Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 09:46

Μεσσηνία: Πού και πώς ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και τοπικές εκλογές

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Πού και πώς ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και τοπικές εκλογές

Σε δύο τμήματα, τα οποία θα στεγάζονται σε γειτονικές αίθουσες, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σήμερα Κυριακή οι ψηφοφόροι.

Στο τμήμα Α θα υπάρχουν 2 κάλπες, μία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μία για την Περιφέρεια. Στο τμήμα Β θα υπάρχουν άλλες 2 κάλπες, μία για τον Δήμο και μία για την Κοινότητα.

Στις εκλογές αυτές, που θα διεξαχθούν αύριο Κυριακή 26 Μαΐου από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., οι Μεσσήνιοι μπορούν να σταυρώσουν μέχρι 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές, μέχρι 4 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, από 2 μέχρι 4 δημοτικούς συμβούλους (ανάλογα με τον πληθυσμό) και από 1 μέχρι 2 κοινοτικούς συμβούλους (επίσης ανάλογα με τον πληθυσμό).

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών:

Α) Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο ο κάθε εκλογέας μπορεί να σταυρώσει μέχρι και 4 υποψηφίους από τον ίδιο συνδυασμό. Συνολικά κάθε συνδυασμός που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνον των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα.

Β) Στις εκλογές για τη νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου οι Μεσσήνιοι και οι Κορίνθιοι μπορούν να σταυρώσουν μέχρι 4 υποψήφιους συμβούλους, ενώ οι εκλογείς των άλλων νομών μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς.

Γ) Στους δήμους της Μεσσηνίας που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:

1α. σταυρώνοντας μόνο 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική, τριεδρική ή

1β. σταυρώνοντας μέχρι 3 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες,

2. σταυρώνοντας έναν ακόμη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια του δήμου του.

Δηλαδή, ο εκλογέας μπορεί να θέσει από 1 έως 3 σταυρούς προτίμησης (ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας) σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος, καθώς και 1 ακόμα σταυρό προτίμησης σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες.

Δ) Τέλος, για την εκλογή προέδρων Συμβουλίων Κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψήφιου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ψηφοδέλτιο το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους από έναν σταυρούς θεωρείται άκυρο.

Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να σταυρώσει μέχρι 2 υποψήφιους συμβούλους στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή, επταμελή, ενδεκαμελή ή δεκαπενταμελή συμβούλια.

Αναλυτικά οι σταυροί ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Δημοτική Ενότητα παρουσιάζονται στους πίνακες:

 

Πίνακας 1

Περιφερειακή Ενότητα Μόνιμος πληθυσμός Αριθμός περιφερειακών συμβούλων Σταυροί

 

 

 

 

Πίνακας 2

Μόνιμος Πληθυσμός ΕΔΡΕΣ Σταυροί εκλογικής περιφέρειας Σταυροί υπόλοιπων περιφερειών Σύνολο Σταυρών

 

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα, μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς που, από σωματική αδυναμία, δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.


NEWSLETTER