Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 15:52

Εξωστρέφεια, Πολιτικός Λόγος και Αποτελεσματικότητα

Γράφτηκε από την
Εξωστρέφεια, Πολιτικός Λόγος και Αποτελεσματικότητα

 

Άρθρο της Τασούλας Ι. Φοίφα*

Καταθέσαμε τα γεγονότα και τους απολογισμούς, δώσαμε τις στατιστικές για πληροφόρηση των ψηφοφόρων. Ηρθαμε πιο κοντά στις ανθρώπινες ιστορίες των πολιτών, για τους οποίους δουλεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανανεώσαμε την αίσθηση ευθύνης μας. Συγκινηθήκαμε. Πεισμώσαμε. Δεσμευθήκαμε για πιο συστηματική δουλειά. Και τώρα, την τελευταία εβδομάδα, η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται. Και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν να δείξουν έργο, απομένει τι άλλο; Οι προσωπικές επιθέσεις και τα άδεια λόγια για επιτυχημένη ηγεσία, δράση και εξωστρέφεια.

Φυσικά, δεν μπορεί η άλλη πλευρά να μιλήσει για την σκοτεινή δραστηριότητα της τελευταίας οκταετίας από την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε ένα βασικό στόχο του αυτοδιοικητικού νόμου, την ανάπτυξη, δηλαδή, μηχανισμών πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, συνεργασίας και συλλογικής δράσης. Θα έπρεπε να αναφερθεί στο ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη. Θα έπρεπε να απολογηθεί για την αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, την περιορισμένη εύρεση κονδυλίων. Θα έπρεπε να μας πει γιατί αυτά τα οκτώ χρόνια δεν μπόρεσαν να λύσουν προβλήματα ζωτικής σημασίας και βασικού επιπέδου ζωής. Kάπως έτσι, καθώς δεν έχει κάτι άλλο να πει, καταφεύγει σε ασάφειες για θεσμούς, εκδηλώσεις, προγράμματα και τουρισμό -και αγνοεί ότι εκεί η Καλαμάτα παίζει ηγετικό ρόλο.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι επί Παναγιώτη Νίκα, η Καλαμάτα άκμασε τουριστικά και αναπτυξιακά. Οι πολιτιστικές δραστηριότητές της έγιναν πόλος έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Δήμος συμμετείχε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές δράσεις, όπως το BEACON, για τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας -και μάλιστα, την πρωτοπορία του αποδεικνύει ότι ήταν ένας από πέντε μόνο Ελληνικούς Δήμους που συμμετέχει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Παναγιώτη Νίκα, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετώ ως Πρόεδρος της Κοινότητας, συνεργάστηκε με όλους τους φορείς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και έκανε την πόλη μας, την Καλαμάτα, έναν πολύχρωμο καμβά δραστηριοτήτων. Και ας μην ξεχνάμε, ότι αυτά τα καταφέραμε με ελάχιστη χρηματοδότηση, λόγω κρίσης και αδράνειας από την Περιφέρεια.

Για την άλλη πλευρά, αυτά δεν είναι αρκετές αποδείξεις “εξωστρέφειας”. Μάλλον γιατί εξωστρέφεια για εκείνους σημαίνει ταξίδια στο εξωτερικό, βόλτες στην πόλη και παραχώρηση των χώρων στην αρμοδιότητά μας χωρίς δημόσιο διάλογο και έλεγχο νομιμότητας. Δεν κατανοεί ότι η εξωστρέφεια χαρακτήρα είναι προσωπικό χαρακτηριστικό και δεν έχει σχέση με την πολιτική εξωστρέφεια. Δεν συνδέεται με τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, την διαφάνεια και την εργατικότητα.

Και όμως, οι ουσιαστικά εξωστρεφείς ηγέτες αξιολογούν με οξυδέρκεια, εργάζονται με σκοπό, παρακινούν με συζήτηση, συντονίζουν αποφασιστικά και αφήνουν τις αποφάσεις στα συλλογικά όργανα, γιατί σέβονται και εμπιστεύονται τη δημοκρατία. Οταν έρθει η ώρα για δράση, οι πραγματικοί ηγέτες είναι “εσωστρεφείς”, γιατί έχουν μελετήσει τα προβλήματα, γιατί βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών τους και γιατί επικοινωνούν μαζί τους χωρίς κλισέ.

Στο τέλος, βέβαια, αυτό που μετράει είναι αυτό που βλέπουμε και ακούμε. Επισκέπτες στην Καλαμάτα καταθέτουν την τελευταία δεκαετία ότι βλέπουν μια πόλη που σφύζει από ζωή, που αλλάζει προς το καλύτερο από εβδομάδα σε εβδομάδα, που προσφέρει πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε κάθε ταξίδι. Ανυπομονούν να γυρίσουν. Οι κάτοικοι μαθαίνουν, χαίρονται και συμμετέχουν, σε ό,τι ο καθένας θεωρεί άξιο να συμμετέχει, γιατί υπάρχει η πολλαπλή δυνατότητα. Ζουν μια πόλη που ο πολιτισμός, η ανάπτυξη και η ζωή της συναγωνίζεται σε ομορφιά το τοπίο, τον πλούτο και την γενναία ιστορία της. Αυτό που έκανε ο Παναγιώτης Νίκας για την Καλαμάτα. Αυτό ξέρω ότι θα κάνει για την Πελοπόννησο από την ερχόμενη Κυριακή. Αυτή την εξωστρέφεια σας καλώ να στηρίξουμε.


* Η Τασούλα Ι. Φοίφα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Μεσσηνίας με τον συνδυασμό "Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο" του Παναγιώτη Νίκα.


NEWSLETTER