Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 10:46

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην “Ε”: Τι θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο Δήμο Οιχαλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην “Ε”: Τι θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο Δήμο Οιχαλίας

 

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Οιχαλίας εκφράζουν στην “Ε” τις απόψεις τους και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τα έργα και τις δράσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και θα βελτιώσουν ουσιαστικά το δήμο τους.

Απαντώντας στο ερώτημά μας “Τι είναι αυτό που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και θα αλλάξει αισθητά προς το καλύτερο τον χαρακτήρα του Δήμου Οιχαλίας;”, σημειώνουν χαρακτηριστικά:

 

Γιάννης Αδαμόπουλος

“Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελούν κομβικό σημείο για την εξέλιξη και την αναβάθμιση του Δήμου Οιχαλίας, της Ανω Μεσσηνίας. Ο τόπος μας χρειάζεται μια τοπική αυτοδιοίκηση με όραμα, με συνέπεια, να λειτουργεί πέρα από προσωπικά συμφέροντα και υστεροβουλίες, αναδεικνύοντας τον πολιτικό πολιτισμό ώστε να επέλθει η ποιοτική του αναβάθμιση. Θέλουμε ένα δήμο παραγωγικών θέσεων εργασίας και όχι ένα δήμο επιδομάτων – βοηθημάτων. Στοχεύουμε στη μέγιστη απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εξαντλώντας κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρωταρχικός στόχος του συνδυασμού μας θα αποτελέσει το έργο πνοής του οδικού άξονα - σύνδεσης της Αρχαίας Ιθώμης με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ώστε να αναδειχθεί ο τόπος ως τόπος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επιφέροντας τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη θα αποτελέσει η σύνδεση της πόλης του Μελιγαλά με την εθνική οδό μέσω της Βιομηχανικής Περιοχής. Το οραματικό αυτό έργο θα συμβάλει αρχικά στην αποσυμφόρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αξιοποίηση της ΒΙΠΕ. Η τοπική κοινωνία μόνο οφέλη μπορεί να προσδοκά από έναν τέτοιο οραματικό στόχο. Η δημιουργία Γραφείου Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας. Θέλουμε τους νέους να παραμείνουν και γιατί όχι, να επιστρέψουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να στηρίζει τις νέες επιχειρηματικές ιδέες, να ενημερώνει για τους νέους τρόπους χρηματοδότησης αυτών και να βρίσκεται σε καθημερινή βάση σε επαφή με τους νέους, ώστε να δομηθεί μια σχέση υποστήριξης προς αυτούς. Οραματιζόμαστε μια τοπική αυτοδιοίκηση σύγχρονη, εξωστρεφή, με συνέπεια, αποτελεσματική, φιλική προς τον πολίτη και το περιβάλλον, με το βλέμμα στα παιδιά μας, έχουσα την εμπειρία και τη γνώση, αλλά ταυτόχρονα την ορμή και το κέφι για το αύριο του δήμου μας, του Δήμου Οιχαλίας, της Ανω Μεσσηνίας”.

 

Σπύρος Αδαμόπουλος

“Το πρώτιστο ζητούμενο για το Δήμο Οιχαλίας είναι η αλλαγή της επικρατούσας νοοτροπίας. Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι τι δήμο θέλουμε. Θέλουμε ένα δήμο διαχειριστή των λίγων πόρων που διαθέτει το κεντρικό κράτος ή ένα δήμο ρηξικέλευθο, τολμηρό και προγραμματικό; Ο δήμος για να αλλάξει ρότα και να ξεφύγει από την υπανάπτυξη και τη φτώχεια, πρέπει να προγραμματίσει έργα υποδομής, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι δύο πυλώνες ανάπτυξης, του τουρισμού και της γεωργίας. Ο τουρισμός θα αυξηθεί με την ένωση των τριών μοναδικών αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας, δηλαδή ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας και η Αρχαία Μεσσήνη. Η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων οδοποιίας, όπως η σύνδεση Ανω Μέλπειας - 7ης επαρχιακής οδού και η βελτίωση του δρόμου Μελιγαλάς - «Πόρτες» Αρχαίας Μεσσήνης με παράκαμψη στο ύψος του Μελιγαλά, μήκους 12 χιλιομέτρων, θα αποτελέσουν εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης. Ο πυλώνας της γεωργίας θα αναπτυχθεί μέσω της ένταξης του φράγματος του ποταμού Χάραδρου στο νέο ΕΣΠΑ «2020-2027». Δεν νοείται η ύπαρξη τόσης αφθονίας νερών στην περιοχή, ικανών να αρδεύσουν το σύνολο του κάμπου της Ανω Μεσσηνίας και το 97% των χωραφιών να είναι ξερικά. Τέλος, απαιτείται η σύνδεση της ΒΙΠΕ Μελιγαλά με την εθνική οδό. Το κόστος κατασκευής κόμβου στη ΒΙΠΕ είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα του “Μορέα”, αφού υπάρχει ήδη απαλλοτριωμένη ζώνη για την κατασκευή του. Η ωφέλεια αυτού του έργου θα είναι πολύ μεγάλη για τη ΒΙΠΕ και την περιοχή του Μελιγαλά, καθώς θα προσελκύσει νέες επενδύσεις σε αυτήν, μη ρυπογόνων βιομηχανιών με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την περιοχή, όπως για παράδειγμα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κ.λπ.”.

