Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 09:42

Περιβαλλοντική και πολιτική βόμβα στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Παιχνίδι εξουσίας με τα σκουπίδια

Περιβαλλοντική αλλά και πολιτική βόμβα τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός παιχνιδιού εξουσίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι δηλωτικά της κατάστασης που επικρατεί και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και νέα παιχνίδια.

Κομβικό σημείο της υπόθεσης η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι την τελική λύση, καθώς οι δύο φάσεις είναι απολύτως συνδεδεμένες από οικονομική σκοπιά. Και το ερώτημα είναι αν στη διαπραγμάτευση της Περιφέρειας με τους ομίλους που έχουν προκριθεί στη φάση της αξιολόγησης θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των δήμων.

Ως προσωρινή λύση η Περιφέρεια έχει προκρίνει την εγκατάσταση δεματοποιητών σε όλη την περιοχή, απειλώντας μάλιστα και με πρόστιμα τους δήμους. Στη λύση αυτή υπάρχει έντονη αντίδραση των δημάρχων οι οποίοι πέραν των άλλων βλέπουν να έχει δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στο Κρανίδι και μεγάλο πρόβλημα στην Πύλο. Τα δεματοποιημένα σκουπίδια συσσωρεύονται σε… βουνά και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με αυτά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος διαχείρισης εκτός από την καύση αν και όταν δοθεί η τελική λύση.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι προτείνουν ένα σύστημα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ποσότητες που πηγαίνουν για δεματοποίηση και κατά συνέπεια στο εργοστάσιο για την τελική λύση. Το σύστημα αυτό το αποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης αλλά δεν προχωρεί.

Εν μέσω αυτών... έσκασε η υπόθεση με το θάψιμο των σκουπιδιών στην περιοχή της Μεγαλόπολης και πήρε φωτιά το σκηνικό, ενώ οργιάζει το παρασκήνιο και έχουν αρχίσει οι προειδοποιητικές βολές. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, που είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, εξαπέλυσε βολές κατά της Περιφέρειας καταγγέλλοντας ότι διαθέτει 44 εκ. ευρώ από ειδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα αλλά δεν χρηματοδοτεί την παραπάνω λύση. Και κάλεσε ευθέως τον κ. Καλαφάτη να αποκαλύψει ποιος εμποδίζει την προσωρινή διαχείριση, η οποία μάλιστα προβλέπεται και από τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Η παρουσία και παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκα υπέρ της λύσης των δημάρχων, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, έχει τη δική της σημασία καθώς ο γ.γ. θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά και ενδεχομένως είναι σε θέση να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ενδιάμεσης διαχείρισης.

Από την πλευρά των δημάρχων υπάρχει διπλή ανησυχία:

- Από τη μια πλευρά φοβούνται ότι με την κατάσταση που διαμορφώνεται θα βρεθούν με τα σκουπίδια στους δρόμους και θα υποχρεωθούν να δεχθούν την καταστροφική λύση της δεματοποίησης σύμμεικτων σκουπιδιών.

- Από την άλλη ανησυχούν ότι χωρίς ενδιάμεση λύση θα οδηγηθούμε με διαδικασίες εξπρές σε κάποια τεχνολογία καύσης που θα κάνει δυσβάστακτο το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των τελών, σε περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Η σύγκρουση είναι εμφανής, όπως και η ενεργοποίηση ενός... συστήματος "ενημέρωσης" που επιχειρεί να χρεώσει στους δημάρχους τα συμφέροντα της "μαφίας των σκουπιδιών" που οψίμως ανακάλυψε, και να αποδώσει τις προσπάθειες για ενδιάμεση λύση στις βλέψεις του Παν. Νίκα για τη θέση του περιφερειάρχη. Ο κ. Νίκας εμφανίστηκε ενοχλημένος στην προχθεσινή συνέντευξη και, όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια θα κριθεί από την τύχη που θα έχει η υπόθεση της προσωρινής διαχείρισης.