Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 08:00

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου: Νέο "Καλλικράτη" θέλει και ο Νίκας

Γράφτηκε από τον
Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου: Νέο "Καλλικράτη" θέλει και ο Νίκας

Να εξεταστεί και το χωροταξικό στο πλαίσιο της επανεξέτασης του "Καλλικράτη" από την αρχή, επιθυμεί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Υπενθυμίζοντας την αντίθεσή του στον "Καλλικράτη" από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ήταν αυτοδιοικητικό μνημόνιο και γονατογράφημα - έκανε μάλιστα λογοπαίγνιο περί "Κακικράτη" - που διέλυσε την Αυτοδιοίκηση. Εμμέσως τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τοπικής Κοινότητας Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενώ ενημέρωσε για τη διήμερη - από αύριο - κινητοποίηση των δήμων της χώρας.
Αρχικά μίλησε για την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση των δήμων, «95 δήμοι σε σύνολο 325 της χώρας βρίσκονται στο "κόκκινο", με αδυναμία καταβολής μισθών». Κι εξέφρασε την ανησυχία του πως «και μεις θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση. Αγωνιζόμαστε να είμαστε από τους τελευταίους».
Παρατήρησε ότι αύριο Τετάρτη ξεκινάει η διήμερη αγωνιστική προσπάθεια των δημάρχων, με αποχή από τα καθήκοντά τους, κι ενημέρωση του κόσμου. Ενημέρωσε πως έστειλε επιστολή στον υπουργό για τον "Καλλικράτη", έντονα επικριτική, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και ζήτησε να επανεξεταστεί από την αρχή, - γιατί δεν παίρνει διόρθωση -στα πλαίσα της μεταρρύθμισης - κράτους.
Συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου πως πρέπει να δούμε και το χωροταξικό, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά εθνικά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα και σοβαρά προβλήματα στα νησιά (Λέσβος, Αντίπαρος).
Ζήτησε «να εξετάσουμε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και να δοθούν απαντήσεις με επιχειρήματα. Να εξεταστεί κάθε αίτημα τοπικής κοινωνίας (και χωροταξικό). Να το κουβεντιάσουμε, αφού το παιχνίδι ανοίγει».
Είπε ότι «κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν υπήρχε όραμα στον "Καλλικράτη", ενώ στο ερώτημα για το αίτημα ένταξης της Τοπικής Κοινότητας Αβίας απάντησε: «Δε θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα. Δεν είμαι εγώ που θα διαλύσω τους δήμους. Δεν μπαίνω απέναντι στις τοπικές κοινωνίες».
Γ.Σ.


NEWSLETTER