Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 21:11

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου για την τοπική αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την

 

Οι πολίτες σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια εξέλεξαν τους εκλεκτούς τους να διοικήσουν τους νέους θεσμούς του Καλλικράτη για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ ο καθένας έδειχνε την προτίμησή του σε κάποιους υποψήφιους. Από τη Δευτέρα το πρωί είμαστε όλοι συντεταγμένοι με τις νέες τοπικές αρχές.

Οι καιροί είναι δραματικοί. Η εθνική αλλά και η τοπική οικονομία βρίσκονται σε πρωτοφανή αδυναμία. Η αγορά έχει βραχυκυκλώσει. Το οικονομικό αδιέξοδο πλήττει τη μία πίσω από την άλλη τις επιχειρήσεις, σε σημείο που πολλές από αυτές να βάζουν «λουκέτο». Αυτή η κατάσταση είναι πλέον εμφανής σε όλες τις τοπικές αγορές, σε όλες τις πόλεις. Το εργατικό δυναμικό ζει με την αβεβαιότητα του αύριο και το φάσμα της ανεργίας.

Δεν υπάρχει περιθώριο για διατήρηση πλασματικών αντιθέσεων και προσωπικών στρατηγικών. Όλοι όσοι έχουν λάβει θέση στη διαχείριση των κοινών, ο καθένας από την θέση που του έταξε ο λαός, πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Με όραμα, με τόλμη, με πρόγραμμα, με πολύ δουλειά και πάνω απ’ όλα με «καθαρά χέρια», να βάλουν όλοι πλάτη, για να βγει η Οικονομία και η χώρα από το αδιέξοδο, που την οδήγησαν οι κακές πρακτικές δεκάδων ετών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κατά το παρελθόν υπάρξει μια από τις σημαντικές πληγές για την οικονομία, καθώς ήταν στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς και της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Ακόμα και σήμερα, στις ανακοινώσεις για την αναθεώρηση του ελλείμματος, η διεύρυνσή του αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτές οι πρακτικές είναι απαραίτητο να σταματήσουν. Ο νέος θεσμός του Καλλικράτη, βάζει τις αρχές. Επειδή όμως οι άνθρωποι διαχειρίζονται τους Δήμους και τις Περιφέρειες, αυτοί είναι που θα πρέπει να αλλάξουν πρακτικές. Περιμένουμε να δούμε από τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αλλά και από τα Συμβούλιά τους, να κάνουν πράξη όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες τους (για τις οποίες εξάλλου τους ψήφισε ο κόσμος). Περιμένουμε να δούμε μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από τα βάρη, με πρωταρχικό τρόπο τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών των νέων Δήμων και Περιφερειών. Περιμένουμε μέτρα για την αειφόρο ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας, οποίος είναι από τις πιο φτωχές και υπανάπτυκτες περιοχές της Ευρώπης, ενώ είναι ταυτόχρονα από τις πιο πλεονεκτικές σε φυσικό πλούτο, ομορφιά και ιστορία.

Ο εμπορικός κόσμος περιμένει πολλά από τις νέες αρχές του τόπου. Παράλληλα είμαστε εδώ και έτοιμοι να συμβάλλουμε με κάθε μέσο στη στήριξη του έργου των τοπικών αρχόντων. Είμαστε έτοιμοι μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την επιχειρηματική κοινότητα, τους καταναλωτές και την Οικονομία.

 

Εκ της Ομοσπονδίας



NEWSLETTER