Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 08:46

Τα τρία έργα υποδομής που χρειάζεται η Μάνη: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν στην «Ε»

Γράφτηκε από την

 

Αποχέτευση - βιολογικός, νερό, δρόμος, καθαριότητα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Αυτά σημειώνουν στην “Ε” οι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής, απαντώντας στο ερώτημά μας “Ποια 3 έργα υποδομής χρειάζονται για να στηριχθεί η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Δυτικής Μάνης;”.

Το χωροταξικό, η ανάγκη για έργο λιμενικής υποδομής και το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών υγείας είναι τα άλλα σοβαρά θέματα που επισημαίνουν οι υποψήφιοι.

 

Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας

“Οι κύριες προτεραιότητες του συνδυασμού μας σε έργα προκειμένου να στηριχθεί η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας είναι:

1. Αποχετευτικό: Είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα με τόση τουριστική ανάπτυξη, που δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο. Αυτό από μόνο του είναι μια απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια της ατμομηχανής της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού. Σχεδιάζουμε την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου καταρχήν στους παραλιακούς τουριστικούς προορισμούς, σε συνδυασμό με μικρούς νέας τεχνολογίας σταθμούς βιολογικού καθαρισμού για κάθε χωριό. Τα έργα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών (πρόγραμμα “Φιλόδημος”) και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
2. Νερό: Σχεδιάζεται η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου σε συνδυασμό με τηλεέλεγχό του και τηλεμετρία των μετρητών. Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων αύξησης της ποσότητας νερού, αφού τεκμηριωθεί επιστημονικά η ποσότητα που υπάρχει. Εφόσον από την επιστημονική έρευνα προκύψει ότι η υπάρχουσα ποσότητα δεν επαρκεί τότε εξέταση δυνατότητας συνδέσεως με τον κεντρικό αγωγό του Δήμου Καλαμάτας στη Δημοτική Ενότητα της Αβίας. Τέλος, αν όλα αυτά δεν αποδώσουν, στροφή σε άλλους τρόπους παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση σε συνδυασμό με  φωτοβολταϊκά πάρκα για την κάλυψη της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος μας είναι η παροχή της απαιτούμενης ποσότητας κατάλληλου για ανθρώπινη χρήση νερού σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη του δήμου μας. Τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών (πρόγραμμα “Φιλόδημος”) και ευρωπαϊκά κονδύλια.
3. Καθαριότητα: Επανασχεδίαση του όλου πλέγματος της καθαριότητας με μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών, μέσω της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης, σε συνδυασμό με συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών”.

 

Δημήτρης Γιαννημάρας

“Οι φυσικές ομορφιές της, η θάλασσά της και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της είναι οι αιτίες του σημερινού τουρισμού στη Μάνη. Είναι όμως αυτά καθ' αυτά αρκετά για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας; Μπορούν χωρίς να εξασφαλίζεται η προστασία τους να γίνονται εσαεί πόλος έλξης τουριστών; Είναι αρκετή χρονικά η τουριστική περίοδος που εξασφαλίζεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μάνης; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό και απαιτούνται να αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού στον τόπο μας. Αραγε λοιπόν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ποια είναι τα τρία μόνο βασικά έργα για την τουριστική ανάπτυξη της Μάνης; Λέμε και πάλι όχι, αλλά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, λέγοντας ότι η σειρά δεν αποτελεί αξιολόγηση και ότι έχουμε αδυναμία μεμονωμένης αρίθμησης. Ενα έργο είναι η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και εμείς ως προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και είχαμε δημοπρατήσει τη μελέτη. Η συνέχεια του έργου από τη σημερινή δημοτική αρχή είναι αποκαρδιωτική. Απένταξη! Δύο, αλλά απαραίτητα έργα είναι το χωροταξικό και μια νέα χάραξη δρόμου Καλαμάτα -Μάνη. Ανάπτυξη χωρίς να ξέρει κανείς πού θα κτίσει, πού θα αφήσει το αυτοκίνητό του, πού θα αναπτύξει τη δραστηριότητά του και πόσο γρήγορα θα πάει στον προορισμό του δεν γίνεται. Τέλος, η αντιμετώπιση της καθημερινής καθαριότητας, η εξασφάλιση του νερού και η ανάδειξη της ορεινής φυσιογνωμίας είναι βασικά στοιχεία της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας”.

 

Γιάννης Μαραμπέας

“Η Δυτική Μάνη έχει θέσει τις βάσεις ώστε να πρωταγωνιστήσει στον ελληνικό τουριστικό χάρτη. Με την απαράμιλλη ομορφιά της και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματιστεί -Ανοικτό Θέατρο Μάνης, Αθλητικό Κέντρο Καρδαμύλης και άλλα- ήδη θεωρείται το δυνατό χαρτί της Πελοποννήσου, προσελκύοντας ολοένα και υψηλότερης αξίας τουριστικές ομάδες. Φυσικά υπάρχουν έργα που θα εκτοξεύσουν τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά:

Αρση της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής μας: Απαιτείται

βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της 1ης επαρχιακής οδού, αλλά και των επαρχιακών τμημάτων που οδηγούν στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, η τουριστική ανάπτυξη του οποίου θα αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο μας στόχο.

Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων: Αναμένουμε με ανυπομονησία την ολοκλήρωση του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ, που θα δώσει τέλος στα προβλήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου. Οσον αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής έρευνα και προβληματισμός για την επιλογή της βέλτιστης μεθόδου.

Αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών ύδρευσης: Εχουμε ήδη κατορθώσει να μην υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υδροδότησης στην παραλιακή ζώνη, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού. Με την ευόδωση της πρότασης του Συνδέσμου Υδρευσης Καλαμάτας, του οποίου είμαστε μέτοχοι, για υδροδότηση της παραλιακής μας ζώνης από τις πηγές Αγίου Φλώρου, κρίνουμε ότι η υφιστάμενη ποσότητα ύδατος θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της ορεινής ζώνης”.

