Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 10:46

Κοσμόπουλος στην κεντρική του ομιλία: “Να κάνουμε πράξη την Καλαμάτα των ονείρων μας”

Γράφτηκε από την

Την κεντρική του προεκλογική ομιλία πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο υποψήφιος δήμαχος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος.

 Αναλυτικά ανέφερε:

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας πω ένα μεγάλο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” από τα βάθη της καρδιάς μου, για την αποψινή μαζική σας παρουσία.

Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση με γεμίζει δύναμη και είναι ο προάγγελος της μεγάλης νίκης του Συνδυασμού μας και του Καλαματιανού λαού αυτή την Κυριακή, 26 Μαΐου.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνουν καθημερινά οι πολίτες του Δήμου μας.

Με τη σημερινή μας συγκέντρωση, μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία των φετινών Δημοτικών Εκλογών. Το ωραίο ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί πριν από μερικούς μήνες, ως αδέσμευτος, πολυσυλλεκτικός και αμιγώς αυτοδιοικητικός Συνδυασμός, με σκοπό να παρουσιάσουμε τη δική μας διαφορετική πρόταση για την αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας, φτάνει στον πρώτο του μεγάλο σταθμό.

Η προσπάθειά μας αυτή ευτύχησε να έχει μεγάλη αποδοχή από τους συνδημότες μας και τη στήριξη όλων σας. Εχουμε γίνει το πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να ανατρέψει το δημοτικό κατεστημένο των τελευταίων χρόνων.

Κύριο χαρακτηριστικό της προεκλογικής μας εκστρατείας είναι ο πολιτικός πολιτισμός. Γιατί όταν ζητάς από τους συνδημότες σου τον καλύτερο εαυτό τους, οφείλεις πρώτα να τον δώσεις εσύ ο ίδιος.

Σας καλώ όλους σε μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, γιατί:

• Δεν πρέπει το παρελθόν να διαιωνίζει τη λογική του.

• Δεν πρέπει η παρελθοντολογία, που οδηγεί σε αδιέξοδα και διχασμούς, να μας ορίζει.

• Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο σε καταλογισμούς ευθυνών, αντί να αναζητήσουμε εκείνα που θεραπεύουν. Εκείνα που ενώνουν. Εκείνα που είναι όλων μας.

• Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από ευθύνες, να δειλιάζουμε και να φοβόμαστε. Πρέπει να βγούμε μπροστά με γενναιότητα, με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται παντού σε αυτή την πόλη. Με όραμα και λογισμό, να φτιάξουμε μαζί μια πόλη ελεύθερων ανθρώπων, που θα ενώνονται με δυνατούς δεσμούς και οδηγό την αγάπη τους για την Καλαμάτα.

Γιατί αυτή είναι η δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δίνει τη δυνατότητα για έναν μόνιμο ανοιχτό διάλογο. Και σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο σας καλώ να πάρετε και να παίρνετε συνεχώς μέρος, σήμερα, αύριο, και κυρίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γιατί όλοι εμείς εδώ είμαστε κομμάτι της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε στην πόλη.

Η Αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για εμάς.

Την Αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να την πραγματοποιήσουν οι επίγονοι -είτε σε πολιτικό, είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο- της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, το πρόγραμμα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να αλλάξουμε σελίδα, αρχίζοντας από μια νέα δυναμική και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Δήμο του μέλλοντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την πολιτική του σήμερα με τη σκέψη στο αύριο, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα. Πρέπει να συνδυάσουμε την ευημερία, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με τα προσδοκώμενα οφέλη να διαχέονται σε όλους τους δημότες.

Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, θα ιδρύσουμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της.

Οι Βασικοί Αξονες του προγράμματός μας, όχι μόνο είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, αλλά αποτελούν τα κεντρικά σημεία αναφοράς, συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των συνδυασμών.

Το πρόγραμμά μας για τον Δήμο Καλαμάτας είναι:

• Ανθρωποκεντρικό

• Με όραμα και προοπτική

• Δυναμικό και σύγχρονο

• Ρεαλιστικό και αποτελεσματικό καθώς προσβλέπουμε:

- σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που θα απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες,

- σε ΣΤΗΡΙΞΗ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, η οποία με συνέπεια και καινοτόμες δράσεις μπορεί να αναδείξει την μοναδικότητα της ταυτότητας της πόλης,

- σε ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ φροντισμένες και καθαρές,

- σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ και ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΠΟΛΗ που βάζει πρώτα το δημότη,

- σε μια ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που δίνει πνοή στην τοπική οικονομία, για νέες θέσεις εργασίας, και ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες με απαλλαγή δημοτικών τελών για μια τριετία,

- στην ίδρυση ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ που θα στηρίζει την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.

- σε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ όλων των δημοτών, σε ένα Δήμο που δεν αφήνει κανένα χωριό, καμιά γειτονιά και κανένα δημότη στην τύχη του.

