Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 04:26

Συνάντηση με Σαμαρά για τα σκουπίδια θέλουν οι δήμαρχοι

Γράφτηκε από τον

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιδιώκουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να τον ενημερώσουν κατ’ ιδίαν για το οξύ πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται σε απόφαση που έλαβε η ΠΕΔ στην πρόσφατη συνεδρίασή της, στην οποία εξετάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ζητούμε να συντονίσει την κατάσταση, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες αρμοδιότητες» εξήγησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας -και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου- Παναγιώτης Νίκας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η επιδιωκόμενη συνάντηση «δεν αποτελεί πράξη απελπισίας» από την πλευρά των δημάρχων.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ, εξ άλλου, αποφασίστηκε επίσης, «α) να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη συγχώνευση των Νομαρχιακών ΦΟΔΣΑ σε Περιφερειακό, β) να ζητηθεί από τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα να εγκρίνονται άμεσα οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων χώρων για προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων».
Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, με αίτημα την άμεση χρηματοδότηση (για αγορά ή μίσθωση) της εγκατάστασης των μονάδων προσωρινής διαχείρισης.
Τέλος, η ΠΕΔ διατυπώνει -για μία ακόμα φορά- την άποψη ότι οι «δήμοι δεν είναι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται από την Περιφέρεια».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Εξ άλλου, ο δήμαρχος επισήμανε ότι τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, όσο και άλλοι δήμοι, θα αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα με την υλοποίηση της καθαριότητας, λόγω του καθεστώτος που ισχύει με τις προσλήψεις.
Οι καθυστερήσεις στην έγκριση προσλήψεων, σύμφωνα με το δήμαρχο, έχουν συνέπεια να τελειώνει η θητεία των συμβασιούχων που κατά κύριο λόγο εργάζονται στην καθαριότητα, χωρίς δυνατότητα έγκαιρης αναπλήρωσής τους.
«Είτε θα βρομίσει η Καλαμάτα, είτε θα υποχρεωθούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις» κατέληξε ο Π. Νίκας.
Β.Γ.Μ.