτερη εξ αριστερών διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, χωρίς ωστόσο να προβάλλουν ευδιάκριτα τις αυτοδιοικητικές τους θέσεις αλλά τις στοχεύσεις τους.

Ετσι λοιπόν φτάσαμε στο παρά πέντε των εκλογών και οι διαφοροποιήσεις δεν έχουν καταστεί ξεκάθαρες στους πολίτες γιατί δεν υπήρξε διάλογος με αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και μάλιστα από νωρίς ο τηλεοπτικός σταθμός του BEST-TV απέστειλε σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους πρόσκληση για ζωντανό διάλογο (DEBATE) αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από ό,τι φαίνεται από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.

Είναι βέβαιο ότι σε πολλά ζητήματα οι περισσότεροι συνδυασμοί συμφωνούν ή απλά διαφοροποιούνται στα σημεία. Ωστόσο η απλή αναλογική γέννησε άμετρες φιλοδοξίες και πολιτικές φιλοδοξίες ωφελιμιστικού χαρακτήρα.

Η «Καλαμάτα - Πόλη Ενωμένη» ξεχωρίζει επειδή:

- Εχει δικό της αυτόνομο αυτοδιοικητικό λόγο

- Εχει προτάσεις ρεαλιστικές

- Εχει διεκδικητικό σχέδιο, φιλόδοξο και εφικτό

- Εχει κοινωνική αναφορά και δυναμική

Απ’ ό,τι φάνηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πολλοί ονειρεύονται μοίρασμα της εξουσίας κάτω από το τραπέζι.

Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχουμε.

Εχουμε εμπιστοσύνη στην λαϊκή ψήφο και θα τιμήσουμε στο έπακρο την απόφαση του Καλαματιανού λαού από την θέση που θα μας εκλέξει.


NEWSLETTER