- σε ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, με Δημοτικό Συμβούλιο που διαβουλεύεται, με δημότες που έχουν λόγο και με εθελοντές που εμπνέονται και κινητοποιούνται από τη Δημοτική Αρχή.

ΔΕΝ θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές της τελευταίας στιγμής, που δείχνουν πανικό. Ο,τι είχαμε να πούμε, το αναφέρουμε στο Πρόγραμμά μας.

Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης, να διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη Χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους το όραμά τους, με την παρουσία και με το παράδειγμά τους.

Χρειάζονται δηλαδή άνθρωποι Συναινετικοί με Ικανότητα, με Πειθώ και Εμπειρία, για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων, για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Δεν σας καλώ να ονειρευτείτε μιαν άλλη Καλαμάτα. Σας καλώ να κάνουμε πράξη την Καλαμάτα των ονείρων μας.

Η πόλη μας χρειάζεται σήμερα μια έφοδο προς το μέλλον. Ποιος, με ποιους και με ποιον τρόπο μπορεί να το επιτύχει αυτό;

Μπορεί να το κάνει μόνο ένας δήμαρχος που ενώνει διαφορετικές παρατάξεις και κινήσεις, που συσπειρώνει πολίτες διαφορετικών αποχρώσεων και απόψεων, αποδεδειγμένα ικανός και έμπειρος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί πιστεύω ότι θα είστε δίπλα μας και μετά τις εκλογές, στο κτίσιμο της νέας Καλαμάτας.

Ολοι εμείς θα αλλάξουμε την πόλη, ώστε να γίνει εξωστρεφής και δυναμική.

Οι ενεργοί δημότες θα κυβερνήσουν την πόλη.

 

Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητές φίλες,

• Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως κρατάμε “μαγικό ραβδί” και θα μεταμορφώσουμε σε μια νύχτα την πόλη και το Δήμο. Ούτε παριστάνουμε τους παντογνώστες. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και τη θέληση να γυρίσουμε σελίδα στα δημοτικά πράγματα.

• Εμείς δεν περιμέναμε τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική για να ανακαλύψουμε όψιμα την αξία της συνεννόησης και της συναίνεσης. Εχουμε αποδείξει έμπρακτα πως ξέρουμε να συνεργαζόμαστε.

• Εμείς όχι μόνο δεν μηδενίζουμε, αλλά τιμούμε ό,τι θετικό έχει γίνει σε αυτή την πόλη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ούτε προφανώς αμφισβητούμε την καλή τους πρόθεση.

Ομως, πεποίθησή μας είναι πως «οι προηγούμενες δημοτικές εξουσίες ό,τι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν. Εκλεισαν πλέον τον κύκλο τους».

Το τέλος της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί και το τέλος του σημερινού τρόπου διοίκησης του Δήμου.

Ηρθε η ώρα για μια νέα Δημοτική Αρχή. Με νέους και δυναμικούς ανθρώπους, που ξέρουν τι θέλει η πόλη και ο Δήμος. Που μπορούν να σχεδιάσουν, να ιεραρχήσουν και να διεκδικήσουν προς πάσα κατεύθυνση πόρους, προγράμματα και έργα. Που θέλουν και μπορούν να αναβαθμίσουν “χαμένες” αρχές και αξίες στη δημόσια και αυτοδιοικητική ζωή, όπως: Συμμετοχή, Συλλογικότητα, Ανιδιοτέλεια, Διαφάνεια, Ανθρωπιά, Ευαισθησία.

Ηρθε η ώρα για ένα Δήμο ανθρωποκεντρικό, που πρέπει να είναι δίπλα στο δημότη, να δίνει λύσεις στα προβλήματά του και να του παρέχει την κάθε δυνατή βοήθεια. Ενα Δήμο με προοπτική, σύγχρονο, δυνατό, αναγεννημένο. Γιατί η αναγέννηση του Δήμου μας είναι μονόδρομος για το μέλλον και την ανάπτυξη της Καλαμάτας μας και της ευρύτερης περιοχής της.

• Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς αυτή την Αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας.

Μαζί με τους συνδημότες μας, βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά.

Ζητάμε στην αναμέτρηση της Κυριακής την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, που πιστεύουν σ' εμάς και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Γι’ αυτό, αυτή την Κυριακή πηγαίνετε στη κάλπη. Στείλτε το δικό σας μήνυμα απέναντι σε όλα όσα σας πληγώνουν, σας απογοητεύουν και σας πικραίνουν.

Γιατί έχουμε την εμπειρία, τον ενθουσιασμό και την όρεξη.

Γιατί είναι ύψιστη τιμή να υπηρετείς αυτή την πόλη.

ΕΜΠΡΟΣ να επιτρέψουμε στη μαγεία του Δήμου μας να μας συνεπάρει, και με σκληρή δουλειά να πάμε όλοι και όλες μαζί την ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.