Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 15:24

Οι νέοι σε πρώτο πλάνο

Γράφτηκε από την
Οι νέοι σε πρώτο πλάνο

 

Του Νίκου Γιουρτούμα, Ιατρού Καρδιολόγου, υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”

“Νέος θα πει ν’ αλλάξεις τον κόσμο…” (Ν. Καζαντζάκης)

Για να γίνουν τα λόγια του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα πραγματικότητα, απαιτείται ουσιαστική επανατοποθέτηση γονέων, δασκάλων και Πολιτείας - από τους τοπικούς άρχοντες έως την κεντρική εξουσία. Οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συναισθηματική ωριμότητα στο παιδί, οι δάσκαλοι τις γνώσεις και η Πολιτεία τις δομές, ώστε το παιδί-νέος να σχεδιάζει επιτυχώς το μέλλον του και κυρίως την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών, περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών είναι ανάγκη οι νέοι να έχουν προτεραιότητα στις επιλογές και στις προοπτικές του τόπου μας, επειδή ισορροπημένος καθ’ όλα νέος συνεπάγεται και ισορροπημένη αυριανή κοινωνία.

Ενας από τους στόχους του Συνδυασμού μας “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των εφήβων με την παράλληλη έναρξη της ουσιαστικής συμμετοχής τους στα κοινά.

Καλούνται σε μια ηλικία δύσκολη να πάρουν καίριες αποφάσεις για το μέλλον τους. Τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν γιατί επιλέγουν επάγγελμα είτε που τους επιβάλλεται από την οικογένεια, είτε το οποίο οι ίδιοι αποφασίζουν τυχαία. Ειδικά προγράμματα πρέπει να υπάρξουν για να προσεγγίζεται η ιδιοσυγκρασία του νέου ώστε να καταλήγει στο επάγγελμα που θέλει. H χώρα μας διαθέτει «οξύτατα» μυαλά, χιλιάδες όμως από αυτά έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αφού η αναξιοκρατία, οι σκοπιμότητες του πολιτικού ψηφοθηρισμού, η σαφής έλλειψη σχεδίων επιχειρηματικότητας ωθεί ικανούς νέους στην αναζήτηση εργασίας οπουδήποτε στον παγκόσμιο χάρτη. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) αλλά και το δευτερογενή (βιομηχανία) με υγιείς προϋποθέσεις και μακροχρόνιες προοπτικές, δημιουργούνται οι συνθήκες για ουσιαστική απορρόφησή τους και παραμονή στον τόπο τους.

Εκτός όμως από τον επαγγελματικό προσανατολισμό και αποκατάσταση, κύριο μέλημά μας είναι και η ψυχική ισορροπία των νέων. Αθλητικές εγκαταστάσεις, προγράμματα ψυχαγωγίας, ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των καλλιτεχνικών δομών θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους να εκτονώνουν εσωτερικές τους ανάγκες, να ενισχύουν την άμιλλα και τη δημιουργικότητά τους και να αποκτούν κρίση, ωριμότητα και οξυδέρκεια. Τέτοιους νέους θέλουμε ώστε να συναποφασίζουν και να συνδιαμορφώνουν με την υπόλοιπη πόλη τα σχέδια του αύριο.

Καθήκον όλων μας είναι τα παιδιά και οι νέοι να εξελίξουν την πολιτική τους νοημοσύνη με στόχο σε βάθος χρόνου η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες να είναι καθολική. Πολιτική βούληση και θάρρος απαιτείται για να έρθουμε σε ρήξη αν χρειασθεί με κατεστημένα συμφέροντα και παρωχημένες νοοτροπίες. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από νέους ανθρώπους, αντισυστημικούς, ανεξάρτητους από πολιτικά κόμματα, αποφασισμένους να προσφέρουν ό,τι το καλύτερο τόσο στον τόπο μας όσο και στους νέους μας για να είναι δυνατοί και ικανοί “να αλλάξουν τον κόσμο….”.


NEWSLETTER