Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 10:20

Συγκλίνουν για τα σκουπίδια Περιφέρεια και δήμοι μετά τη μεταβολή Τατούλη

Γράφτηκε από τον
Συγκλίνουν για τα σκουπίδια Περιφέρεια και δήμοι μετά τη μεταβολή Τατούλη

Εντυπωσιακή μεταβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη στάση της ως προς το θέμα της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών, συνιστά η χθεσινή ανακοίνωσή της με την οποία αποδέχεται και την κομποστοποίηση, που οι δήμαρχοι τόνιζαν εξ αρχής ότι πρέπει να συνοδεύει τη δεματοποίηση -στην οποία και μόνο επέμενε μέχρι πρότινος.
Ομως, αν και χαιρετίζει την πρόταση που ο ΦοΔΣΑ προέκρινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση -για χωροθέτηση θέσεων προσωρινής διαχείρισης (κομποστοποίησης και δεματοποίησης) σε κάθε νομό, διαδικασία που βεβαίως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα-, την ίδια στιγμή, με άλλο έγγραφο, η Περιφέρεια καλεί επιθεωρητές περιβάλλοντος να προβούν σε ελέγχους για τυχόν εν λειτουργία ΧΑΔΑ, προκειμένου να επιβάλει πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι -στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ- τάσσονται υπέρμαχοι της διαφάνειας στις διαδικασίες του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον οριστικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητώντας από την Περιφέρεια να συμμετέχουν σε αυτές ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του φορέα.

 

 

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οσον αφορά στη Μεσσηνία, ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦοΔΣΑ- κατέθεσε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του φορέα, την πρόταση στην οποία κατέληξαν, στην πρόσφατη συνάντησή τους, στην Καλαμάτα, οι δήμαρχοι του νομού.
Ειδικότερα, προτείνεται η λειτουργία δύο σταθμών διαχείρισης -με κέντρο διαλογής, κομποστοποιητή και δεματοποιητή. Εναν στην περιοχή του Δήμου Πύλου όπου ήδη λειτουργεί ο δεματοποιητής, καθώς και έναν δεύτερο «σε περιοχή της Μεσσηνίας που έχει μελετηθεί ή έχει εγκρίσεις, κατά την επιστημονική κρίση του υπουργείου Περιβάλλοντος».
Οπως είπε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας πάντως, σύντομα προγραμματίζεται να συνεδριάσει και ο ενιαίος σύνδεσμος της Μεσσηνίας -που εξακολουθεί να υφίσταται- προκειμένου οι δήμοι του νομού να συμφωνήσουν για τη συνεργασία τους στον δεύτερο σταθμό διαχείρισης.
«Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρξει συμφωνία, η Καλαμάτα θα προχωρήσει μόνη της στη διαχείριση» συνέχισε ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στη διαδικασία αναζήτησης χώρων από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦοΔΣΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε:
«α) Να ζητήσει από την Περιφέρεια τη συμμετοχή του προέδρου και αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
β) Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του RDF και σε καμία περίπτωση μόνο με τη δεματοποίηση συμμείκτων.
γ) Η προσωρινή διαχείριση να γίνεται σε επίπεδο νομού και σε δύο μονάδες ανά νομό, με την υποστήριξη μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αγορασθεί ή θα ενοικιασθεί από την Περιφέρεια ή το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Οσον αφορά δε στη χωροθέτηση των θέσεων για τους σταθμούς διαχείρισης, από την Ε.Ε. του ΦοΔΣΑ προτάθηκαν οι παρακάτω περιοχές:
«Λακωνία, περιοχή του τ. Δήμου Σκάλας (πρόθεση του δήμου είναι η εξυπηρέτηση και άλλων Δήμων με ανταποδοτικά οφέλη). Αρκαδία, περιοχή του Δήμου Τρίπολης (για την κάλυψη του Δήμου Τρίπολης κατ’ αρχήν). Αργολίδα, α) περιοχή του Δήμου Αργους και β) περιοχή Δήμων Ερμιονίδας (λειτουργεί δεματοποιητής). Κορινθία, περιοχή του Δήμου Νεμέας (πρόθεση εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με την προϋπόθεση ανταποδοτικού οφέλους και επιστροφής του RDF). Μεσσηνία, α) περιοχή του Δήμου Πύλου (λειτουργεί δεματοποιητής) και β) περιοχή που έχει μελετηθεί ή έχει εγκρίσεις, κατά την επιστημονική κρίση του υπουργείου Περιβάλλοντος».


ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Την ίδια στιγμή και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης -όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου- κινητοποιεί την επιθεωρήτρια περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη να κάνει ελέγχους για τις χωματερές προκειμένου να… επιβάλει πρόστιμα. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει τον πόλεμο κατά των δήμων για την κόντρα που κρατούν ουσιαστικά, με τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Π. Τατούλης ζητεί από την επιθεωρήτρια να προβεί σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στους ΧΑΔΑ της περιφέρειας, ώστε να διαπιστώσει εάν όλοι είναι κλειστοί από 30/6, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί.
Σκοπός είναι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να διαπιστωθεί «η τήρηση των αποφάσεων και η υφιστάμενη κατάσταση των ΧΑΔΑ, προκειμένου να προβούμε στις προβλεπόμενες ενέργειες στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις».
Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν περί τους 5 ΧΑΔΑ.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ωστόσο, ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «χαιρετίζει την απόφαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με την οποία αποφασίστηκαν οι θέσεις για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων».
Η Περιφέρεια εκτιμά ότι η πιο πάνω απόφαση «βάζει τέλος στην άγονη και επικίνδυνη τακτική της παράνομης απόρριψης των απορριμμάτων σε ΧΑΔΑ και αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».
Επιμένει δε ότι η πρόταση του ΦοΔΣΑ «αναδεικνύει συγχρόνως την ορθότητα του σχεδιασμού και της επιμονής της Περιφέρειας, τόσο στο θέμα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ ως απαίτηση για την νόμιμη προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και στην ταχύτατη και έγκαιρη δημοπράτηση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας».
Η Περιφέρεια εκτιμά ότι ο διαγωνισμός που θα αναδείξει τη λύση για τον οριστικό τρόπο διαχείρισης θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 6 με 8 μήνες, και θα δώσει λύση, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, «όχι μόνο στην οριστική αλλά και στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Καθίσταται λοιπόν σαφής η σημασία της χθεσινής απόφασης του ΦοΔΣΑ να προχωρήσει άμεσα στη χωροθέτηση των θέσεων προσωρινής διαχείρισης (κομποστοποίησης και δεματοποίησης) σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ, αφού αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει ότι «αναμένει, ως επόμενο βήμα του ΦοΔΣΑ, την ταχύτατη αδειοδότηση και λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης και την ουσιαστική συμμόρφωση με την νομιμότητα και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων».


NEWSLETTER