 

Παναγιώτης Μπασάκος

“Καρδαμύλη - Στούπα - Αγιος Νικόλαος είναι η περιοχή που πρώτη έγινε γνωστή στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980. Το πάντρεμα του Ταϋγέτου με τη θάλασσα έχει προικίσει την περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και σε συνδυασμό με τη μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα βυζαντινά, κλασικά και νεότερα μνημεία να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες. Συνεπώς γεννιέται η ανάγκη για νέα έργα υποδομής:

1. Υδρευση – αποχέτευση: Το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και οι λύσεις μπορεί να δοθούν από τις γεωτρήσεις, τις πηγές, μέσω του Συνδέσμου Υδρευσης Καλαμάτας - Δυτικής Μάνης – Μεσσήνης. Η αποχέτευση είναι ανύπαρκτη. Αμεση ανάθεση μελέτης για ένταξη του έργου.

2. Οδοποιία: Η 1η επαρχιακή οδός πρέπει να γίνει ένας δρόμος ασφαλείας. Η δημοτική οδοποιία απαιτείται να βελτιωθεί, να συντηρηθεί για να υπάρχει πρόσβαση παντού. Οφείλουμε να συνδέσουμε τα ορεινά με τις παραλίες αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές, τη μανιάτικη αρχιτεκτονική και τα πολιτιστικά μνημεία - καλντερίμια, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει τη Μάνη και την ιστορία της προς όφελος όλων.

3. Αγκυροβόλιο - μαρίνα - αλιευτικό καταφύγιο: Εργο απαραίτητο, διότι στην παραλία της Δ.Ε. Λεύκτρου δεν μπορεί να προσεγγίσει ή να ελλιμενιστεί ούτε ένα ιστιοφόρο.

Ολα τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν και να ενταχθούν σ’ ένα επιχειρησιακό σχέδιο, διότι ήδη έχουν ξεκινήσει ιδιωτικές επενδύσεις νέων τουριστικών καταλυμάτων. Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και οφείλουμε να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό κάλλος της Μάνης”.

 

Aλέξης Ρουτζούνης

“Δυτική Μάνη, ένας ευλογημένος τόπος, όπου όμως η αδράνεια και η αδιαφορία των διοικούντων κυριαρχεί. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, δυστυχώς, δεν έδωσαν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, με κίνδυνο να χαθούν μοναδικά πλεονεκτήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η απουσία βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη νερού, είναι τα κύρια προβλήματα που ζητούν λύση. Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο, βασισμένο στη διαλογή στην πηγή, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων-ανακύκλωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, είναι απαραίτητο. Πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσουμε ότι το μοναδικό, φυσικό περιβάλλον για να μπορέσουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενεές αναλλοίωτο χρειάζεται άμεση προστασία. Η αυξανόμενη τουριστική κίνηση οδηγεί επιτακτικά στην ανάγκη αποχέτευσης. Ο υδροφόρος ορίζοντας και οι θάλασσές μας κινδυνεύουν. Το συντομότερο πρέπει να προγραμματίσουμε έργα βιολογικού καθαρισμού, με προτεραιότητα στην παραλιακή ζώνη. Δεν μπορείς να μιλάς για τουριστική ανάπτυξη και προοπτική χωρίς νερό. Η παροχή νερού είναι προβληματική στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να απομακρύνονται από την περιοχή. Αμεσα γεωτρήσεις στον ορεινό όγκο με φυσική ροή, αναβάθμιση-συντήρηση πηγών και δικτύου, καθαρισμός δεξαμενών, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού/υφάλμυρου νερού, σωστή διαχείριση. Αυτά απαιτούν όραμα και σκληρή δουλειά. Δική μας δέσμευση η επίλυσή τους”.

 

Πέτρος Ταβουλαρέας

“Για να ενισχυθεί η τουριστική δραστηριότητα πρέπει καταρχήν να λυθούν βασικά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Δεν μπορείς να μιλάς για τουριστική περιοχή και τα κέντρα υγείας να υπολειτουργούν (ούτε στοιχειωδώς), να μην υπάρχουν ασθενοφόρα κ.λπ. 

Αντίστοιχα να έχεις οδικό δίκτυο παρατημένο, πανάρχαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο. Να μην έχεις πόσιμο νερό, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες τα παραθαλάσσια χωριά υποφέρουν. Αλλη μια πλευρά είναι η συντήρηση και αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού κάλλους της περιοχής που παραμένει εγκαταλειμμένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δάσος της Βασιλικής, που είναι παρατημένο χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο προστασίας από τις πυρκαγιές, χωρίς καμία υποδομή (ακόμα και πρόσβαση!) για να το επισκεφτεί - απολαύσει μια λαϊκή οικογένεια. Για να γίνουν αυτά, απαιτείται δημοτική αρχή που θα διεκδικεί, θα απαιτεί κονδύλια από το κράτος, προσλήψεις προσωπικού με σκοπό να στελεχωθεί επαρκώς ο δήμος. Δημοτική αρχή που θα πάει κόντρα στο νόμο "κόστος - όφελος", νόμος που επιβάλλεται από την Ε.Ε. - κυβερνήσεις. Αυτή είναι η αιτία που δεν κάνουν τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Δεν τα χρηματοδοτούν χαρακτηρίζοντάς τα ως "μη επιλέξιμα". Τέλος, η δημοτική αρχή πρέπει να στηρίξει τον αγώνα των αυτοαπασχολουμένων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενάντια στη φοροληστεία, δίνοντας καθημερινά μάχη επιβίωσης”.