Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 10:22

Πέρασε η πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου - Λύση για τα σκουπίδια με 7 συγκροτήματα

Γράφτηκε από τον
Πέρασε η πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου - Λύση για τα σκουπίδια με 7 συγκροτήματα

Την πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη σύσκεψη που έγινε χθες στην Αθήνα, εν μέσω εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ πρωτοβάθμιων αιρετών και Περιφέρειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης -υπό τον οποίον έγινε η σύσκεψη- θα έχει τον απόλυτο συντονισμό ως προς τη διαχείριση και ήδη ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Στη σύσκεψη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δήμαρχοι έκαναν κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση δεματοποιητών και μόνο, όπως επιδιώκει η Περιφέρεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτεραιότητα στις προτάσεις χωροθέτησης θα έχουν πρώτιστα το Κρανίδι -όπου η κατάσταση με τα χιλιάδες σκουπιδοδέματα έχει γίνει απελπιστική- και η Πύλος, όπου επίσης έχουν αρχίσει να σωρώνονται δεματοποιημένα σύμμικτα σκουπίδια.
Το υπουργείο ΠΕΚΑ, επομένως, φαίνεται ότι υιοθετεί τη θέση των δημάρχων της Πελοποννήσου ως προς το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών -στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της όποιας λύσης.
Οι σχετικές πληροφορίες, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση των πρωτοβάθμιων αιρετών για χωροθέτηση και λειτουργία, σε κάθε νομό, όχι μόνο δεματοποιητών, όπως προτείνει η Περιφέρεια, αλλά ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης με κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων, κομποστοποιητή και δεματοποιητή αδρανών.
Παράλληλα το υπουργείο -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση- θα επιδιώξει να δοθεί παράταση, για ορισμένες εβδομάδες, στη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ώστε να αρθούν τα υφιστάμενα αδιέξοδα.
Τις προτάσεις χωροθέτησης των ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων θα υποβάλει ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το αργότερο ώς την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου. Μάλιστα, το ΥΠΕΚΑ έδωσε σαφείς εντολές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για επίσπευση έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών στους προτεινόμενους χώρους.
Οσον αφορά στη Μεσσηνία, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ένας χώρος θα είναι στην Πύλο ενώ ένας ενδεχόμενος δεύτερος είναι πιθανό να επιλεγεί -«με επιστημονικά κριτήρια», όπως ειπώθηκε- μεταξύ των χώρων για τους οποίους ήδη υφίστανται μελέτες, δηλαδή το Παλιοροβούνι στο Δήμο Οιχαλίας, ο Αετός στο Δήμο Τριφυλίας και το Βαλτί στο Δήμο Μεσσήνης.
Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν η διοίκηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, δήμαρχοι της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι από το υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, όχι όμως και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάμπρος Μπούκλης και ο Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής Εργων (ΔΕΚΕ). Από την πλευρά του ΦοΔΣΑ παρέστησαν ο πρόεδρος Γιάννης Σμυρνιώτης δήμαρχος Τρίπολης και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος, Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, Αργους Δημήτρης Καμπόσος, Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, Κορίνθου Αλέκος Πνευματικός και Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές- δεν έλειψαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ωστόσο η αποφασιστική στάση του Στ. Καλαφάτη δεν επέτρεψε να «ξεφύγουν» τα πράγματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται ότι ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι με την ιδιότητά του ως επισπεύδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα έχει τον απόλυτο συντονισμό στο ζήτημα αυτό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το μεταβατικό στάδιο -μέχρι δηλαδή να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης που ήδη έχει δρομολογήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τον σχετικό διαγωνισμό.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, πάντως, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προγραμματίζει να συνεδριάσει το αργότερο ώς την Τετάρτη 8 Αυγούστου, προκειμένου να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με κέντρο διαλογής, κομποστοποιητή και δεματοποιητή αδρανών.
Τόσο η διοίκηση του Συνδέσμου, όσο και οι δήμαρχοι που παρέστησαν στη σύσκεψη, κατέστησαν σαφές ότι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση δεματοποιητών και μόνο, χωρίς κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων και κομποστοποιητές.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια της συνάντησης δήμαρχος περιφερειακού δήμου -όχι από τη Μεσσηνία- φέρεται να δήλωσε ότι αποδέχεται να λειτουργήσει στην περιοχή του, με τα σχετικά ανταποδοτικά οφέλη φυσικά, η μονάδα οριστικής διαχείρισης που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας -με τον οποίον επικοινώνησε η «Ε»- εμφανίστηκε ικανοποιημένος και συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ενώ την ίδια στάση τήρησε -μιλώντας στην "Ε"- και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη, πανηγυρίζει επειδή -όπως αναφέρεται- «οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την αιρετή Περιφέρεια».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δήμαρχοι «εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων» και προστίθεται ότι η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου «επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωρινή διαχείριση».
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, πάντως, «ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας ζήτησε την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον Στ. Καλαφάτη, ο οποίος επεσήμανε ότι από 30/6/2012 έχουν κλείσει οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, ενώ στόχος του υπουργείου είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ στη χώρα».


 


NEWSLETTER