 

Παναγιώτα Γεωργακοπούλου

“Οι μεγάλες υποδομές λείπουν από το δήμο μας. Θα πρέπει να δώσουμε σημασία στα αναπτυξιακά έργα, στον τουρισμό και το πλούσιο φυσικό κάλλος που διαθέτει η περιοχή. Ολα αυτά θα βελτιώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου όλων των δημοτών μας. Εχουμε την τιμή να είναι στη διοικητική περιφέρεια του δήμου μας ο Επικούριος Απόλλωνας και στη γειτονιά μας η Αρχαία Μεσσήνη που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε τόπο προορισμού με επισκέπτες εσωτερικού και εξωτερικού. Για να πας εκεί περνάς από την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας που δεν έχει αξιοποιηθεί και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε σηκώσει τα μανίκια και δεσμευόμαστε για: 1) Απαίτηση των πλέον βασικών αναπτυξιακών έργων για την περιοχή μας, όπως: Η δημιουργία κόμβου στη ΒΙΠΕ για τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στη ΒΙΠΕ με μη οχλούσες βιομηχανικές δραστηριότητες. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τσακώνας - Καλού Νερού. 2) Δημιουργία ομάδας στελεχών, με την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα είναι υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. 3) Λειτουργία γραφείου παροχής πληροφόρησης θεμάτων επιχειρηματικότητας - υποστήριξης επενδυτών (παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ.). 4) Λειτουργία γραφείου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και δημιουργία εθελοντικής ομάδας αγροτικού - κτηνοτροφικού σχεδιασμού, υποστήριξης και εφαρμογής. 5) Προβολή, ανάδειξη, στήριξη και ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων (τοπικές εορτές, έθιμα, παραδοσιακοί χοροί, λοιπές εκδηλώσεις) με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης και προβολή - προώθηση τοπικών προϊόντων (ελιά, λάδι, κάστανο, καλαμπόκι κ.λπ.). 6) Αξιοποίηση φυσικού περιβάλλοντος και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ανάδειξη, διασύνδεση μνημείων μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με υπηρεσίες, φορείς κ.ά. (Εκκλησία, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.λπ.). 7) Δίνουμε ζωή στις κοινότητες. Καθιερώνουμε δύο φορές το χρόνο τη συνεδρίαση του Δ.Σ. σε κάθε Δ.Ε. με μοναδική συζήτηση τα της ενότητας”.

 

Δημήτρης Κόνιαρης

“Με αίσθημα ευθύνης δηλώνω παρών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, φιλοδοξώντας να προσφέρω στον τόπο μας χωρίς προσωπικά οφέλη, μη αντιμετωπίζοντας τα κοινά σαν βιοποριστικό επάγγελμα. Αυτά που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και θα αλλάξουν αισθητά προς το καλύτερο το Δήμο Οιχαλίας περιέχονται στις δεσμεύσεις του συνδυασμού μας "Πρωτοβουλία Ανάπτυξης" και αποτυπώνονται ως ακολούθως: Η χρηστή διοίκηση και η διαφανής διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Ο σωστός σχεδιασμός και η διαχείριση που θα ανταποκρίνεται χωρίς διακρίσεις στην καθημερινότητα του δημότη. Η σχολαστική παρακολούθηση (χρονοδιάγραμμα, ποιότητα έργου) των εκτελούμενων έργων του δήμου μας. Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που θα ξεκινά από τα όρια του κάθε χωριού και θα καταλήγει στο κέντρο του (πλατεία). Η συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για την άμεση και αποτελεσματική συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, την εξάλειψη των λακκουβών και τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης - φωτισμού. Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δημότη. Η αναδιάταξη του προσωπικού του δήμου, προκειμένου ο δημότης να τυγχάνει άμεσης εξυπηρέτησης και σεβασμού. Η εξεύρεση οικονομικών πόρων από εθνικά κονδύλια και ΕΣΠΑ, ώστε να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα για την ανάπτυξη του δήμου μας.

Η εξοικονόμηση χρημάτων στον προϋπολογισμό του δήμου, λόγω της υπ' εμού δωρεάν εκπόνησης μελετών έως ένα εκατομμύριο ευρώ της ειδικότητας του πολιτικού μηχανικού (οδοποιία - υδραυλικά - κτηριακά). Η ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων, πυρηνελαιουργεία) σε άμεση συνεργασία με ενεργούς πολίτες και συλλόγους. Ο σεβασμός της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας και η ανάδειξη των ιστορικών - θρησκευτικών μνημείων”.

 

Γιάννης Παπαδόπουλος

“Ο Δήμος Οιχαλίας είναι ένας δήμος που το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του είναι χαμηλό. Αυτό οφείλεται στην κύρια απασχόλησή τους που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία κατά 80% που τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους έχει πληγεί. Χρειάζονται μεγάλα έργα υποδομής όπως: Ενα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Ανω Μεσσηνία, για την προστασία των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων. Πρέπει η 7η επαρχιακή οδός από Μεσσήνη έως Επικούριο Απόλλωνα να γίνει δρόμος πολιτισμού, τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης. Συνδέει τον Μεσσηνιακό Κόλπο, το αεροδρόμιο Καλαμάτας με τον περίφημο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το φαράγγι της Νέδας. Διασχίζει τη Μεσσηνιακή πεδιάδα, τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, τον ελαιώνα της μεσσηνιακής γης. Τη νέα Ιόνια οδό και δημιουργεί άριστη πρόσβαση στην Αρχαία Ιθώμη και στο Νεοχώριο (Μαρία Κάλλας), γεφύρι Μαυροζούμενας και Αγία Θεοδώρα. Ενα έργο πολύ μεγάλο και σημαντικό που θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά στο δήμο μας”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER