Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:03

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ: Εξουσίες σε δήμαρχο και περιφερειάρχη και αποδυνάμωση δημοτικών συμβουλίων (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ: Εξουσίες σε δήμαρχο και περιφερειάρχη και αποδυνάμωση δημοτικών συμβουλίων (βίντεο)

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των περιφερειών”:

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στους εκλεγμένους περιφερειάρχες της χώρας, σε χθεσινή τρίωρη συνάντησή τους στο υπουργείο, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, στη συνάντηση υπήρξε συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να εξασφαλισθεί στις περιφέρειες η κυβερνησιμότητα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους δήμους και στις περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλει την τελική του πρόταση μέσα στην εβδομάδα.

Για τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, σε ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας, λόγω της συμμετοχής του απερχόμενου δημάρχου και νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, επισημαίνεται: “Απ’ ό,τι διαπιστώνεται, προωθείται άμεσα τροποποίηση του «Κλεισθένη», στη λογική να έχουν οι εκλεγέντες περιφερειάρχες την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και τις άλλες επιτροπές, με παράλληλη αποδυνάμωση του περιφερειακού συμβουλίου”.

Στην εισήγησή του ο υπουργός παρατήρησε ότι “η κοινωνία πρέπει να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Γι’ αυτό έχει αξία να παρουσιάσουμε και να υλοποιήσουμε σε κάθε περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο, χειροπιαστό σχέδιο με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Με διαφανή διαχείριση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων”. Εκτίμησε πως “είναι πολύ θετικό ότι ο εκλογικός και ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης των περιφερειών αυτή την στιγμή ταυτίζονται. Αρα και από αυτήν την άποψη μας περιμένει ένας κοινός δρόμος, μια κοινή προσπάθεια προόδου και ευημερίας για όλους τους Ελληνες πολίτες”. Και διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί “το επόμενο διάστημα όλες τις περιφέρειες και ει δυνατόν κάθε γωνιά της πατρίδας μας”.

Ο υπουργός ζήτησε και άκουσε τις απόψεις όλων των περιφερειαρχών, για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της κυβερνησιμότητας. Επίσης, ζήτησε να έχει “μια συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες σας που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία, καθώς έχουμε ενημερωθεί ότι επίκειται σε μια σειρά  περιοχές της χώρας νέο κύμα κακοκαιρίας”.


NEWSLETTER