Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 00:01

Ατμομηχανή η Μεσσηνία για ισόρροπη ανάπτυξη

Γράφτηκε από την

"Η Μεσσηνία είναι το δυνατό θεμέλιο για την νέα Περιφέρεια, πάνω σε μια δυνατή Μεσσηνία μπορούμε να χτίσουμε μια δυνατή Νέα Πελοπόννησο". Αυτό δήλωσε χθες στην Καλαμάτα ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Παράλληλα τόνισε πως βασικός στόχος της νέας περιφερειακής διοίκησης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και όραμά της η περιφέρεια να γίνει ευρωπαϊκή.  "Το εγχείρημα για τοπική οικονομία είναι μεγάλο και εφαρμόζεται για πρώτη φορά - εδώ θα κριθούμε από την ικανότητά μας να παράγουμε αποτελέσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικά στην Καλαμάτα, ο κ. Τατούλης είπε: "Η Καλαμάτα είναι το στολίδι της νέας περιφέρειάς μας, που σημαίνει ότι με συντονισμό με όλους τους θεσμούς, αυτοδιοικητικούς και μη, η Καλαμάτα θα πρέπει πράγματι να γίνει το στολίδι της Περιφέρειας Πελοποννήσου".

Ακόμη αναφέρθηκε στο έργο του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη - Καλαμάτα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή του. Είπε δε ότι χθες υπήρξε απόφαση για εκταμίευση μέρους των χρημάτων για το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, ενώ και η νέα περιφερειακή διοίκηση παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του έργου.

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέλυσε τον τρόπο που θα λειτουργεί η νέα περιφερειακή αρχή. Οπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει ένας πρώτος κύκλος επαφών ανά νομό. Καταγράφονται τα προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και τίθενται οι πρωταρχικοί στόχοι. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία δε της περιφερειακής αρχής, όπως είπε, θα γίνονται ανοιχτές συνεδριάσεις κάθε 45 μέρες με τα εκλεγμένα και μη μέλη ανά νομό και κάθε 4 μήνες θα συνεδριάζει η Ολομέλεια. Η πρώτη Ολομέλεια, πριν ακόμα η αναλάβει καθήκοντα η νέα περιφερειακή αρχή, θα γίνει στην Καλαμάτα. Εξήγησε ακόμα ότι ο αντιπεριφερειάρχης -για τη Μεσσηνία ο Χρήστος Μαλαπάνης- θα είναι ο συντονιστής στις συνεδριάσεις αυτές. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και οι εισηγήσεις θα γίνονται από διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο στόχος της Ολομέλειας -όπως τον ανέπτυξε ο κ. Τατούλης- θα είναι η διεύρυνση και εξειδίκευση της γνώσης πάνω στα κρίσιμα προβλήματα και  η ενημέρωση των μελών του συνδυασμού για τις απόψεις "που αποτελούν σημείο αναφοράς για το σύγχρονο κόσμο".