Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 08:27

Δήμος Καλαμάτας: “Τετραετία μαθητείας” για την Τόνια Κουζή

Γράφτηκε από τον

“Δεν ήταν η προεκλογική διαδικασία οι δικές μας εξετάσεις, θα είναι αυτή η τετραετία που θα περάσει” σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Τόνια Κουζή, επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα - Τόπος Ζωής", στη συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί στον πολυχώρο Phaos, εκτιμώντας με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα της παράταξης στις πρόσφατες εκλογές για τον Δήμο Καλαμάτας.

Απαντώντας, ειδικότερα, στην σχετική ερώτηση της “Ε” ως προς την διαφαινόμενη δυναμική του συνδυασμού, η Τ. Κουζή εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν τέθηκε θέμα δυναμικής -“δεν νομίζω ότι κάτι “στράβωσε” ως προς την δυναμική μας, αλλά από την εμπειρία μου στην εκλογική διαδικασία έχω πια μια αίσθηση ότι ο κόσμος θέλει να έχεις ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωρισιμότητας σε σχέση με το βιογραφικό, την αποτελεσματικότητα ή την ικανότητα”. Και συνέχισε:

“Αν θέλετε, νομίζω ότι μας έβαλε σε αυτή τη θέση ακριβώς για να μαθητεύσουμε αυτή την τετραετία, να μας δοκιμάσει - όχι βέβαια ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει, με την έννοια της ικανότητας ή της αποτελεσματικότητας. Εν τούτοις, η αναγνωρισιμότητα είναι κάτι βασικό, το έχω πια πλήρως αντιληφθεί. Θέλουν να σε γνωρίζουν προσωπικά, κι αυτό είναι ένα δεδομένο γιατί δίνεις μια εξέταση γι’ αυτά που είχες πει προεκλογικά, και γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε τυπικοί σε αυτό που ειπώθηκε, ώστε να δώσουμε τις δικές μας εξετάσεις. Δεν ήταν η προεκλογική διαδικασία οι δικές μας εξετάσεις, θα είναι αυτή η τετραετία που θα περάσει” σημείωσε η Τ. Κουζή.

Οπως δε σημείωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, “όποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, πάντα περιμένει το μέγιστο δυνατό. Τηρουμένων των αναλογιών, των 10 συνδυασμών, του αποτελέσματος όπως προέκυψε, ακόμα και του νικηφόρου αποτελέσματος του πρώτου συνδυασμού, νιώθουμε ευτυχισμένοι που μας επέλεξαν να είμαστε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να είμαστε εδώ τώρα και να δίνουμε αυτή τη συνέντευξη, να έχουμε λόγο στα δημοτικά πεπραγμένα - και ελπίζουμε βάσει του νέου νομοσχεδίου να έχουμε λόγο. Ετσι συμμετείχαμε. Προφανώς θα θέλαμε πολύ περισσότερους ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να έχουν λόγο, γι’ αυτό και μέσω των ομάδων εργασίας διασφαλίζουμε εκείνες τις ειδικές φωνές που δεν υπάρχουν στο σώμα”.

 

ΚΑΜΙΑ ΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Τόνια Κουζή, δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία κρούση για συνεργασία, από κανέναν από τους συνδυασμούς που θα μετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και καμία προσέγγιση από καμία ομάδα, ούτε και από την ομάδα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση του δήμου, ούτε και από οποιαδήποτε άλλη - φαντάζομαι ότι όλοι περιμένουν τη σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως κι εμείς” δήλωσε η Τ. Κουζή. Τόνισε παράλληλα ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και δεν θέλει να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, για να ξεκαθαρίσει ωστόσο: “Ελπίζουμε το να δώσεις θέσεις ευθύνης να μην σημαίνει απλά ότι συμπολιτεύεσαι - χωρίς να έχεις θέση ευθύνης ουσιαστική. Θέλουμε οι θέσεις ευθύνης να διαμοιραστούν με βάση την ικανότητα και πιστεύουμε πως έτσι θα αποφασιστούν όλα”, ενώ διευκρίνισε παράλληλα, όταν ρωτήθηκε σχετικά:

“Οι αντιδημαρχίες δεν θα είναι ο τρόπος επιβράβευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάθε θέση δημοτικού συμβούλου είναι για μας θέση ισχύος, γιατί έχεις λόγο. Δεν χρειάζεται να είσαι αντιδήμαρχος για να έχεις σοβαρότητα και τρόπο παρέμβασης. Ισως η δυνατότητα να ελέγχεις από την πλευρά της μειοψηφίας να είναι καλύτερη για να μπορέσεις να βοηθήσεις” παρατήρησε.

Η Τ. Κουζή, εξ άλλου, με αφορμή σχετική ερώτηση για το εύρος των ενδεχόμενων συνεργασιών μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε προβληματισμό σχετικά “με τους εκφραστές ακραίων απόψεων” προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μας βρίσκει πολύ σύμφωνους η είσοδός τους στο Δημοτικό Συμβούλιο”, για να σημειώσει στη συνέχεια: “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υπάρχουν σε θέσεις διακυβέρνησης και θα υπάρξουν άλλα κριτήρια ώστε να μην προκύψει αυτό το δίλημμα”.

 

“ΝΟΘΕΙΑ” Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”

Για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μίλησε η επικεφαλής του συνδυασμού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκφρασμένη κυβερνητική θέση να επιφέρει αλλαγές στον “Κλεισθένη”, παρατηρώντας ωστόσο ότι όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα συνιστούν απλώς πληροφορίες και όχι κάτι βέβαιο και τεκμηριωμένο:

“Είναι σίγουρο όμως ότι αν προκύψει νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, καμία από τις μειοψηφίες -γιατί στην πραγματικότητα όλοι είμαστε μειοψηφίες, αφού επί της ουσίας δεν υπήρξε ουσιαστική πλειοψηφία-, δεν θα έχει την αίσθηση ότι ακολουθήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θελουμε όποια απόφαση παρθεί, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον να διασφαλίσει από το δήμαρχο και την δημοτική παράταξη το γεγονός ότι από τον κόσμο όλοι συμμετέχουμε με τον τρόπο και με τα ποσοστά που πήραμε. Θέλουμε να μην μας “απαγορευτεί” να έχουμε εκείνη την άποψη για την οποία μπήκαμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, να μην οδηγηθούμε δηλαδή σε όχι πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θέλουμε όλοι, με όποιο ποσοστό πήρε ο κάθε συνδυασμός, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εκεί που μπορεί”.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Νωρίτερα, το στέλεχος του συνδυασμού “Καλαμάτα – Τόπος Ζωής” Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε ενημερώσει ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα από εσωτερικές εκλογές στην παράταξη -με μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία όλων των υποψήφιων- αναδείχθηκε ένα πενταμελές συντονιστικό συμβούλιο, στόχος του οποίου θα είναι συντονισμός των ομάδων εργασίας που υπήρχαν και πριν τις εκλογές, πάνω σε διάφορους τομείς και αντικείμενα, όπως ο πολιτισμός, οι υποδομές, προκειμένου να προετοιμάζουν προτάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το συμβούλιο αυτό, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι, δηλαδή η Τόνια Κουζή και ο Γιώργος Λαζαρίδης, το αποτελούν ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ως υπεύθυνος Τύπου και επικοινωνίας, ο Ανδρέας Ζαγάκος ως υπεύθυνος δημόσιας και κοινωνικής παρουσίας του συνδυασμού, ο Ευδόκιμος Φρέγκογλου ως συντονιστής των ομάδων εργασίας, ο Βασίλης Πουλόπουλος ως υπεύθυνος τεχνολογικής οργάνωσης και διακυβέρνησης και η Μαρίνα Λαντζούνη ως υπεύθυνη μαζί με τον Β. Πουλόπουλο για την παρακολούθηση του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας σχετικά η Τ. Κουζή σημείωσε ότι οι ενδοπαραταξιακές εκλογές “αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν θελήσαμε να είμαστε μόνο οι δύο άνθρωποι που εξέλεξε ο συνδυασμός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς θέλουμε να παραμείνει μια συνθετική ομάδα. Να έχουν λόγο όλοι όσοι μετείχαν στο ψηφιοδέλτιό μας, ακόμα κι αν δεν εξελέγησαν, γιατί ο αυτοσκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε την πόλη. Κι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας ότι μετά τις εκλογές δεν έφυγε κανένας, αντίθετα συμμετείχαν όλοι ενεργά. Αυτό που δηλώνουμε είναι ότι είμαστε όλοι εδώ, παρόντες σε όλη αυτή τη διάρκεια της 4ετίας που θα ακολουθήσει, και θα είμαστε συμμέτοχοι”.

Οπως τόνισε, καταλήγοντας, η Τ. Κουζή, “αυτό που μας κινητοποιεί επιπλέον είναι ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε να έχουμε έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι είχαμε συνηθίσει εμείς από την αντιπολίτευση ώς τώρα. Θέλουμε να έχουμε προτάσεις, να μην κάνουμε εκείνη την κακή, στείρα κριτική, που επί της ουσίας δεν αποτελεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Θέλουμε να έχουμε τρόπο να δίνουμε πράγματα πλήρως τεκμηριωμένα, δηλαδή η πρόταση στην οποία θα καταλήγει μια ομάδα εργασίας θα τροδοφοδοτεί εμένα και τον Γ. Λαζαρίδη, έτσι ώστε να την θέτουμε ολοκληρωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τίθεται στην κρίση του σώματος”.

Β.Γ.Μ.